- İçindekiler
- Cilt Kistleri
- Kiraz Anjiyomu
- Cilt Fibromu
- Epidermoid Kistler
- Folikül İltihabı
- Keratoakantom
- Keratosis Pilaris
- Lipomlar
- Nörofibromlar
- Deri Üstündeki Kistler
Cilt Kistleri
Cilt Kistleri
Kistler, sıvı, irin veya diğer bir madde ile dolu olan kanserli olmayan, kapalı doku cepleridir.
Kistler, cilt üzerinde sıkça rastlanır ve her yerde görülebilir. Derinin yüzeyinin altında küçük bir bezelye tanesi gibi hissedilirler. Kistler, enfeksiyonun veya yağ yapan salgı bezlerinin tıkanmasının bir sonucu olarak veya küpe gibi yabancı cisimlerin çevresinde de gelişebilir.
Cilt Kistlerinin Belirtileri Nelerdir?
Cilt kistleri genelde:
- yavaş büyür,
- ağrısızdır,
- deri altında kayganmış gibi hissedilir.
Cilt Kistleri Nasıl Tedavi Edilir?
Kistler, genelde parçalanmadığı, iltihaplanmadığı veya kızarıp yanmadığı sürece ağrı yapmazlar. Bazı kistler, tedavi edilmeden kendiliğinden kaybolurlar. Diğer kistlerin akıtılması gerekebilir. Bu işlem, keskin bir cisim ile kisti delmeyi ve içindeki sıvıyı boşaltmayı içerir. Bazı iltihaplı kistler, onu küçültmek üzere kortizon ilaçlarının bir enjeksiyonu ile tedavi edilebilir. Diğer tedavilere yanıt vermeyen veya yeniden oluşan kistler, cerrahi olarak alınabilir.
Kiraz Anjiyomu
Kiraz Anjiyomu
Bir kiraz anjiyomu, cilt üzerinde pürüzsüz, kiraz kırmızısı bir şişliktir.
Kiraz anjiyomunun genelde vücutta gövdede belirmesine rağmen nerdeyse her yerde oluşabilirler. Kiraz anjiyomunun sebebi, bilinmemektedir ve artmaları genelde 40 yaşın üzerindeki insanlarda görünür.
Kiraz Anjiyomunun Belirtileri Nelerdir?
Kiraz anjiyomu, pürüzsüz, küçük, parlak kırmızı oluşumlardır. Oluşumların ebadı, topluiğne başından yaklaşık bir bilye kadar olabilir.
Kiraz Anjiyomu Nasıl Tedavi Edilir?
Çoğu vakada kiraz anjiyomu, tedavi gerektirmez. Kozmetik olarak hoş gelmiyorsa veya kanamaya maruz olacak bir yerdeyse, anjiyomlar lazerlerle veya elektrokoter – içinden elektrik akımı geçen küçük bir kablonun kullanımı ile dokunun yakılması veya yok edilmesi süreci – ile alınabilirler. Kistin alınması, yara izi bırakabilir.
Cilt Fibromu
Cilt Fibromu
Cilt fibromları, en yaygın olarak kollarda ve bacaklarda bulunan zararsız yuvarlak, kırmızımsı-kahverengimsi oluşumlardır. Cilt fibromu, yaralı dokuları içerir ve deride sert yumrular gibi hissedilir.
Cilt fibromunun nedenleri bilinmemektedir.
Cilt Fibromunun Belirtileri Nelerdir?
Cilt fibromunun belirtileri şunlardır:
- Zamanla renkleri değişebilen kırmızı, kahverengi veya mor bir oluşum
- Küçük bir hap kadar büyüklükte bir oluşum
- Aşırı hassasiyet, ağrı ve kaşınma; ancak oluşumlar aynı zamanda ağrısız olabilir
- Oluşum sıkıldığında oluşan ufak bir çukur
Cilt Fibromu Nasıl Tedavi Edilir?
Çoğu vakalarda, cilt fibromunu tedavi etmeye gerek yoktur. Ancak oluşumlar cerrahi olarak alınabilirler veya sıvı nitrojenle dondurularak düzleştirilebilirler.
Epidermoid Kistler
Epidermoid Kistler
Aynı zamanda sebase kistler de denen epidermoid kistler, derideki tıkanmış yağ yapıcı salgı bezlerinden oluşan iyi huylu (kanserli değil) cilt kistleridir. En yaygın olarak epidermoid kistler, cinsel organlarda, gövdede ve sırtta bulunurlar; ama aynı zamanda derinin başka alanlarında da oluşabilirler.
Epidermoid Kistlerinin Belirtileri Nelerdir?
