Ağız kokusunun başlıca sebebi ağız içinde plak oluşumudur. Plak bakteriler, mukus ve yiyecek parçacıklarından meydana gelmiş, dişlerin yüzeyinde oluşan ince bir filmdir. Plak ağızda kötü koku kadar diş çürümesine de neden olabilir.

Sarımsak, soğan gibi kuvvetli kokuya neden olan yiyecekler, emilen ve ağız kokusuna yol alçan baharatlar vardır. Diğer yandan asitli yiyecekler ve içecekler ekşi kokuyu artırır. Tütün, aşırı alkol ve meyve suyu da istenmeyen kokuya neden olabilir ve ağızda kötü bir tat bırakır.

Ağız kokusuna neden olabilen tıbbi sorunlar da vardır, bunlar arasında mide, bağırsak enfeksiyonları yanı sıra sinüs ve boğaz enfeksiyonları bulunur, bunlar kötü kokuya yol açar. Bu durumların tedavi edilmesi ağız kokusunun da geçmesiyle sonuçlanır.

Ağız Kokusunun Çareleri

Güzel ağız kokusunu sağlamak için ilk ve en önemlisi, ağız temizliğinin iyi sağlanmasıdır. Plağı ve dişlerin arasında sıkışan yiyecek maddelerini temizlemek için günde iki kez dişlerinizi fırçalamalı ve diş ipi kullanmalısınız. Kabartma tozlu diş macunu kullanabilirsiniz veya nefesinizi tazelemek ve aynı zamanda dişlerinizi beyazlatmak için ev kabartma tozunu da kullanabilirsiniz. Mikropları öldürmek ve nefesinizi tazelemek için antiseptik ağız gargarasından sonra dil kazıyıcı da kullanabilirsiniz.

Salyanın ana işlevi ağzı temizlemek ve kuruluğu önlemektir. Salya kurursa ki bu ağızdan nefes alma nedeniyle olabilir, bakterilerin büyümesine sebep olabilir ve bu ağızda kötü kokunun gelişmesine yol açabilir. Yemek yedikten sonra bol su içebilirsiniz ve salyanın akmayı sürdürmesi için sakız çiğneyebilirsiniz, bu nefesi iyileştirecek ve size içten iyi bir his verecektir.

Ayrıca baharatlı yiyeceklerle birlikte asitli yiyecekleri de elemelisiniz. Mide krampı, şişkinlik veya gaz ya da ishal belirtileri yaşıyorsanız süt ürünlerini azaltabilir veya kesebilirsiniz, iyileşirse laktoz toleranssızlığınız olduğunu anlamalısınız. Sindirime yardımcı reçetesiz satılan ilaçlar vardır. Kalsiyum gereksinimini karşılamak için kalsiyum takviyeleri kuvvetle tavsiye edilir.

Ayrıca reçetesiz sakızlar, spreyler, naneler ve nane şeritlerini kullanabilirsiniz. Bunlar ağız kokusunu geçici olarak maskeleyebilirler. Eğer sorununuza çözüm bulamıyorsanız doktorunuza başvurmalısınız.

Op. Dr. İlker ABCI

iyi günler doktor bey şuana kadar dahiliye üroloji kbb cildiye doktorlarına gitti bir türlü sonuç alamadım bir genel cerrah uzmanına gitmek istiyorum ... devamı