Nedir
Çürük Ovum
Çürük ovum (yumurta), döllenen yumurta rahme tutunmuş ancak bir embriyoya dönüşememişse gerçekleşir. Anembriyonik gebelik - boş gebelik - olarak da adlandırılır ve başlıca erken gebelik başarısızlıkları ya da düşük nedenidir. Genellikle gebe olduğunuzu bile fark etmeden önce gerçekleşir.
Çürük ovum gebeliğin birinci üç ayındaki (trimestre) her iki düşükten birinin nedenidir. Düşük ilk 20 haftada gebelik kendiliğinden sonlandığında gerçekleşir.
Bir kadın gebe kaldığında, döllenen yumurta rahim duvarına tutunur. Gebeliğin beşinci ila altıncı haftalarında embriyo oluşmuş olmalıdır. Aşağı yukarı bu vakitte gebelik kesesi – fetüsün geliştiği yer – yaklaşık 18 mm genişliğindedir. Bir çürük ovum durumunda ise gebelik kesesi oluşur ve büyür ancak embriyo gelişmez. Çürük ovuma anembriyonik gebelik denmesinin de nedeni budur.
Nedeni
Çürük Ovumun Nedeni Nedir?
Çürük ovum nedenli düşükler genellikle genleri taşıyan yapılar olan kromozomlara bağlı sorunlardır. Bu düşük kalite bir sperm ya da yumurtadan kaynaklanabilir. Ya da anormal hücre bölünmesine bağlı da gelişebilir. Sebebi ne olursa olsun vücudunuz bu anormalliği fark ettiği için gebeliği sonlandırır.
Bu düşüğe sebep olacak hiç bir şey yapmamış olduğunuzu ve bunu neredeyse kesin biçimde önleyemeyeceğinizi anlamanız önemlidir. Çoğu kadın için çürük ovum sadece bir defa gerçekleşir.
Belirtileri
Çürük Ovumun Belirtileri
Çürük ovum durumunda gebelik belirtileri yaşayabilirsiniz. Örneğin gebelik testiniz pozitif çıkabilir ya da adet görmezsiniz.
Daha sonra düşük belirtileriniz olabilir. Bunlar:
- Anormal kramplar
- Vajinal lekelenme ya da kanama
- Normalden daha yoğun olan bir menstrual dönem
Eğer bu belirti ve bulguları yaşıyorsanız, düşük yapmış olabilirsiniz. Ancak birinci üç ayda gerçekleşen tüm kanamalar düşükle sonlanmaz. Eğer bu belirtilerden birini yaşarsanız hemen doktorunuza görünün.
Teşhisi
Çürük Ovum Teşhisi
Eğer normal bir gebelik yaşamış olduğunuzu düşünüyorsanız yalnız değilsiniz; çürük ovumu olan kadınların çoğu böyle düşünür çünkü insan koryonik gonadotropini (hCG) seviyeleriniz yükselebilir. Plasenta bu hormonu implantasyonun ardından üretir. Çürük ovum durumunda hCG yükselmeye devam edebilir çünkü plasenta bir embriyo olmadığında da kısa bir süre büyümeyi sürdürebilir.
Bu nedenle çürük ovumun teşhisi – gebelik kesesinin boş olduğunu onaylamak – için genellikle ultrason testleri gerekir.
Düşüğün Ardından Ne Olur?
Düşüğün Ardından Ne Olur?
Eğer çürük ovum tanısı aldıysanız, bundan sonra ne yapacağınızı doktorunuzla görüşün. Bazı kadınlara dilasyon ve kürtaj (D&C) yapılır. Bu cerrahi işlem rahim ağzının genişletilmesini ve rahimdeki içeriğin alınmasını gerektirir. D&C ile kalan dokular hemen temizleneceğinden fiziksel ve psikolojik açıdan atlatmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca düşüğün nedenini onaylamak için dokuyu bir patologun incelemesini isterseniz de faydalı olabilir.
Mizoprostol gibi bir ilaç kullanmak da başka bir seçenek olabilir. Ancak vücudunuzun bütün dokuyu atması birkaç günü alır. Bu ilaçla daha fazla kanama ve yan etki yaşayabilirsiniz. Her iki seçenekte de tedavi edilebilir ağrı veya kramplarınız olabilir.
Bazı kadınlar da tıbbi yönetim ya da ameliyat istemezler. Vücutlarının dokuyu kendi başına atmasını isterler. Bu kişisel bir karar olsa da bunu doktorunuzla görüşün.
Bir düşüğün ardından doktorunuz yeniden gebe kalmadan önce en az bir ila üç adet döngüsü beklemenizi önerebilir.
Premenstrüel Sendrom - Neler Olur?
Dt. Bedri ÖZARSLAN
Ön diş darbe gördü rengi gitti kararma falan röntgen de çürük değil çıktı kan girmiş içine ne yapılabilir... devamı
Ölü Doğumla Gebelikte Uyku Pozisyonu Arasında Bağlantı Bulundu
Kromozom Yapısı Anne Kanında Belirlenecek
Yalancı Gebelik (Psödosiyezi)
Ebeler Derneğinden Kürtaj Açıklaması
16 Milyon Genç Kız, Erken Doğum Yapıyor