- İçindekiler
- Nedir
- Neden Yapılır
- Riskler
- Nasıl Hazırlanmalı
- Neler Beklemeli
- Kemik Nakli Ne Zaman Gereklidir
- Diş İmplantının Yerleştirilmesi
- Kemik Gelişimi İçin Beklemek
- Dayanağın Yerleştirilmesi
- Yeni Yapay Dişinizi Seçme
- Ameliyat Sonrası
- Sonuçlar
Nedir
Diş implant ameliyatı, zarar görmüş ya da kaybolan dişin, gerçek diş gibi işlev gören yapay dişle yer değiştirme işlemidir. Diş implantı ameliyatı, bol gelen protezlere veya takma diş köprüsüne alternatif olarak hoş karşılanılan bir seçenektir.Diş implantı ameliyatının nasıl gerçekleştiği, implant türüne ve çene kemiğinizin durumuna bağlıdır. Fakat bütün diş implantı ameliyatları aşamalı olarak yapılır ve birçok işlemi gerektirir. İmplanttan elde edilecek en büyük yarar, yeni dişlerinize sağlam bir temel oluşturmaktır, kemiğin implant etrafında sıkıca iyileşmesini gerektiren bir işlemdir. İyileşme süreci zaman aldığı için, süreç aylar alabilir.
Neden Yapılır
Diş implantları, kaybolan dişlerin kökleri olarak görev yapan çene kemiğinize cerrahi olarak yerleştirilir. İmplanttaki titanyum, çene kemiğinizle birleşeceği için, implantlar, kaymayacak, gürültü yapmayacak veya köprü işlemleri veya protezler gibi kemiğinize zarar vermeyecektir. Kullanılan materyaller, köprüleri destekleyen kendi dişleriniz gibi çürümeyecektir.Genel olarak diş implantları sizin için uygun olabilir, eğer:
- Bir ya da birden fazla yitik dişiniz varsa
- Gelişimini tamamlamış bir çeneniz varsa
- İmplantı koruyabilecek veya kemik naklini destekleyecek kadar kemiğe sahipseniz
- Sağlıklı ağız dokularına sahipseniz
- Kemiğin iyileşmesini engelleyecek sağlık durumunuz yoksa
- Protez kullanamıyor veya kullanmak istemiyorsanız
- Konuşmanızı geliştirmek istiyorsanız
- İşlemlere birkaç ay dayanabilecekseniz
Riskler
Diğer herhangi bir cerrahi işlem gibi, diş implantı ameliyatı da bazı sağlık riskleri taşır. Sorunlar nadir, hafif ve ortaya çıktıklarında küçüktür ve kolaylıkla tedavi edilebilir. Riskler şunlardır:- İmplant bölgesinde enfeksiyon
- Diğer dişler veya kan damarları gibi etrafındaki yapıların yaralanması veya zarar görmesi
- Doğal dişlerinizde, diş etlerinizde, dudaklarınızda veya çenenizde acıya, uyuşukluğa ve karıncalanmaya neden olan sinir hasarı
- Sinüs sorunları, diş implantınız gerçekleştiğinde, üst çene sinüs boşluklarına doğru çıkar.
Nasıl Hazırlanmalı
Diş implantları, bir ya da daha fazla cerrahi işlem gerektirdiği için, işlemlere hazırlanırken detaylı bir inceleme yaptırmalısınız. İşlemler şunları kapsar:- Kapsamlı diş muayenesi. Diş röntgenlerini ve ağzınıza yapılmış modelleri içerir.
- Bir tedavi planı oluşturmak. Durumunuza uygunlaştırılmış bir plan, kaç tane dişin değiştirilmesi gerektiği ve çene kemiğinizin durumu gibi faktörleri ele alır. Planlama süreci, ağız, çene ve yüz konusunda uzmanlaşmış bir oral ve maksillofasiyal cerrahın, dişleri destekleyen yapılarla çalışan bir cerrah olan periodontistun içinde yer aldığı birçok diş uzmanını kapsayabilir.
Ameliyat esnasında acı kontrolü için, anestezi formu verilebilir. Anestezi seçenekleri, lokal anestezi, sedasyon ve genel anestezidir. Sizin için en uygun olan seçenek için diş uzmanınıza danışın. Diş bakımı ekibiniz, yapılacak anestezi türüne göre yeme içme hakkında sizi bilgilendirecektir. Eğer genel anestezi yapılacaksa, sizi eve bırakacak birini bulun ve günün geri kalanını dinlenerek geçirin.
