- İçindekiler
- Nedir
- Belirtileri
- Sebepleri
- Testleri
- Tedavisi
Nedir
Çölyak Hastalığı
Çölyak hastalığı gluten içeren gıdalar ile sorunu olan kişilerde görülür. Gluten ekmek, kraker ya da makarna gibi yiyeceklerde bulunan bir proteindir Çölyak hastalığında bu tür yiyecekleri yediğinizde bağışıklık sisteminiz glütene saldırır ve ince bağırsağa zarar verir. Bu da sağlığınızı koruyacak besinlerin emilimini zorlaştırır.
Gluten buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunur. Tedavi olmak önemlidir çünkü çölyak hastalığı demir eksikliği anemisine ya da osteoporoza (kemik erimesine) neden olabilir. Ayrıca lenfoma gelişme riskini yükseltir.
Çölyak hastalığı çocuklarda gelişim eksikliğine ya da güçsüz kemiklere neden olabilir. Eğer tedavi edilmezse çocuğunuzun durumu ağırlaşabilir. Eğer çocuğunuz çok kilo kaybediyorsa, ishali varsa ve birkaç gündür sebepsiz yere güçsüz ve yorgun hissediyorsa bir doktora başvurun.
Belirtileri
Belirtiler
Çölyak hastalığının belirtileri şunlardır:
- Gaz ve şişkinlik
- Bağırsak hareketlerinde değişim
- Kilo kaybı
- Çok yorgun hissetmek
- Güçsüzlük
Bu belirtiler çok hafif seyredebilir.
Bazı kişiler gluten tükettiğinde kusabilirler. Bunun yetişkinlere nazaran çocuklarda olması daha muhtemeldir
Sebepleri
Sebepler
Doktorlar hastalığın nedenini tam olarak bilmemektedir. Belli genleri taşımak hastalığın gelişme riskini arttırabilir. Eğer birinci derece akrabalarda bu hastalık varsa sizde de bu genlerin bulunması ve hastalığın gelişmesi daha mümkündür. Bazı kişilerde bağışıklık sistemi değişimlerini tetikleyebilen virüsler ya da enfeksiyonlar da çölyak hastalığına neden olabilir.
Testleri
Teşhis
Doktor belirtileriniz hakkında sorular soracaktır ve sizi fiziksel muayeneden geçirecektir. Çölyak hastası olmanız anlamına gelen bazı antikorların bulunup bulunmadığını anlamak için kan testi yapabilir. Çölyak hastası olup olmadığınızdan emin olmak için endoskopi yapılması gerekebilir. Bu testte doktor ince bağırsağınıza bakabilmek için bir endoskop –eğilebilen ince ve ışıklı bir tüp- kullanır. Endoskopi esnasında doktor laboratuarda test edilmesi için küçük doku örnekleri de alabilir. Buna biyopsi denir.
Çölyak hastalığı sıklıkla besin hassasiyeti veya hassas bağırsak sendromu gibi başka sağlık sorunlarıyla karıştırılabilir. Önce bu hastalıklar için tedavi olabilirsiniz.
Çölyak hastalığı tanısı konulduktan sonra doktorunuz röntgen, gaita ya da kemik yoğunluğu testleri gibi başka testler de yapabilir. Bu testler doktorunuzun, çölyak hastalığıyla beraber gelişebilen osteoporoz gibi başka bir sağlık sorununuz olup olmadığını anlamasını sağlayacaktır
Tedavisi
Tedavi
İyileşmek ve sorunların tekrarlanmaması için glüten içeren tüm yiyeceklerden uzak durmanız gerekmektedir. Buğday, çavdar ya da arpa ile yapılan hiçbir yiyeceği yemeyin. Bira içmeyin.
Yumurta, kırmızı et, balık, meyve ya da sebze tüketebilirsiniz. Pirinç, mısır, karabuğday ve patatesten yapılan un ya da nişasta tüketmenizde de sakınca yoktur. Glutensiz beslenmeye başladıktan sonra çoğu kişi 2 hafta içinde belirtilerin iyileştiğini fark etmiştir.
Tedaviye başladıktan kısa bir süre sonra inek sütü içmeyi ya da inek sütünden yapılan ürünleri tüketmeyi kesmeniz gerekebilir. Her zaman olmasa da çoğu zaman kişiler bağırsakları iyileştikten sonra bu gıdaları yeniden tüketmeye başlayabilirler.
Buğdaysız etiketi olsa da çoğu yiyecekte yine de glüten olabilir. Gluten; ilaçlar, vitaminler ya da rujlar gibi hiç tahmin edemeyeceğiniz şeylerde bulunabilir. Etiketleri mutlaka okuyunuz. “Modifiye edilmiş gıda nişastası” ya da “hidrolize sebze proteini” de gluten içerebilir.
Çölyak Hastalığı Doğduğunuz Mevsimle Alakalı Mı?
Fzt. Osteopat İbrahim MAYDA
Merhabalar Motornöron hastalığı içinde bir tedavi mevcut mudur ?... devamı
Böcek Sokması
Kıl Dibi İltihabı
Rinofima
Sporotrikoz
Lenfogranulom Venereum