Genelde epidermoid kistler, yuvarlak bir görünüşe sahiptir. Kistin koyu kısmı, cilt üzerinde görünürdür. Eğer kist iltihaplıysa, kırmızı ve aşırı hassas olacaktır. Kistler sıkıştırıldığında, peynirimsi beyaz bir akıntı çıkarırlar.
Epidermoid Kistler Nasıl Tedavi Edilir?
Epidermoid kistlerin etkin tedavisi, kist torbasının tamamen alınmasını gerektirir. Eğer kist sıkılırsa ve içindeki sıvının dışarı akmasına zorlanırsa kist, ciltte yeniden ortaya çıkacaktır. Genellikle bir doktor, deride sadece ufak bir kesik yaparak kisti alabilecektir. Antibiyotikler, iltihaplı kistleri tedavi etmek üzere reçeteye yazılabilir.
Folikül İltihabı
Folikül İltihabı
Folikül iltihabı, kıl foliküllerinin iltihaplanmasıdır. Kimyasal tahriş veya fiziksel tahriş (örneğin tıraş veya kıyafetten dolayı olan sürtünme) yoluyla kıl foliküllerindeki bir enfeksiyondan dolayı oluşur. Folikül iltihabı olan tipik vücut bölgeleri, yüzü, kasıkları ve kafa derisini kapsar.
Folikül iltihabındaki ana maraz, merkezinde bir kıl olan bir kabarcık veya sivilcedir. Marazın ortasındaki kıl sapı görünmeyebilir.
Folikül İltihabının Belirtileri Nelerdir?
Diğer belirtiler şöyledir:
- Vücudun kıl çıkan alanları üzerinde çoklu kırmızı sivilceler ve/veya çıbanlar
- Kızarıklık
- Cildin kaşınması
Folikül İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?
Lokal antibiyotikler, ağızdan alınan antibiyotikler veya mantar önleyici ilaçlar, folikül iltihabı ile özdeşleşen enfeksiyonları tedavi etmek üzere kullanılabilir. Tedavi, aynı zamanda kıl foliküllerine daha fazla zarar verilmesini önlemeyi de içerir. Bu hedefi başarmaya yardımcı olan adımlar şu şekildedir:
- Kıyafetlerdeki sürtünmeyi azaltmak
- Mümkünse etkilenmiş bölgenin tıraş edilmemesi. Eğer tıraş gerekliyse, her defasında temiz, yeni bir jilet bıçağı veya elektrikli bir tıraş makinesi kullanın.
- Etkilenmiş bölgeyi temiz tutun.
Keratoakantom
Keratoakantom
Keratoakantom, bir saç folikülündeki hücrelerin normal olarak büyümediği zaman oluşur. Büyüme, görünürde daha evvel güneşten zarar görmüş bir bölgedeki küçük bir deri yaralanması ile tetiklenir. Güneşte kalmaktan kaynaklanan ultraviyole radyasyon, keratoakantomun en büyük risk unsurudur.
Keratoakantom, genelde güneşten zarar gören deri üzerinde, merkezde kabuklu kalın bir oluşum olarak belirir.
Keratoakantom, 60 yaşın üzerindeki insanlarda en çok görülür.
Keratoakantomun Belirtileri Nelerdir?
Keratoakantomlar, hızla büyüyen, merkezi oyuklu kırmızı, kubbe-şekilli yumrulardır. Bazı keratoakantomlar, az da olsa 1-3 santimetreye kadar aşırı derecede büyüyebilirler.
Keratoakantom Nasıl Tedavi Edilir?
Keratoakantom, aşağıdaki şekillerde yok edilebilir:
- Soğuk hava terapisi (sıvı nitrojenle oluşumu dondurmak)
- Kazıma (oluşumu kazıyarak çıkarmak)
Keratosis Pilaris
Keratosis Pilaris
Keratosis pilaris (yaygın olarak KP denir), ciltte “tavuk derisi kabarcıkları” gibi görünür. Bu kabarcıklar genelde kolun üst dış tarafında ve baldırlarda görünür. Aynı zamanda yanaklarda, sırtta ve kalçada görülür. Hoş olmamasına karşın keratosis pilaris, zararsızdır.
Keratosis Pilaris’in Belirtileri Nelerdir?
Bu bozukluk, minik, sert kabarcıklar olarak görünür. Kabarcıklar, genelde beyaz veya kırmızıdır, ama kaşınmaz veya acımaz. Keratosis pilaris, genelde kış ayları sırasında veya nemin düşük olduğu zamanlarda, deri kuruduğunda daha da kötüleşir. Aynı zamanda hamilelik sırasında veya doğumdan sonra da kötüleşebilir.
