Geçici Çiller

Geçici Çiller

Vücudu, melanin üretmeye yatkın olmayan bazı çocuklarda genellikle geçici çiller oluşur.

Bu durum, güçlü ve zararlı güneş ışınlarına karşı melanin üretiminin olmaması sonucu meydana gelir.

Çil, beyaz tenli kişilerin ciltlerindeki küçük melanin lekeleridir. Raporlar, daha az ve nadir görülse de çillerin, Afrikalılar da bile oluştuğunu gösteriyor.

Çillerin nedeninin soyaçekim olduğuna ve melanokortin-1 reseptör geninin (MC1R) varyantının varlığıyla ilişkili olduğuna şaşıracaksınız. Çil, güneşe maruz kalan herhangi bir bölgede meydana gelebilir, ama en çok yüzde görülür. Bunlar bebeklere ve yetişkinlere göre çocuklarda çok daha yaygındır.

Güneşten Kaçının

Güneşten Kaçının

Çiller, uzun süre güneş ışığına maruz kalma (örneğin bronzlaşma) sonucu oluşabildiği için, güneşten kaçınmak alınabilecek en iyi koruyucu tedbirdir. Açık tenli kişilerde genellikle çil oluşma ihtimali vardır, çünkü bu kişiler çoğunlukla yeterli melanin üretemez. Bu yüzden çiller ergenlikten sonra ve yetişkinliğe doğru mevcuttur. Bu durum o kişilerin çillerle ilgili gen taşıdıklarını gösterir.

Tedavi edildikten sonra, çillerin, güneşe maruz kalma sonucu tekrar oluşma ihtimali çok yüksektir. Ama bazı vakalarda yaş ilerledikçe çiller yok olur.

Cilt Kanseri

Cilt Kanseri

Çilli kişilerin cilt kanserine yakalanma riski daha fazladır. Bu yüzden güneşten korunmak için daha dikkatli olmaları gerekir. Bu kişilerin, en az 15 koruma faktörlü bir güneş kremi kullanmaları şarttır. Hiçbir zaman, güneş kremi sürmeden evden çıkmayın. Unutmayın, çiller tehlikelidir ve eğer tedavi edilmezse ya da kontrol altına alınmazsa başka komplikasyonlara neden olabilir.

Çilli kimseler, güneş yanığına da yatkın olurlar. Bu yüzden dışarıya çıktığınız zaman çok dikkatli olun. Güneş ışınlarındaki UV ışınlarına doğrudan maruz kalmamak için gereken bütün tedbirleri alın.

Tedavisi

Tedavi

Çiller çeşitli yöntemlerle tedavi edilebilir. Bunların bazıları, renk açıcı kremler, tretinoin kremi (uzun süre kullanıldığında çok etkilidir), lazer tedavisi ve kriyocerrahidir (dondurarak tedavi). Renk açıcı kremler, hidrokinon ve kojik asit içeren ürünlerdir. Bu kremler reçetesiz satın alınabilir, yani bunlarla kendi kendinizi tedavi edebilirsiniz.

Kriyocerrahi, çillerin tedavisi için hafifçe dondurulmuş sıvı nitrojenin kullanıldığı bir işlemdir. Lazer tedavisindeyse, özellikle yeşil ışık üretenler olmak üzere birkaç lazer türü,  çilleri güvenli ve etkili şekilde hafifletebilir ve ortadan kaldırabilir. Kriyocerrahi gibi lazerin de, basit ve güvenli bir işlem olduğu düşünülüyor ve başarılı olduğu bildirilmiştir. Çok az vakada yara oluşumu (skarlaşma) bildirilmiştir.

Umarız, artık en yeni çil tedavileri ve çillerden en çabuk nasıl kurtulacağınız hakkında bilgi sahibi olmuşsunuzdur. Kendinize dikkat edin ve çilsiz bir yaşam sürün!

İLGİLİ MAKALE

Çil Nedir?

Prof. Dr. Serap UYSAL

Hocam merhaba, yiğenim anne karnında cmv enfeksiyonu geçirdi. Sadece anne karnında geçirdiği ve şu anda aktif olmadığı söylendi. Ancak şu an 3 yaşında... devamı