- İçindekiler
- Nedir
- Belirtiler
- Testler
- Tedavi
- Önleme
Nedir
Nedir?
Dengue ateşi dört yakından ilişkili dengue virüsünden birisinin yol açtığı ağrılı, kişiyi zayıflatan ve sivrisineklerin neden olduğu bir hastalıktır. Bu virüsler Batı Nil enfeksiyonu ve sarıhummaya neden olan virüslerle ilişkilidir.
Her yıl dünya çapında yaklaşık 100 milyon dengue ateşi vakası ortaya çıkar. Bu vakaların çoğu Hindistan alt kıtasındadır.
- Güneydoğu Asya
- Güneydoğu Çin
- Tayvan
- Pasifik adaları
- Karayipler (Küba ve Cayman adaları hariç)
- Meksiko
- Afrika
- Merkez ve Güney Amerika (Şili, Paraguay ve Arjantin hariç)
Gelişmiş ülkelerdeki çoğu vaka yurt dışını ziyaret ederken enfeksiyon kapan kişilerde görülür.
Dengue ateşi dengue virüsü taşıyan Aedes sivrisineklerinin ısırmasıyla bulaşır. Sivrisinek kanında dengue virüsü bulunan bir kişiyi ısırdığında enfeksiyon kapar. Rahatsızlık doğrudan kişiden kişiye bulaşabilir.
Belirtiler
Belirtiler
Genellikle enfeksiyonun kapılmasının ardından 4-6 gün içerisinde başlayan ve 10 kadar süren belirtiler arasında şunlar yer alır:
- Ani ve yüksek ateş
- Ciddi baş ağrısı
- Gözlerin arkalarında ağrı
- Ciddi eklem ve kas ağrısı
- Mide bulantısı
- Kusma
- Ciltte kızarıklık (yüksek ateşin başlangıcından 3-4 gün sonra başlar)
- Hafif kanama (burun kanaması, damak kanaması veya kolay morarma gibi)
Bazen belirtiler hafif olabilir, grip veya diğer viral enfeksiyon belirtileriyle karıştırılabilir. Küçük çocuklarda ve daha önce enfeksiyonu geçirmeyen kişilerde görülen vakalar büyük çocuklara ve yetişkinlere oranla daha hafiftir. Bununla birlikte ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Bunlar arasında yüksek ateş, lenf ve kan damarlarında hasar, burun ve diş etlerinde kanama, karaciğerde büyüme ve dolaşım sistemi yetersizliğiyle karakterize edilen, az rastlanan ciddi bir sağlık sorunu olan dengue hemorajik ateşi yer alır. Belirtiler ciddi boyutlardaki kanamalara, şoka ve ölüme yol açabilir. Buna dengue şoku sendromu adı verilir.
Zayıf bağışıklık sistemi olan ve dengue enfeksiyonuna iki veya daha fazla kez yakalanan kişilerde dengue hemorajik ateşinin oluşma riskinin daha yüksek olduğuna inanılır.
Testler
Testler
Doktorlar virüsün kendisini veya antikorlarını kontrol etmek için dengue enfeksiyonunu bir kan testiyle teşhis eder. Eğer tropikal bir bölgeye seyahat ettikten sonra hastalandıysanız doktorunuzu bu konuda bilgilendirin. Bu sayede doktorunuz belirtilerinizin dengue enfeksiyonu sebebiyle ortaya çıkma ihtimalini değerlendirebilir.
Tedavi
Tedavi
Dengue ateşini tedavi etmek için belirli bir ilaç yoktur. Eğer dengue ateşi rahatsızlığınızın olduğunu düşünüyorsanız, asetaminofen içeren ağrı kesicileri kullanın ve kanamayı kötüleştirme ihtimali olan aspirin içeren ilaçlardan uzak durun. Eğer ateşiniz indikten sonra ilk 24 saat içerisinde kendinizi kötü hissetmeye başlarsanız, sağlık sorunlarına karşı kontrol edilmek amacıyla bir an önce hastaneye girmeniz gerekir.
Önleme
Önleme
Dengue ateşini önlemek için bir aşı yoktur. Hastalığı önlemenin en iyi yolu özellikle tropikal bölgelerde yaşıyorsanız veya bu bölgeleri ziyaret ediyorsanız, enfeksiyonlu sivrisinek ısırıklarına karşı korunmaktır. Bu kendinizi korumayı ve sivrisinek nüfusunu aşağıda tutmak için çaba sarf etmeyi içerir.
Kendinizi korumak için:
- Mümkünse oldukça kalabalık yaşam alanlarından uzak durun.
- İç mekanlarda dahi sivrisinek savar kullanın.
- Dışarıdaysanız, uzun kollu gömlek ve uzun pantolonlar giyin ve pantolonun paçalarını çoraplarınızın içine sokun.
- İç mekanlardaysanız, mevcutsa klima kullanın.
- Pencere ve kapıların güvenli olduğundan ve delik bulunmadığından emin olun. Eğer uyuduğunuzun alanlarda tarama veya klima bulunmuyorsa, sivrisinek ağlarını kullanın.
- Eğer dengue belirtileriniz varsa, doktorunuzla görüşün.
Sivrisinek nüfusunu azaltmak için sivrisineklerin ürediği bölgelerden kurtulun. Bu bölgeler arasında eski lastikler, kutular veya yağmuru biriktiren saksılar yer alır. Dışarıdaki kuş banyolarının ve ev hayvanı su kaplarının içerisindeki suları düzenli değiştirin.
Eğer evinizden birisinde dengue ateşi varsa kendinizi ve diğer aile bireylerini sivrisineklerden korumak için çaba harcama konusunda dikkatli olun. Enfeksiyonlu aile bireylerini ısıran sivrisinekler enfeksiyonu evinizdeki diğer kişilere de bulaştırabilir.
Ailevi Akdeniz Ateşi nin görüldüğü bölgeler
Prof. Dr. Ayşe SERDAROĞLU
sayın hocam merhaba ben zeynep benim 5 yaşında bi oğlum var 3 yaşındaken 1 kez ateşli havale geçirdi geçtiğimiz salı günüdeokulda biraz ateşi vardı be... devamı
Trikinoz
Dengue Ateşi
Deng Humması
Tifo Ateşi
Batı Nil Ensefaliti