Öneriler

Çillenme konusunda genetik bileşenimizi değiştiremeyeceğimiz için, engelleme önlemlerinde temel hedefimiz güneşten sakınma ve güneş koruması üzerine olacaktır. Bunlardan bazıları:

  1. 30 koruma faktörlü güneş losyonu kullanımı, 
  2. Geniş kenarlı şapka kullanımı (15 cm), 
  3. Güneşten koruyan kıyafetlerin kullanımı (gömlekler, uzun kollular, uzun pantolonlar), 
  4. Güneşin tepede olduğu 10:00 – 16:00 saatlerinde korunmak ve 
  5. Gölgede oturup kapalı alanlarda kalmak.

Tercihen, çil önleme, daha önceden çıkmış olan çilleri yok etmeye çalışmaktan daha etkilidir. Çil azaltma tedavileri daha zordur ve her zaman tatmin edici sonuçlar vermez.

Genetik olarak çillenme eğilimi olduğu bilinen insanların güneşten korunmaya çocukluk yıllarında başlamaları gerekmektedir. Çoğu güneş ve UV cilt zararları, genellikle çocuklar 18 yaşın altındayken olur.

Çillenmeye ve güneş yanıklarına daha meyilli olan açık tenli insanların cilt kanseri geliştirme riski genellikle daha fazladır. Çiller, güneş yanığı ve potansiyel cilt kanserine yüksek derecede eğilimi olan hassas ciltlerin bir uyarı işareti olabilir.

Tedavisi

Çiller nasıl tedavi edilebilir?

Çillerin görünümünü hafifletmek ve çilleri azaltmak için mevcut olan çeşitli güvenli ve etkili yöntemler bulunmaktadır: Genellikle en iyi sonucun elde edilmesi için çoklu veya kombinasyon halinde tedavilere gerek duyulabilir. Herkesin cildi benzer tedavilerle iyileşme göstermez ve çiller, tekrarlanan UV ışınlarına maruz kalmayla kolaylıkla nüksedebilir.

  1. Ağartan veya renk açan kremler: Hidrokinon ve kojik asit içeren ürünler, reçeteli veya reçetesiz olarak satın alınabilir. Hidrokinonun yüksek konsantrasyonları için (%2) reçete gereklidir. Bu ürünler, aylar süren bir dönem boyunca düzenli olarak uygulandıklarında çilleri hafifletmeye yardımcı olabilir. Ağartma ve renk açma kremleri en fazla güneşten korunma ürünleriyle birlikte kullanıldıklarında etkilidir. 
  2. Retinoidler: Bazen diğer ağartma kremleri tretinoin(A vitamini asidi, Retin-A), tazarotene, adapalen ile birlikte kullanılması, birkaç ay boyunca düzenli olarak uygulandığında çillerin görünümünün azalmasına yardımcı olabilir.
  3. Kriyocerrahi: Doktorun ofisinde yapılacak sıvı nitrojenli hafif bir dondurma işlemi bazı tür çillerin tedavisi için kullanılabilir. Tüm benekler donma veya yanmaya tepki vermez.
  4. Lazer tedavisi: Çeşitli türlerde lazerler, çillerin görünümünü güvenli ve etkili bir şekilde hafifletmeye ve azaltmaya yardımcı olabilir. Kriyocerrahi gibi bu da, yüksek başarı oranıyla ve düşük riskte yaralanma veya ciltte renk bozulması sorunlarıyla sonuçlanan kolay ve güvenli bir prosedürdür.
  5. Çilleri hafifletmek ve yok etmek için başka yöntemler de Fotofacial veya Yoğun Darbeli Işın tedavileridir.  Bu, gerçek bir lazer tekniği değildir; ancak yoğun bir ışın kaynağıdır.
  6. Kimyasal peelinler de çillerin görünümünü hafifletmeye yardımcı olabilir ve düzensiz pigmentasyonu düzeltir.
İLGİLİ MAKALE

Çil Nedir?

Op. Dr. Hasan Murat ÜNAL

iyi günler çocuğum 6 parmak prematüre dogdu 33 haftalık 14 gündür küvezde yarın parmaklarını alacaklarını söylediler nasıl bir risk ve nasıl geçer kol... devamı