Öğrenme, kavramlar arasında bağ kurarak anlama, muhakeme yapma ve açıklayarak çözme yeteneğine zekâ denir. Normal insanlarda zekâ seviyesi 90-109 iken genetik ve çevresel faktörlerle bazı insanlarda 130 ve üzerinde çıkabilir. Bu insanlar üstün zekâ ve dahi olarak adlandırılır.  Üstün zekâ erken yaşlarda tespit edilebilir çünkü üstün zekâlı çocuklar akranlarına göre belirgin farklılıklar gösterir. Bu farklılıklar fiziksel, zihinsel ve sosyal özelliklerle açıklanabilir.

Fiziksel Özellikler
Üstün zekâ bir bebek normal bir bebeğe nazaran aşırı duyarlıdır ve sinir sistemi oldukça gelişmiştir. Kısa sürede konuşmayı, yürümeyi ve okumayı öğrenir. Aynı zamanda gelişim sürecindeki normal bir bebeğe göre daha dirençli ve kuvvetlidirler. Daha hareketlidirler ve enerjileri yüksektir.
Zihinsel Özellikler
Merak duyguları gelişmiştir ve sorgulayıcı yaklaşımlar gözlemlenir. Öğrenmeye istekli, hızlı düşünüp akıcı konuşabilir. Aynı anda birden fazla görevi yerine getirebilirler, kuvvetli bir hafızaları vardır, sayılara ilgilidir ve problem çözme yetenekleri gelişmiştir. Sebep sonuç ilişkisi kurmayı severler, hayal gücü ve yaratıcılık konusunda başarılıdırlar. Genel olarak sanat, bilim, teknoloji, müzik ve mekaniğe ilgi duyarlar.

Sosyal Özellikler 
Arkadaş çevresiyle karmaşık oyunlar oynarken daha çok zevk alır ve yeni ortamlara kolay adapte olur. İletişim becerileri gelişmiştir; kendini ifade etme, dinleme, karşı tarafın düşüncelerini, duygularını ve isteklerini anlayabilmekte zorluk çekmezler. Herhangi olumsuz bir durumda aşırı gelişmiş sinir sistemi yüzünden acılı ve ağrılı durumlara kontrolsüz tepki verebilirler. 

Prof. Dr. Mehmet Şevki SERT

hocam iyi günler 2 yıl önce sol g 1 varikosel ve sağ epididim kisti teşhisi kondu. ve bu durum benı cok rahatsız edıyor. sperm testi orta derece ... devamı