Doğum kontrol yöntemlerinden biri olan deri altı kapsülleri kol derisinin altına lokal anestezi ile yerleştirilen hormon içeren küçük çubuklardır. Her gün belirli miktarda hormon yüklemesi yapan kapsüller yumurtlamayı ve rahim bölgesinde salgılanmayı azaltarak spermin yumurta içerisine girmesini engelleyerek 3-5 yıl arasında gebelik ihtimalini en aza indirger. Deri altı kapsüllerinin yerleştirilmesi birkaç dakika sürer ve dikiş gerektirmez bu yüzden herhangi bir ağrı hissetmeksizin gündelik hayatınıza devam edebilirsiniz. Deri altı kapsülleri için en iyi zaman adetin 5. veya 7. günüdür, takıldıktan hemen sonra etkisini göstermeye başladığı için diğer korunma yöntemlerine göre daha çok tercih edilmektedir.
 
Deri Altı Kapsüllerinin Yan Etkileri Nelerdir?
Araştırmalara göre deri altı kapsüllerini tercih edenler düzensiz kanamalar, baş ağrısı, kilo alımı, iyi huylu over kistler, depresyon ve çeşitli ilaçlara karşı hassasiyet oluşabilir. Ancak verilere göre kullananların % 90’ı memnun kalmıştır. Eğer yan etkilerinden rahatsız olursanız çıkarma yöntemi de yerleştirmesi kadar basittir. Kolda yerleştirilen bölge tespit edilerek lokal anestezi uygulanır ve 2mm kadar küçük bir kesi yapılır. Birkaç dakika süren bu işlemden sonra yerleştirme işleminden farksız olarak ağrı hissedilmez ve sosyal faaliyetlerinize devam edebilirsiniz.

Deri Altı Kapsülleri Kimlere Uygulanmaz?
Deri altı kapsülleri sağlığı tehdit eden herhangi bir yan etkisi olmasa da aktif karaciğer hastalarına, gebe olan veya gebelik şüphesi taşıyanlara, tanısı konulmamış vajinal kanaması olan kadınlara, meme kanseri riski taşıyanlara ve damar hastalıkları olanlara deri altı kapsüllerinin uygulanması tavsiye edilmez.

Prof. Dr. Tevfik GÜRMEN

Kalp kapakları çökelmişse ne yapılır ve nasıl önlem alınır riski nekadardır... devamı