Çocuklar ilk altı ayda anne kanından gelen antikorlar sayesinde birçok üst solunum yolu enfeksiyonuna karşı korunurlar. 6 aylıktan büyük çocukların yılda 5 ila 8 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmesi doğaldır.
Çocuğun geçirdiği her enfeksiyon, kaynaklandığı virüse karşı antikor oluşturacaktır.

Bu sayede ileri yaşlar için bağışıklık sistemini güçlendirebilecektir. Ailelerin çocuklarını temiz evlerinin içinde tutarak, yaşamlarını bilmedikleri ya da temizliğine güvenmedikleri çocuklarla yan yana gelmelerini engelleyerek korumaya çalışmaları son derece yanlıştır. Çocuk yuvaya veya okula başladığında bu kez diğer çocuklardan çok daha sık hasta olacaktır.

Çünkü böyle bir yaşam geçmişine sahip bir çocuk hiçbir virüsle, hiçbir bakteriyle karşılaşmadığı için bağışıklık sistemi gelişememiştir ve o enfeksiyonlar için gerekli antikorların üretimi sağlanamamıştır. Çocukların el yıkama alışkanlığını kazanmalarının sağlanması gerekir.

Diğer bir önemli faktör, anne sütünün bir hatta iki yaşına kadar verilmesidir. Bunların yanı sıra enfeksiyonların ortakulak iltihabı gelişimine doğru ilerlememesi için aşıları mutlaka düzenli olarak yaptırılmalıdır. Pnemokok aşıları, influenza aşıları gibi aşılar günümüzde sağlı Bakanlığı tarafından rutin kontroller sırasında her çocuğa uygulanmaktadır.

Mevsimsel grip zamanı, grip aşıları yapılabilir. Bu sayede çocuk gribal enfeksiyonlara karşı korunur. Ama diğer her şeyle birlikte beslenmesinin düzenli olması gerekir. Çocuğa aşırı bir C vitamini takviyesi, ekinezya desteği verilmesinin yeterli önlemler olacağı gibi bazı yanlış inanışlar vardır.

Bugüne kadar yapılan hiçbir bilimsel çalışmada, bunların enfeksiyona karşı yeterli koruma sağladıklarına ilişkin bulguya ulaşılmamıştır. Aynı şekilde çocuğun çok sıkı giydirilmesi, kulağının kapatılması, sürekli şapka giydirilmesi de enfeksiyonlara karşı yeterli bir koruma değildir.

Enfeksiyonu önlemek için öncelikle çocuğun enfeksiyonu olan kişilerle uzun süreli teması önlenmelidir. Yanı sıra sık sık ellerini yıkaması sağlanmalıdır.

Doç. Dr. Lâle Zeynep Kanmaz

Anestezi altındaki hastanın spontan solunumunun geldiğini nasıl anlarız ?... devamı