Aslında çoğu insan zaman zaman dişlerini gıcırdatır. Genellikle de bu durum dişlere zarar vermez. Ancak eğer gıcırdatma düzenli ve sık gerçekleşmeye başlarsa dişler zarar görüp çeşitli ağız sağlığı sorunları ortaya çıkabilir.
Diş gıcırdatma stres ve endişe kaynaklı olabilse de daha ziyade uykuda meydana gelir ve çenenin düzgün kapanmaması, eksik veya çarpık dişler gibi sebepleri olabilir.
İnsanlar daha ziyade uykularında dişlerini gıcırdattıkları için bu sorunun farkında değillerdir. Ancak sürekli baş veya çene ağrısı gıcırdatma belirtisi olabilir. Genelde diş gıcırdatmayı insanların sevdikleri farkeder. Böyle bir şüphe varsa diş hekiminizle görüşün. Diş Hekiminiz dişlerinizde gıcırdatma izleri arayacaktır. Belirtilerin ortaya çıkması bazen yıllar sürebilir.
Bazı vakalarda kronik gıcırdatma, dişlerin aşınması, kırılması ve sonuç olarak kaybıyla neticelenebilir. Dişlerin ötesinde çenenin de zarar görmesi mümkündür. Bunun da çene kemiğinde deformasyon ve işitme kaybı gibi sonuçları olabilir.
Tedavide genelde dişlerin gece birbiriyle temasını kesmek için gece koruyucuları denilen bir tür ağızlık kullanılır. Ancak bu tedavi yeterli olmayabilir. Tedavinin diğer yönü korumadan ziyade duygusal rahatlamayı sağlayarak gıcırdatmaya son vermeye yöneliktir. Stres terapisi, kas gevşeticiler, rahat bir uyku için tedbirler, ağzın düzgün sağlanmasını giderecek tedaviler ve eksik dişlerin tamamlanması bu tür tedavi yöntemleri arasındadır.
Tedavinin yanısıra dikkat edilmesi gereken hususlar da şunlardır:
- Kola, kahve ve çikolata gibi kafeinli gıdalar kesilmelidir.
- Alkolden uzak durulmalıdır. Alkolün gıcırdatmayı artırdığı düşünülüyor.
- Sakız ve kalem benzeri şeyler çiğnenmemelidir.
- Gün içinde de dişleri gıcırdatmamaya dikkat edin. Dişlerinizi gıcırdattığınızı farkederseniz dilinizin ucunu dişlerinizle ısırarak çene kemiklerinizin gevşemesini sağlayın.
Uykuda Diş Gıcırdatmanın Nedenleri Nelerdir?
Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu
diş etim çekildi v dişlerim çok küçüldü v beni dişi olmayan yaşlı gibi görünüyorum n yapmalıyım. ... devamı
Hangi Gıdaları Eksik Aldığınızı Nasıl Anlarsınız?
Ağız Kokusu
Oruçken Ağız Kokusunu Engellemenin Yolları
Ağız Kokusu Hakkında Beş Yanlış İnanış
Tükürük Bezi Kanseri