Çocukların yaklaşık olarak %15 ila %33’ü dişlerini gıcırdatır. Dişlerini gıcırdatan çocukların iki yoğun zamanda bunu yapma eğilimi vardır: Bebek dişleri çıkarken ve kalıcı dişleri yerine gelirken. Çoğu çocuk bu iki dönemden sonra dişler yerine oturduğunda diş gıcırdatma alışkanlığını bırakır.
Genellikle çocuklar dişlerini uyanık oldukları zamanlardansa uyuyor oldukları zamanlarda gıcırdatırlar. Çocukların neden dişlerini gıcırdattıkları bilinmemektedir. Ancak genel olarak varılan kanılar bozuk dişler veya alt çene ile üst çenenin oturmasında düzensiz yapılardan, hastalıklardan veya diğer tıbbi durumlardan (beslenme bozuklukları, alerjiler, endokrin bozuklukları gibi) ve anksiyete ile stresi de içeren psikolojik faktörlerden kaynaklandığı doğrultusundadır.
Bebek dişlerinin gıcırdatılması nadiren problemlere yol açar. Ancak diş gıcırdatma çene ağrısına, baş ağrılarına, dişlerde aşınmaya ve TMD’ye neden olabilir. Çocuğunuzun dişlerinin zarar görmüş olabileceğini düşünüyorsanız veya çocuğunuz diş hassasiyeti veya ağrılardan şikayetçiyse mutlaka doktorunuza danışın.
Bir çocuğun dişlerini gıcırdatmasını durdurmak konusunda yardımcı olabilecek belli başlı ipuçları arasında aşağıdakiler yer almaktadır:
• Özellikle yatmadan önce çocuğunuzun stresini azaltın.
• Kasları rahatlatmak için masaj veya esneme egzersizlerini deneyin.
• Çocuğunuzun beslenmesinde bolca su tüketimine dikkat edin. Su kaybı diş gıcırdatmayla bağlantılı olabilir.
• Çocuğunuzun dişlerini gıcırdatıp gıcırdatmadığını öğrenmek için doktorunuzdan onu muayene etmesini isteyin.
Okul öncesi çocuklar için genellikle müdahaleye gerek yoktur. Ancak daha büyük çocuklarda, diş gıcırdatmayı engellemek için bir gece koruyucusu gibi yöntemler veya geçici kaplamalar gerekli olabilir.
Uykuda Diş Gıcırdatmanın Nedenleri Nelerdir?
Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu
diş etim çekildi v dişlerim çok küçüldü v beni dişi olmayan yaşlı gibi görünüyorum n yapmalıyım. ... devamı
Bebeğin İlk Yılında Bakıma Dikkat
Çocuklarda Sıvı Kaybı
Çocuğunuzun Ateşini Düşürmek İsterken Yükseltmeyin
Çocuk İshaline Dikkat
Bebeğinizin Sağlığı Ellerden Geçiyor