Çocuğun sağlığı ve güvenliği hakkında niçin endişelenmelisiniz?

Bu yaş grubundaki çocuklar yeni beceriler kazanır ve kendilerini giderek daha fazla bağımsız hissederler. Çok meraklı olabilir, etraflarını keşfetmek isteyebilir ve düşünmeden hareket edebilirler. Bu durum tehlikeli sonuçlara yol açabilir.

Çocuğunuzun emniyeti için neler yapabilirsiniz?

Çocuğunuz güvenini kazanıyor ve büyük ihtimalle daha fazla keşif yapmak istiyor. Fakat çocuğunuzun yine de rehberliğe ve gözleme ihtiyacı vardır. Şunları yapabilirsiniz:

  • Çocuğunuzun tehlikeleri öğrenmesi için kurallar ve sınırlar belirleyip tutarlı bir şekilde bunları koruyun.
  • Evin içinde ve dışında çocuğunuza bazı güvenlik kuralları ve önlemlerini almayı ve uygulamayı öğretin. Örneğin çocuğunuza arabada kendi koltuğunu kullanmayı, fırınların ve tost makinelerinin el yakabileceğini öğretin.
  • Çocuğunuzu hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı korumak için sağlıklı alışkanlıklar geliştirin. Örneğin ellerinizi sık yıkayın, oyuncakları temiz tutun, çocuğunuzun aşılarını yaptırın ve çocuğunuz sağlıklıyken normal kontrol muayenelerine gidin.
  • Evde güvenlik önlemleri alın. Örneğin zehirli ürünleri çocuğunuzun ulaşamayacağı bir yere koyun, bütün elektrik prizlerine kapak yerleştirin.

Çocuğunuzun çok faal ve meraklı olduğu bir dönemden geçtiğini unutmayın. Bu dönemleri göz önüne alarak neler yapabileceğinizi düşünün. Eğer örneğin çocuğunuz üçtekerli bisiklet sürmeyi seviyorsa, sokakta bisikleti belli sınırlar içinde sürdüğünden emin olun.

Hiç kimse evini bir bebek için % 100 güvenli hale getiremeyeceği gibi sürekli çocuğunu takip edemez. Çocuğunuzu gözlemek, emniyet önlemleri almak ve çocuğunuzun etrafı keşfetmesine izin vermek arasında dengeli bir yol tutun.

Stres düzeyiniz çocuğunuzun güvenliğini nasıl etkiler?

Kendinize bakmak çocuğunuzu emniyetini sağlamanın önemli bir parçasıdır. Çocukların başına gelen kazaların büyük bir kısmı anne veya baba veyahut dadı yorgunken, açken, duygusal olarak kötü durumdayken veya ilişki sorunları yaşarken meydana gelmektedir. Aile içinde yaşanan diğer yaygın stres nedenleri günlük rutinde değişmeler, yeni bir eve taşınmak veya başka bir bebek beklemektir.

Çocuğun büyüme ve gelişimi konusunda öğrenebileceğiniz her şeyi öğrenin. Bunu yaparsanız neler bekleyebileceğinizi ve belli durumlarda nasıl davranacağınızı bilirsiniz.

Stresliyseniz, yardım alın. Kendi doktorunuz, çocuğunuzun doktoru veya bir psikolog danışmanla görüşebilirsiniz. Dostlarınızla düzenli olarak görüşün veya bir çocuk yetiştirme grubuna katılın.

Eğer kendinize veya çocuğunuza zarar vereceğinizi düşünüyorsanız, 112 acil servis numarasını arayın.

Op. Dr. Burcu KARDAŞ ARSLAN

daha hiç adet olmadım ama kahverengi leke var niçin acaba... devamı