Neler Beklemeli
Diş implantının yerleştirilmesi ve yapay diş, genellikle birçok aşamada yapılan işlemleri gerektirir. Bütün işlemler, üç aydan dokuz aya kadar sürer, bazen daha fazla da olabilir. Bu kulağa korkutucu gelebilir ancak, iyileşme ve çenenizdeki yeni kemiğin gelişimi çok fazla zaman alır.Genelde diş implant silindiri, çene kemiğinize ilk olarak yerleştirilir. Birkaç ay süren iyileşme süreciyle devam eder. Bundan sonra, yeni dişinizin (aynı zamanda protez veya kaplama olarak adlandırılır) ardından dayanak yerleştirilir.
Kemik Nakli Ne Zaman Gereklidir
Eğer çene kemiğiniz yeterince kalın değil veya inceyse, diş implantı ameliyatından önce kemik nakline gerek duyabilirsiniz. Bunun nedeni, güçlü çiğneme hareketlerinin kemiğinize çok fazla baskı uygulamasıdır ve implantı destekleyemiyorsanız ameliyat başarısız olacaktır. Kemik nakli, implant için daha dayanıklı bir temel oluşturur.Kemik naklinde kemik parçası çenenizden veya vücudunuzun başka bir yerinden, örneğin kalçanızdan alınır ve çenenize nakledilir. Nakledilen kemiğin, yeni gelişen kemiğin diş implantını destekleyecek kadar büyümesi üç ila dokuz aya kadar zaman alır. Bazı durumlarda, implant ameliyatıyla aynı zamanda yapılabilen küçük kemik nakillerine gerek duyabilirsiniz. Çene kemiğinizin durumu nasıl işlem göreceğinizi belirler.
Diş İmplantının Yerleştirilmesi
Diş implantı, çene kemiğinize cerrahi olarak yerleştirilmelidir. Ameliyat ya ayakta ya da diş muayenehanesinde veya hastanede gerçekleştirilir. Hastanede gecelemek zorunda değilsiniz.Ameliyat esnasında, diş etiniz kemiği yerleştirmek için açık kesilir. Diş implant silindirinin yerleştirileceği yerde delikler açılır. Silindir diş kökü yerine geçeceği için, kemiğin derinliklerine yerleştirilir. Bu noktada, dişinizi kaybettiğiniz yerde hala bir boşluk vardır.
Genellikle kısmı ve geçici protez, görünüş açısından yerleştirilebilir. Temizliğini yaparken ve uyurken bu protezleri çıkarabilirsiniz.
Kemik Gelişimi İçin Beklemek
Metal diş implant silindiri çene kemiğinize yerleştirildiğinde, osseointegrasyon başlar. Bu işlem süresince, çene kemiğiniz büyür ve diş implantının alanıyla birleşir. İkiden altı aya kadar süren bu işlem, doğal dişlerinizin kökleri gibi görev yapan yeni yapay dişlerinize dayanıklı bir temel sağlar.Dayanağın Yerleştirilmesi
Osseointegrasyon tamamlandığında, kaplamanın tamamıyla tutturulacağı, dayanağın yerleştirilmesi için ek ameliyata ihtiyaç duyabilirsiniz. Dayanağı yerleştirmek için, dişetiniz diş implantını yerleştirmek için yeniden açılır. Dayanak, diş implantına yerleştirilir. Bu küçük işlem genellikle, ayakta, lokal anesteziyle yapılır. Dayanak yerleştirildiğinde, dişeti dokusunun çevresi kapatılır ancak dayanak kapatılmaz.Birçok durumda, dayanak diş implantına silindir yerleştirildiğinde, yerleştirilir. Bu, daha fazla cerrahi işleme gerek duymadığınız anlamına gelir. Dayanak, dişeti çizgisinin hemen yanından geçtiği için, ağzınızı açtığınızda görülebilir ve altı ay ya da daha fazla bir süre bu böyle devam edebilir. Bazı insanlar, bu görünüşü beğenmezler ve dayanağın ayrı bir işlemle yerleştirilmesini tercih ederler.
