Nedir

Nedir?

Dilinizde çatlaklar varsa, genelde bu bir problem değildir. Aslına bakılırsa belli çatlaklar ve yarıklar, bazen normal dil yapısının bir parçası olarak görülür. Skrotal dil de denen bu durum zararsızdır. Bununla birlikte kendi kendinize teşhis koymak her zaman pek iyi bir fikir sayılmaz. Bu yüzden herhangi bir endişeniz varsa, içinizi rahatlatmak için bir ağız sağlığı uzmanına veya doktora başvurmalısınız. 

Özellikler

Özellikleri

Dil çatlaklarında şunlar görülür:

  • Çatlaklar, kanallar ve yarıklar dilin üstünde ve yanlarında görülür.
  • Bu çatlaklar sadece dildedir
  • Dildeki çatlakların derinlikleri kişiden kişiye değişir, bazen 6 mm’yi bulabilir.
  • Kanallar diğer kanallarla birleşerek dili küçük loplara veya bölümlere ayırabilir. 

Bu çatlaklarda artıklar birikmediği sürece herhangi bir belirti yaşama ihtimaliniz yoktur.

Çatlaklar ilk olarak çocuklukta ortaya çıkabilir. Bununla birlikte çatlaklar yetişkinlerde daha yaygındır. Tıpkı kırışıklıkların yaşla birlikte artması gibi dil çatlakları da siz yaşlandıkça daha belirgin hale gelebilir. Eğer düzenli olarak diş muayenesine gidiyorsanız, emin olun, dişçiniz dilinizdeki bu çatlakları görmüştür. Birçok dil çatlağı zaten bu şekilde teşhis edilmektedir. 

Rahatsızlıklar

Dil çatlaklarıyla ilgili rahatsızlıklar

Gelişmiş ülkelerdeki nüfusun yaklaşık yüzde 2 ila 5’inde dil çatlağı bulunur. Erkeklerde dil çatlağı kadınlara göre biraz daha fazla yaşanır.

Dil çatlakları bir ailenin çeşitli üyelerinde görülebildiği için kalıtsal olabilir. Her ne kadar dil çatlağının nedenleri bilinmese de, şu tür hastalıklarla birlikte görülebilir:

  • Coğrafi dil, diğer adıyla migratur (gezici) glossit. Bu iyicil hastalık dil çatlağıyla birlikte görülür. Sıcak veya acı yiyeceklere karşı hassasiyet dışında herhangi bir belirtisi olmayabilir.
  • Melkersson-Rosenthal Sendromu. Nadir bir hastalıktır. Sadece dil çatlaklarına neden olur, ancak yüzde veya dudaklarda geçici şişme veya felç (Bell palsisi, yüz felci) ile birlikte görülebilir.
  • Down Sendromu: Dil çatlağı bir kromozom bozukluğu olan Down sendromu olan her 10 çocuktan 8’inde görülebilir.   

Dil çatlağı için pek biyopsi yapılmaz. 

Tedavi

Tedavi

Eğer dil çatlağı herhangi bir belirti veya şikayete neden olursa, dişçiniz sizden dişlerinizi fırçalamanızı isteyebilir. Bu işlem derin çatlaklarda birikip tahrişe neden olan artıklardan kurtulmanızı sağlar.

Vakaların neredeyse hiçbirinde tedaviye gerek yoktur. Bununla birlikte eğer Melkersson-Rosenthal sendromunun belirtilerini veya komplikasyonlarının var olması durumunda, doktorunuz veya dişçiniz sizi bir uzmana yönlendirebilir. 

İLGİLİ MAKALE

Dil Gecikmesi

Uzm. Dr. Melis ŞENLİK

merhaba eşim çalıştığınız hastanede doğum yaptı doğum sonrası bacaklarında çatlaklar meydana geldi bu çatlakların kaybolması için bir çözüm yolu var m... devamı