- İçindekiler
- Çürükler
- Kan Benekleri
Çürükler
Çürükler
Çoğunlukla bir çarpma veya düşme nedeniyle derinin altındaki küçük damarlar koptuğunda veya çatladığında çürük olur. Kan derinin altındaki dokulara sızar ve siyah-mavi renge neden olur. Çürükler (kontüzyonlar) genellikle 2 ila 4 haftada iyileşirken morumsu siyah, kırmızımsı mavi veya sarımsı yeşil dahil renk değiştirir. Bazen çürük bölgesi yerçekimi doğrultusunda vücudun aşağısına yayılır. Bacaktaki bir çürüğün iyileşmesi yüzdeki veya kollardaki bir çürükten daha uzun sürer.
Çoğu çürük endişe verici değildir ve kendi kendine geçer. Evde tedavi iyileşmeyi hızlandırabilir ve bir yaralanmanın neden olduğu çürüklere eşlik eden şişkinlikle acıyı hafifletir. Ama aşırı çürük, şişme ve bir yaralanmadan sonra 30 dakika içinde başlayan ağrı ciddi bir burkulma veya kırık gibi daha ciddi bir sorun anlamına gelebilir.
Kolayca çürüğünüz oluyorsa çürüğe neyin neden olduğunu hatırlamayabilirsiniz. Kolayca çürük oluşması, çürük küçükse, yalnız arada bir ortaya çıkıyorsa ciddi bir sağlık sorununuz olduğu anlamına gelmeyebilir.
Yaşlı yetişkinlerde küçük yaralanmalarda özellikle ön kolda, ellerde, bacaklarda ve ayaklarda yaralanmalarda kolayca çürük meydana gelir. Kişi yaşlandıkça deri daha az esnek ve daha ince hale gelir, çünkü derinin altında daha az yağ vardır. Bu değişiklikler güneşe maruz kalmaktan deri hasarıyla birlikte damarların kolayca kopmasına neden olur. Damarlar koptuğunda çürük gerçekleşir.
Kadınlarda, özellikle uyluklarda, kaba etlerde ve kolların üst kısmında ufak darbelerde bile erkeklere göre daha kolay çürük meydana gelebilir.
Çürüğe meyil bazen aileden gelir.
Ara sıra bir yaralanmadan sonra kan derinin altında toplanıp birikerek (hematom) deriye süngerimsi, lastiğimsi, yumrulu bir görünüm verir. Normal bir çürük daha yaygındır ve sert bir yumru hissi vermez. Hematom genellikle endişelenecek bir şey değildir.
Kaza sonucu yaralanmadan kaynaklanmış gibi görünmeyen çürüğün nedeni istismar olabilir. Bu olasılığı düşünmek özellikle çürükler açıklanamıyorsa, açıklamalar değişiyor veya yaralanmaya uymuyorsa önemlidir. Böyle bir çürüğü rapor edin ve daha fazla istismarı engellemek için yardım arayın.
Kan Benekleri
Kan Benekleri
Deri altındaki kan benekleri ya purpuradır ya da peteşi. Purpura, çürük gibi görünebilir ama çoğu çürükte olduğu gibi bir yaralanmanın sonucu değildir. Peteşi çürük gibi görünmez. Derideki ufak, düz, kırmızı veya mor noktacıklardır ama her zaman bulunan ufak, düz, kırmızı beneklerden veya doğum lekelerinden (hemanjiyom) farklıdırlar.
Ani ve açıklanamayan çürükler veya derinin altında kan benekleri ya da çürük sıklığında ani artış aşağıdakilerden kaynaklanabilir:
- Aspirin veya kan sulandırıcılar (antikoagülanlar) gibi bir ilaç
- Kanda veya dokularda toksinin birikmesine neden olan enfeksiyon (sepsis).
- Hemofili, von Willebrand hastalığı, trombositopeni gibi bir kanama, pıhtılaşma bozukluğu, daha az yaygın bir diğer kanama veya pıhtılaşma bozukluğu.
- Pıhtılaşmayı etkileyen diğer hastalıklar. Örnekler arasında aşağıdakiler bulunur:
* Lupus gibi kronik iltihaplı hastalıklar
* Siroz gibi karaciğer hastalığı
* Hodgkin hastalığı, lösemi veya multipl myelom gibi bazı kanser türleri
- Bir damarın iltihaplanması (vaskülit)
- Kötü beslenme, B12, C veya K vitaminleri ya da folik asit eksikliği.
Anormal çürük veya kan beneklerinin tıbbi tedavisi kanamayı önlemeye veya durdurmaya, çürüğe neden olabilecek ilacın ayarlanmasına veya çürüğe neden olan sağlık sorununun tedavisine odaklanır.
Cilt bir çürük üzerine zedelenmişse cilt enfeksiyonu işaretlerine dikkat edilmelidir.
Bereler ve Derinin Altında Kan Benekleri
Uzm. Dr. Nursal Filorinali KONDUK
Doktorum vücudumun heryeri kasiniyor derinin altında birşeyler var sanki neden boyle oluyor be yapmaliyim... devamı
Güneş Düşmanınız Değil, Dostunuz Olsun
Güzel Cildin Sırları
Cilt Kanserinden Korunmaya İlişkin 5 Efsane
Cilt Sorunları Çocuklar Üzerinde Çok Etkilidir
Çürükleri Tedavi Etmenin 8 Yolu