Yeni Yapay Dişinizi Seçme
Dayanak yerleştirildiğinde, dişetleriniz yapay dişler yerleştirilmeden bir veya iki hafta önce iyileşmelidir. Dişetleriniz iyileştiğinde, kalan dişler ve ağzınız için oluşturulmuş daha fazla impresyonuna sahip olacaksınız. Bu impresyonlar kaplamayı, gerçek gibi görünen yapay dişlerinizi ve protezleri yapmak için kullanılır. Kaplama, çene kemiğinizin yeni dişlerinizi destekleyecek kadar büyümeden önce yapılmaz.Siz ve doktorunuz iki tür yapay diş seçebilirsiniz. Bunlar:
- Çıkarılabilen bir implant protezi. Bu tip, geleneksel çıkarılabilir proteze benzer. Pembe plastik dişetleriyle çevrelenmiş yapay diş barındırır. İmplant dayanağına tutturulmuş, bir metal çerçeve üzerine monte edilmiştir ve alana güvenli bir şekilde uyar. Onarım ve günlük bakım için kolaylıkla çıkarılabilir. Alt çenenizde birçok diş değiştirilecekse bu güzel bir seçenektir, çünkü bireysel çoklu diş implantlarından daha kolay elde edilebilir ve geleneksel bir protezden daha güvenlidir.
- Sabit bir implant protezi. Bu türde, yapay diş, bir bireysel implant dayanağına kalıcı olarak vidalanır veya sabitlenir. Uyurken veya temizlemek için dişi çıkaramazsınız. Eğer elde edilebilirliği sorun teşkil etmiyorsa, kaybolan dişlerinizi bu yöntemle değiştirebilirsiniz. Her kaplama kendi diş implantına tutturulmuştur.
Ameliyat Sonrası
Tek aşamalı veya çok aşamalı diş implant ameliyatı geçirseniz, diş ameliyatının herhangi bir türüyle ilgili tipik rahatsızlıklar yaşayabilirsiniz. Bunlar:- Dişetleriniz ve yüzünüzün şişmesi
- Dişetleriniz ve cildinizin morarması
- İmplant alanında acı
- Az kanama
Ameliyatın her aşamasından sonra, beş günden yedi güne kadar hafif yiyecekler yemek durumunda kalabilirsiniz. Genelde kendi kendine kaybolan dikişler kullanılır. Eğer dikişleriniz kendi kendine kaybolmayan dikişlerdense, doktorunuz onları 10 gün içinde alacaktır.
Sonuçlar
Çoğu diş implantı başarılıdır. Bazen, kemik metal implantla birleşemez. Örneğin sigara kullanımı, implantın başarısız olmasına ve komplikasyonlara neden olabilir.Kemik implantla yeterli derecede birleşemezse, implant alınır, kemik temizlenir ve aynı işlemleri bir ya da iki ay içinde tekrar deneyebilirsiniz.
Diş işlemlerinizin ve kalan doğal dişlerinizin, daha uzun yaşamasına yardımcı olabilirsiniz. Eğer:
- Özel oral hijyen uygulayın. Doğal dişlerinizin olduğu gibi, implantlar, yapay dişler ve dişeti dokusu da temiz olmak zorundadır. Dişler arasına girebilen interdental fırçalar gibi özel olarak üretilmiş fırçalar, diş, dişeti ve dayanak etrafındaki kuytu ve köşelerin temizlenmesine yardımcı olur.
- Doktorunuzu düzenli olarak görün. İmplantlarınızın sağlıklı ve düzgün işleyişinden emin olmak için altı aydan bir yıla planlı doktor kontrolleri
- Zararlı alışkanlıklardan kaçınma. Kaplamanızı veya doğal dişlerinizi kırabilecek buz ve katı şeker gibi sert maddeleri çiğnemekten kaçının. Dişleri lekeleyen sigara ve kafeinli içeceklerden kaçının. Dişinizi çektirirseniz tedavi olun.
İmplant muayenesinde neler yapılacak?
Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu
diş etim çekildi v dişlerim çok küçüldü v beni dişi olmayan yaşlı gibi görünüyorum n yapmalıyım. ... devamı
Lazer Epilasyon Sistemlerinde Takas Dönemi
Sağlıklı Ve Yumuşak Cilt İçin Gıdalar
Ergenlik Akneleri: Pürüzsüz Bir Cilt İçin En İyi İpuçları
Cilt Kanserinden Korunmaya İlişkin 5 Efsane
Botoks Migren Tedavisinde Yaygınlaşıyor