Muhtemelen boyun çıtlatmaya alışana dek uzun bir zaman harcadınız fakat boynunuzdan gelebilecek o çıtırtılar rahatlatıcı olmakla birlikte, aynı zamanda kaygı vericidir. Her şeyden önce, duyduğunuz ses bir 'çatırtı' , bildiğimiz üzere birçok benzer ses yaklaşan kötü haber anlamına gelir.
Boyun çıtlatma konusunda yerleşik iki yaygın ekol vardır. Konuya olumlu yaklaşanlar, bilinçli olarak yapmıyor olsak bile çıtlama oluşabildiğini, boyunda basınç ve katılığı azaltarak boynun serbest hareket etmesine yardımcı olan oldukça doğal bir süreç olduğunu savunmaktadır. Bu yüzden boyun ağrısı çeken pek çok kişi boyunlarını çıtlatıp rahatlama duygusu ile ayrılmak üzere sertifikalı masaj uzmanlarına giderler.
Fakat ikinci ekolü savunan kişiler, boyun çıtlatmaya bağlı gelişebilecek birçok olumsuzluk ve risk olabileceğini savunmaktadır. Çok sık boyun çıtlatmanın eklemleri bir arada tutan tendon ve eklem bağlarıyla birlikte, boynun zayıflamasına yol açabileceği bilinmektedir. Zayıflamış bağlar ve tendonlar, hipermobilite olarak bilinen eklemlerin gevşemesi durumuna neden olabilir. Omurga eklemlerinin gevşemesi ve hareket alanının genişlemesi eklem iltihabı riskini beraberinde getirir.
Eklem rahatsızlığı riski size yeterince korkutucu gelmiyor olabilir fakat bunun felçle bağlantılı olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca çok sık boyun çıtlatmanın boyundan geçen ve beyne sinyaller taşıyan sinir arterinin zarar görmesine sebep olabileceği bilinmektedir. Sinirlerde oluşabilecek ufak bir kanamanın pıhtılaşarak beyne ulaşmasının, felç geçirmeye kadar varabilecek önemli sonuçları olabilir. He ne kadar bu olayın meydana gelme ihtimali çok düşük olsa da, sanıyoruz "felç” kişinin sık sık boyun çıtlatmaktan vazgeçmesine yetecek kadar korkutucu bir sonuç.
Yalnızca gidermek istediğiniz bir boyun tutulmanız varsa boynunuzu çıtlatın. Boyun çıtlatma, boyun ağrısını ve tutulmanızı gidermekte etkili olabilecek bir yöntemdir. Ama bilim adamlarının çok sık boyun çıtlatılması konusunda ciddi çekinceleri var. Bu yüzden alışkanlık haline getirmeden, yalnızca gerçekten gerektiğinde boynunuzu çıtlatın.
Boyun Çıtlatmak
Prof. Dr. Kaan AYDOS
Merhaba hocam, Eşime 3 ay önce varikosel teşhisi kondu ancak elle muayenede bişey bulamadı doktor ultrasonda 3mm görüldü ve varikosel dendi. Ayrıca sp... devamı
Diz Osteotomisi Neden Yapılır?
Çocuklarda Ayakkabı Değiştirme Sıklığı Nasıl Belirlenir?
Çocuklarda İçe Basma Sorunu Nasıl Çözülür?
Bel Kayması Nedir?
Tekrarlanan Sırt Ağrılarında Ne Yapılmalı?