Keratosis Pilaris Nasıl Tedavi Edilir?
Bu durumun yıllarca sürmesine rağmen, çoğu vakada 30 yaşından önce yavaş yavaş yok olur. Keratosis pilarisin tedavisi, tıbben gerekli değildir; ama bu durumdaki bireyler, kozmetik nedenlerden dolayı tedavi olmak isteyebilirler.
Keratosis pilarisin başlangıç tedavisi, yoğun nemlendirme olmalıdır. Acid Mantle, Vaseline veya Complex 15 gibi bir krem, banyo yaptıktan sonra uygulanabilir ve gün içinde birçok kez yeniden uygulanabilir. Diğer tedaviler aşağıdaki gibidir:
- Alfa-hidroksi-asitler (Aqua Glycolic, Lacticare) veya üre (Carmol-20) içeren ilaçla tedavi eden kremler
- Küvette uzun, sıcak suda iyice ıslanıp banyo yaparak gözenekleri açmaya ve sonra kaba bir yıkama bezi veya sert bir fırça ile ilgili alanları ovalamaya çalışmak
Lipomlar
Lipomlar
Lipomlar, genelde yavaş büyüyen ve iyi huylu (zararlı olmayan) olarak düşünülen deri altı yumuşak doku tümörleri veya düğümcükleridir. Sıkı, lastik gibi bir sertliğe sahiplerdir. Lipomlar, genelde gövdede, omuzlarda, boyunda oluşmaya meyillidirler, ama vücutta başka yerde de görülebilirler.
Lipomların Belirtileri Nelerdir?
Lipomlar, tek bir düğümcük olarak veya gruplar halinde görülebilir. Çoğu lipom, 5 santimetre çapından küçüktür ve belirti vermez, ama sinirleri sıkıştırdığında ağrıya neden olabilir.
Lipomlar Nasıl Tedavi Edilir?
Standart kesip çıkarma işlemine bir alternatif, küçük bir kesikle lipomu elle sıkıp çıkarmaktır. Bu teknik, yüz, kollar ve bacaklar gibi kalın deri tabakalı alanlarda işe yarar. Yağ aldırma işlemi yardımıyla yağ dokusunun alınması da, küçük yara izleri bırakarak, geniş lipomları çıkarıp almak için kullanılabilir.
Nörofibromlar
Nörofibromlar
Nörofibromlar, derinin altında veya üzerinde, bazen de vücudun derinliklerinde bile oluşan yumuşak, etli oluşumlardır. Bunlar, iyi huylu (zararsız) tümörlerdir; ancak ender görülen vakalarda kötü huylu veya kanserli tümörlere dönebilirler.
Nörofibromların Belirtileri Nelerdir?
Nörofibromların belirtileri, tümörlerin yerlerine ve büyüklüklerine bağlı olarak değişebilirler. Belirtiler şunları içerir:
- Ağrısız, yavaş-büyüyen bir kitle
- Arada sırada ağrı
- Etkilenen bölgeye dokunulduğunda elektrik “şoku” gibi his vermesi
- Eğer tümör ana motor veya duyu sinirini veya tümör ile sert bir yapı arasında sıkışmış bir siniri içeriyorsa sinirsel sorunlar
Nörofibromlar Nasıl Tedavi Edilir?
Eğer tümör herhangi bir belirtiye neden olmamışsa, herhangi bir tedaviye gerek olmayabilir. Ancak doktorlar, eğer ana bir siniri etkiliyorsa, nörofibromu cerrahi olarak çıkarıp alma yolunu seçebilirler. Çoğu vakalarda nörofibromlar, başarılı şekilde tedavi edilir ve tekrar oluşmaz.
Deri Üstündeki Kistler
Derinin üstünde veya hemen altında görünen şişliklere ve yumrulara neden olan bir dizi cilt vakası vardır. Bu yazı, en yaygın olanlarından bazısını kapsar ve aşağıdaki başlıkları içerir:
- Cilt kistleri
- Kiraz anjiyomu
- Cilt fibromu
- Epidermoid kistler
- Folikül iltihabı
- Keratoakantom
- Keratosis pilaris
- Lipomlar
- Nörofibromlar
Bazı Farklı Kist Tipleri
Prof. Dr. Kaan AYDOS
Hocam penisimin sünnet derisi bölümü ve üstün de oluşan beyaz renkli kabarcıklar üstün de oluşan kabarcık birleşme esnasında agrı yapıyor ... devamı
Deri Üstündeki Kistler
Apse
Düşmeler Veya Yaralanmalar