Premenstrüel sendrom (PMS) yumurtladığınızda başlayan ve adet döneminizin ilk günlerine kadar süren endokrin sisteminizde gerçekleşen normal değişimlerle ilişkilidir. Menstrüel döngüler genellikle 30 ila 36 gün sürer. Ancak çoğu kadının daha kısa ya da uzun süren düzensiz döngüleri vardır. Bunun anlamı, yumurtlamanın kadından kadına ve aydan aya değişiklik göstereceğidir. Düzensiz döngüleri olan kadınların olası yumurtlama günleri geniş aralıktadır.
Çok sayıda hormon değişikliği, premenstrüel belirtilere yol açabilir. Bu aynı zamanda yumurtlamanın ardından kadınların yaşadığı çeşitli belirtilerin sebebidir. Hipotalamus, hipofiz bezi, tiroit bezi, böbreküstü bezleri ve yumurtalıklar, yumurta (ovum) üretmek için birlikte çalışır; ayrıca vücudunuzu olası bir gebelik için hazırlar, birbirlerine ve vücudunuzun geri kalanına kimyasal sinyaller gönderirler. Hormon biçimindeki bu sinyaller ve beyin kimyasalları –ya da nörotransmiterler– ruh halinizi, enerji seviyenizi, düzgün düşünme yeteneğinizi, vücut sıvılarını, kiloyu ve ağrı algısını etkileyebilir. Endokrin sistemin bir kısmı düzgün çalışmazsa, sistemin diğer kısmı da etkilenir ve sıklıkla bir premenstrüel belirtiler bileşimine neden olur.
Çoğu kadın, genellikle PMS belirtilerini 20’li yaşlarının ortalarında yaşasa da PMS, 30’lu yaşlarındaki kadınlarda daha yaygın hale gelmektedir. 30’lu yaşlarının sonlarında ve 40’larının başlarında olan kadınlar (adet dönemleri, yumurtlamaları ve hormon değişimleri düzensiz olanlar) arasındaki önceden bilinemeyecek şekilde fiziksel, duygusal ve duygudurumla ilişkili perimenopozal belirtiler, PMS ve premenstrüel disforik bozukluğa (PMDD) benzeyebilir. Menopozdan sonra, hormonlar azaldığında ve artık dalgalanmalar olmadığında kadınlar PMS yaşamaz.
Eğer doğum kontrolü ya da menopozda hormon replasmanı için östrojen ve/veya progesteron alıyorsanız, PMS benzeri belirtileriniz olabilir.
Metabolik Sendromla İlgili 11 Soru
Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL
mrb bende turner sendromu var ileride çocuk sahibi olabilir miyim... devamı
Normal Menstrual Döngü Menarşe Ve Gençlerde Menstrual Döngü
Ağrı Kontrolü İçin Alternatif Tedavi
Adet Öncesi Sorunları (Pms)
Menstrual Döngünün Atlanması
Adet Öncesi Şikayetler Ve Tedavisi