Dalak, karın bölgesinde sol üst köşede yer alan bir organdır. Dalakta çok miktarda damar bulunur, bu da yüksek kan hacmine sahip olduğu anlamına gelir. Dalağın hasar görmesi karın bölgesine alınan güçlü bir darbeden kaynaklanabilir. Spor ya da takım oyunları sırasında, bir motorlu taşıt kazasında, karın bölgesinde yapılan bir ameliyattan veya bu bölgede gerçekleşen bir enfeksiyondan sonra dalak zarar görebilmektedir. Dalak yırtılması hayatı tehdit edecek derecede kan kaybına sebep olabilir. Dolayısıyla dalak yırtılmasının belirtileri de medikal olarak acil durum kategorisindedir.
Dalak yırtılması kanın karın boşluğuna akmasına yol açar. Dalaktan hasar alan yaşayan kişiler karın bölgesinin sol üst çeyreğinde veya sol kaburganın arkasında ağrı hissedecekleridir. Karnın sol bölgesine el ile dokunulması aşırı acıya veya hassasiyete yol açabilir. Eğer dalak, karna alınan şiddetli darbeden yırtıldıysa ağrı hızla gelişir. İyileşmektense gitgide daha kötüye gider. Karında veya göbekte şişkinlik, karın bölgesine kan dolmasından dolayı ortaya çıkabileceğinden dalak yırtılmasının belirtilerindendir.
Vücuttaki 12 ünite kanın 1 ünitesi dalakta bulunur. Dolayısıyla dalağın yırtılması sonucunda, hasarın derecesine ve yerine bağlı olarak hızla kan kaybedilebilir. Karın bölgesine hızla kan akışı kontrol altına alınamazsa hasta hipovolemik şoka veya düşük kan hacminden dolayı şoka girebilir. Hipovolemik şoka giren bir kişide nabzın hızlandığı ve tansiyonun düştüğü görülecektir. Cildi solgun ve terli olabilir, kafa karışıklığı yaşanabilir. Nefes alma ve verme derin ve hızlı olabilir. Hipovolemik şoka bağlı dalak yırtılması belirtileri de hızla gelişebilmektedir.
Çok ciddi dalak yırtılmalarında aniden ölüm de görülebilmektedir. Ancak bu son derece nadir bir durumdur. Çok ciddi dalak yırtılması görülen kişilerde kan hızla karın boşluğuna dolabilir ve kişi birkaç dakika sonra bilincini yitirebilir. Medikal müdahale henüz yardımcı olamadan ölüm gerçekleşebilir.
Dalak yırtılmasının belirtilerinden bir diğeri tuvalete gitme isteğidir. Buna dalak hasar aldıktan sonra karın bölgesinde oluşan basınç sebep olur, halbuki kişi tuvalete gitse de dışkı çıkmayabilir. Aynı zamanda kişinin karın bölgesinin solu hariç başka yerlerine de ağrı yayılabilir. Olası bölgeler arasında sol omuz, boyun ve sırt vardır.
merhaba hocam mr raporunda safra kesesi lumesi 18x21mm boyutnda tas dalak orta kesim anteriorda 10x15 aksesuar dalak periportal bolgede 7x16mm boyutla... devamı
Anemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Platelet Nedir?
Langerhans Hücreli Histiositoz
Anemi, Bunama Riskini Artırabilir
Dalak Yırtılmasının Belirtileri