• İçindekiler

Tıbbi Tedavi

Cinsel ilişki sırasında ağrının tedavisi onun nedenine bağlıdır.

  • Neden tanımlandığında giriş ağrısı tedavi edilebilir.
    • Atrofi (vajina duvarlarının incelmesi): Atrofiden kaynaklı giriş ağrısı, hormon replasman ilacı almayan menopoz sonrası kadınlar arasında yaygındır. Kan akışı ve kayganlaştırma kapasitesi, hormon replasmanına doğrudan karşılık verir. Atrofinin en hızlı çaresi, tropik östrojen vajina kreminin doğrudan vajinaya ve vajina ağzına sürülmesinden gelir. Krem yalnızca reçeteyle alınabilir.
    • üretrit [idrar yolu iltihabı] ve üretral sendrom: Bu durumla birlikte, bir kadın aceleyle, ağrı ve zahmetle sık sık idrara çıkabilir ama bir idrar analizi, teşhis edilebilir hiçbir bakteri bulamayabilir. Bu belirtilere kas spazmları, kaygı, düşük östrojen düzeylerinden veya bu nedenlerin birleşiminden kaynaklanan kronik üretra (idrarın vücuttan çıktığı tüp) iltihabı yol açar. Doktor, özel bir cihaz kullanarak üretrayı genişletebilir. Düşük dozda antibiyotikler yazabilir. Bazen antidepresanlar ve antispazmodikler [spazm önleyiciler] de yazılır.
    • Yetersiz kayganlaşma: Yetersiz kayganlaşmanın tedavisi nedene bağlıdır. Seçenekler arasında suda çözünen kayganlaştırıcılar (prezervatiflerle kullanım için; diğer kayganlaştırıcılar prezervatiflere zarar verebilir) veya bitkisel yağlar gibi başka maddeler bulunur. Uyarılma gerçekleşmezse cinsel ilişkilerde daha kapsamlı ön sevişme gerekebilir.
    • Vajinismus: Vajina ağzındaki kasların ağrılı spazmı istem dışı olabilir ama acı verici uyarılmaya uygun bir karşılıktır. Bu spazmlar çeşitli etmenlere bağlı olabilir, örneğin ağrılı giriş, önceki ağrılı deneyimler, geçmişteki cinsel taciz veya cinselliğe dair çözümlenmemiş bir çatışma. Vajinismuslu bir kadına, doktoru vajina rahatlatma egzersizleri dahil davranışsal terapi tavsiye edebilir.
    • Vajina striktürleri (anormal daralma): Doktorlar, vajina striktürlerini genelde pelvik ameliyat, radyasyon ya da menopozdan sonra görürler. Bu striktürleri tedavi etmek için östrojen veya özel cerrahi teknikler kullanılabilir.
    • İnterstistiyel sistit: Bu kronik idrar kesesi iltihabının bilinen bir nedeni yok; ne var ki, cinsel ilişkide ağrı yaygın bir belirti. İdrar kesesi duvarını incelemek için, bir sağlık uzmanı sistoskopi (idrar kesesinin içine bakılan bir işlem) uygulayabilir veya bir ürolog idrar kesesini genişletebilir. Bu işlemler durumu düzeltmeyi genelde sağlar. Diğer tedaviler amitriptilin, nifedipin gibi etken maddeler ve bazı reçeteli ilaçlardır. Diğer seçenekler idrar kesesini dimetil sülfoksitle (DMSO) yıkamak, diğer ajanlar veya deri içinden elektrikle uyarım (TENS) ve akupunkturdur. Cerrahi müdahale son çaredir.
    • Endometriyozis: Endometriyozis, rahmin iç tabakası rahmin dışında olduğunda meydana gelir. Cinsel ilişki sırasında endometriyozisden kaynaklanan ağrı hiç de nadir görülmez. Bu ağrının geçmesi genelde endometriyozis tedavisinin başarısını işaret eder.
    • Vulvovajinit (vulva ve vajinanın iltihabı): İster nükseden isterse kronik olsun, bu sorun reçetesiz satılan bir dizi ilaca rağmen yaygındır.
  • Kayganlaştırıcı jellerle kendi kendine tedavi veya doktor tarafından ilk tedaviye karşılık alınamazsa bir kadının, nedenin tespit edilmesi için daha ayrıntılı bir incelemeden geçmesi gerekir.
  • Doktor kadına, antibiyotik veya antifungal [mantar önleyici] kullanıp kullanmadığını, antiseptik suyla temizlik yapıp yapmadığını sorabilir. Yanıt olumluysa hastalığa neden olan organizma mevcut mu değil mi diye belirlemek için bu uygulamaya son verilmelidir.
  • Tedavi, bakterilerin veya diğer organizmaların varlığına göre yapılır. Genelde tek bir organizma tespit edilmez. Doktor, kadınla tam bir hijyen hakkında görüşebilir.
  • Nükseden belirtiler cinsel bir partnerle paylaşılıyorsa iki birey de cinsel yolla bulaşan hastalıklar (STD ler) için test edilmelidir.
  • Doktor, aralıklı üretra enfeksiyonuyla cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan klamidyanın yanı sıra daha belirgin idrar yolu enfeksiyonu olasılığını da göz önünde bulundurur, ardından uygun antibiyotiklerle tedaviye geçer.
  • Derin giriş ağrısının tedavisinin iki stratejisi vardır:
    • Pelvik adezyon (birbirine yapılmış doku, bazen ameliyattan sonra meydana gelir): Cinsel ilişki sırasında pelvik adezyondan kaynaklanan ağrı, yapışmaları kaldırarak geçirilebilir.
    • Rahim retroversiyonu: Sağlık uzmanınız, ağrının fiziksel nedenlerini bulabilir, örneğin yumurtalık kistleri, pelvik inflamatuar hastalığı, endometriyoz (sümüksü dokunun başka yerde olması) veya rahim retroversiyonu (rahmin öne değil arkaya doğru eğik olması)

Vulva ve labia [dudaklar] dahil cinsel organların dışına ve vajinanın içine kayganlaştırıcı jel sürmek, kadınlar için yararlı olabilir ve ilişki sırasındaki ağrıyı hafifletebilir. Vibratörler ve dildolar gibi seks oyuncakları da işe yarayabilir. Bir kadın, vajina dilatörü [genişleticisi] kullanmadan önce sağlık uzmanına danışmalıdır.

Doç. Dr. Semih ÖZKAN

Merhaba hocam ben 20 yaşındayım penisim ereksiyon halindeyken yukari dogru çok dik oluyor ve aşağı doğru egdiyimde ağrı oluyor bunun nedeni ne olabili... devamı