- İçindekiler
- Nedir
- Belirtileri
- Risk Grubu
- Tedavisi
Nedir
Lenfogranulom Venereum
Lenfogranulom venereum (LGV) klamidya denilen bir bakteri türünün sebep olduğu pek yaygın olmayan ve cinsel temas yoluyla geçen bir hastalıktır. Koruma olmaksızın yapılan vajinal, oral ya da anal cinsel birleşme ile yayılır. Hastalık lenf düğümlerinin şişmesine neden olur, bu da ülsere yol açar. Hastalık üç ayrı aşamadan geçer. İlk iki aşamada herhangi bir belirti görülmeyebilir. Kişi ancak genitoanorektal denilen üçüncü aşamada hastalığı hissetmeye başlar.
Belirtileri
Belirtiler
Lenfogranulom venereumun ilk aşamalarında üç ila otuz günlük bir bekleme süresinden sonra penis, skrotum, vulvar ya da vajina üzerinde ağrısız ufak vurma ya da içi irin dolu yaralara sebep olmaktadır. Bu yaralar ise acı ve ülsere yol açar.
İkinci aşama ilk yaraların görülmesinden sonra iki ila altı hafta içersinde başlar ve hayalarda ve diğer lenf bağlantılarında ağrılı şişmeler şeklinde ortaya çıkar. Kişide ateş, üşümeyle birlikte titreme yorgunluk belirtileri görülmeye başlar. Enfeksiyon kapan insanların yaklaşık üçte birinde ligamentlerin hayalardaki lenf bezlerini ayırdığı durumlar ortaya çıkar. Lenf bezleri bir araya gelerek bubonlar meydana getirirler. Bu bubonlar ise zamanla dağılırlar, açılırlar, şişerler ve yavaş yavaş da olsa kendi kendilerine iyileşirler. Kadınlarda gözle görülür lenf bezleri yerine bel ve karında hafif seyreden ağrı olur. Enfeksiyonun anüste olması durumunda bağırsaklardan kan ve sümük çıkmaya başlar.
Hastalığın üçüncü aşaması genitoanorektal Sendromu olarak adlandırılmaktadır. Özellikle kadınlarda bu aşamada ilk belirtiler görülmeye başlayabilir. Enfeksiyonun anüste görüldüğü kadın ve erkeklerde dışkılama esnasında ağrı, derin çıban ve yara izlerine neden olan rektal enfeksiyon meydana gelmektedir. Enfeksiyonun genital sistemde meydana gelmesi durumunda lenf sistemi zarar görebilir. Bu da genital alanlarda büyük şişmelere ve bu şişmelerin deri üzerindeki derin doku enfeksiyonlarının neden olduğu zedelenmiş alanlardan dışarı çıkar.
Ne zaman tıbbi bakıma başvurmalı?
Siz veya cinsel partneriniz ya da cinsel temasta bulunduğunuz herhangi bir kişide Lenfogranulom venereum bulunduğundan şüphe duyduğunuzda veya genital ya da rektal alanda herhangi bir acı ya da ülser gibi bir durum ya da boşalma oluyorsa, öncelikle cinsel ilişkiye girmeyiniz, doktorunuzla görüşünüz ve cinsel temasta bulunduğunuz kişileri bu konuda bilgilendiriniz.
Risk Grubu
Risk Grubu
Lenfogranulom venereum hastalığına şu ana kadar dünyanın her tarafında rastlanmıştır fakat tropikal ve suptropikal iklim kuşaklarındaki ülkelerde hastalığın daha yaygın olduğu görülmüştür. Avrupa ve ABD’de hastalık pek yaygın olmasa da bu iki bölgede de son yıllarda HIV virüsü taşıyan diğer erkeklerle cinsel ilişkiye giren beyaz erkeklerde vaka artış göstermektedir.
Lenfogranulom venereum her yaş ve ırktaki insan üzerinde tesir gösterebilir ve erkekler ve kadınlarda görülme ihtimali ise eşittir. Ancak erkeklerde muhtemelen daha kolay görülebilmesi nedeniyle teşhis daha erken aşamalarda mümkün olmaktadır. Hastalığın en çok görüldüğü yaş grubu ise, cinsel verimliliğin yüksek olduğu 15–40 arası yaş grubudur. Korunmaksızın cinsel ilişkiye giren her kişi bu hastalık için risk grubundadır.
Tedavisi
Tedavi
- Gomorhea, HIV, sifilis, hepatit ve klamidya gibi cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklarda olduğu gibi kan ve sıvı kültürü testleri yapılabilir.
- Son 60 gün içersinde lenfogranulom venereum enfeksiyonundan etkilenmiş olan bir kişi ile cinsel temasta bulunan bir kişinin de muayene edilmesi ve tetkikler yaptırması gerekmektedir.
- Antibiyotikler enfeksiyonları tedavi ederler ve doku zedelenmelerini engellerler ancak yara izlerini ortadan kaldırmazlar. Doktorlar bazen yara izlerini etkilerini azaltmak ve bubonları almak amacıyla cerrahi müdahaleye başvurmayı tercih edebilirler.
Kişisel Tedavi Hakkında Bilgi
- Sizde Lenfogranulom venereum ya da genital alanlarda bir ülser acısı bulunduğundan şüpheleniyorsanız bunu iyileştirmek için kendi kendinize herhangi bir şey yapmaya teşebbüs etmeyiniz. Bu durumda kimse ile cinsel ilişkide bulunmayınız, tüm partnerlerinizi bilgilendiriniz ve doktorunuzla görüşünüz.
- Lenfogranulom venereum enfeksiyonundan korunmak için cinsel faaliyetlerden uzak durun uz, sadece herhangi bir hastalık taşımayan bir kişi ile uzun dönemli bir cinsel beraberliği tercih ediniz ve cinsel temas esnasında lâteks kondom kullanınız.
Şalazyon (Göz Kapağı Kenarında Kist)
Böcek Sokması
Endokardit (Kalp İç Zarı İltihabı)
Frengi
Sporotrikoz