Onun için, hangi evrede neler olur, neler olmaz, bunama hastalığına yakalanmış bir insandan neler beklenir, neler beklenilmez, hayal kırıklıkları, öfke beklenti gibi şeyler için gerektiği kadar zaman ayırarak çok iyi destek alınması gerekir. Burada nörologlarla birlikte çalışan psikologların desteği de çok önemlidir.
Bunama hastalarıyla genel olarak yalın bir ilişki kurmak gerekir. Öncelikle onların bu durumundan ötürü hayal kırıklığı yaşamak, öfkelenmek durumu daha da karmaşık hale getireceği için, beklentileri gerçekçi bir düzeye çekmek gerekir.
Yaşamlarını kolaylaştırmak için
Bunama hastalarının yaşamlarını kolaylaştıracak bazı tedbirler alınmalıdır. Hatırlatma, oryantasyon denilen yer, zaman, gelip gidenler, eşyaların yeri gibi bilgilerin verilmesi gerekir. Bu hastalar için mekân değişikliği çok büyük bir zorluktur. Çünkü yeni bir ortama girmek, kapının, eşyaların, gözlüğün yerini kaydetmek çok zor bir süreç olacaktır.Dolayısıyla mümkün olduğu kadar onun yaşamını akıcı ve sade bir şekilde planlamak, sık sık hatırlatmalarda bulunmak gerekir. Örneğin eve birisi geldiğinde, onu mahcup etmeyecek şekilde kim olduğunu hatırlatmak gibi önlemler onun yaşamını kolaylaştıracaktır.
Çocuğun arkadaş edinebilmesi için ne yapılmalı?
Dr. Fatma Vildan ERCAN
29 mayıs kapanmış sizden iletişim bilgilerinizi rica ediyorum Hastamıza siz bakıyordunuz ve sizin tekrar görmenizi istiyoruz saygılarımla... devamı
Demans Hastalarının Yaşadığı Psikolojik Sorunlar
Demans Hastasının Yaşadığı Evde Alınacak Önlemler
Demans Hastaları İle İletişim Kurma Yöntemleri
Bunama Hastalarında Yemek Yeme Sorunları
Demans Hastalarına Banyo Yaptırma