- İçindekiler
- Melanin Pigmenti
- Kalıtım Faktörü
Melanin Pigmenti
Çillerin, genetik eğilim (kalıtım) ve güneşe maruz kalmanın bir kombinasyonuyla geliştiği düşünülmektedir. Aynı güneş ışığına maruz kalan iki insanın çil geliştirme şansı eşit değildir. Doğal güneş ışığı ve yapay bronzlaştırıcı ışınlar ultraviyole ışınlarını (UV) yayar. Ultraviyole ışınlarına maruz kaldıktan sonra cildin üst tabakası (epidermis) kalınlaşır ve pigment üreten hücreler (melanositler) yüksek bir oranda melanin pigmenti üretirler. (Bu melanin üretimi aslında gelecekte güneşe maruz kalmaya karşı koruma sağlar).
Elbette insanlar güneşe karşı reaksiyonları açısından büyük ölçüde farklılık gösterir. En uç örneği vermek gerekirse, bir albinonun cildinde melanin metabolizmasındaki bir bozukluktan dolayı pigmentasyon yoktur. Öte yandan, koyu tenli insanların güneşe karşı hassasiyetleri açık tenli olanlara göre daha azdır. Ancak koyu tenli insanlar güneşin etkisine tam olarak dayanıklı değildir ve onlar da uzun süre güneşe maruz kaldıklarında güneş yanığı geliştirebilir. Sarışın veya kızıl saçlı, açık göz renkli ve açık tenli insanlar, UV ışınlarının zarar verici etkilerine karşı daha hassastır.
Cilt rengine bakmaksızın çillenme, melanin pigmentinin cilde eşitsiz dağılımından kaynaklanmaktadır. Çil, aslında melaninin yoğun bir birikiminin cildin bir noktasında eşit olmayan bir şekilde bulunmasından başka bir şey değildir.
Kalıtım Faktörü
Çillerde Kalıtımın Önemi Nedir?
Kalıtım ve cilt tipi, çil geliştirme eğilimi için çok önemli faktörlerdir. Çillerin genetik olarak miras kalma eğilimi vardır ve açık tenli ve/veya sarışın ya da kızıl saçlılarda daha yaygındır.
Tek yumurta ve çift yumurta (benzer olmayan) ikizleri de içeren ikiz kardeşlerde yapılan araştırma, tek yumurta ikizlerinde bulunan çillerin toplam sayısında şaşırtıcı bir benzerlik olduğunu bulmuştur. Bu gibi benzerlikler çift yumurta ikizlerinde, tek yumurta ikizlerinde olduğundan daha az yaygındır. Bu çalışmalar, çillerin oluşumunun genetik faktörlerden etkilendiğini güçlü bir şekilde önermektedir. Aslında, çil sayısındaki çeşitliliklerin yaygın olarak kalıtımdan kaynaklandığı görülmektedir.
Kseroderma pigmentosumadı verilen ender bir hastalık üzerine devam eden araştırma da çillerin genetik eğilimini doğrulamaktadır. Koyu saçlı insanlardaki aşırı derecede çillenme, bu hastalıkta oldukça yaygındır.
Ayrıca, koltukaltı gibi deri kıvrımlarında çillerin oluştuğu başka bir yaygın olmayan genetik hastalığa da nörofibromatozis adı verilmektedir.
Çil Nedir?
Op. Dr. Sinan GÖKER
merhaba sinan bey annem de göz tansiyonu var göz damarlarında bundan dolayı tahribat oluşmuş ancak retina sağlammış gözlük kullanıyor durumu lazer ted... devamı
Güneşlenmek Kanseri Tetikliyor
Bronzlaşmak İçin Kullandığınız Yağlara Dikkat!
Çocuklarda Çil Oluşabilir Mi?
Sağlıklı Ve Yumuşak Cilt İçin Gıdalar
Cilt Sorunları Çocuklar Üzerinde Çok Etkilidir