Yumurtlama ve Menstrüel Döngü
Her ay vücudunuz, ay boyunca döllenebilen veya döllenmeyen yumurta üretirken yumurtalıklarınıza yardımcı olacak normal ve doğal değişiklikler geçirir. Bu işlem menstrüel döngü olarak bilinir. Döngünüzün bir günü mentrüasyonun ilk günüdür, bu sizin reglinizin kanamaya başladığı gündür. Döngünün uzunluğu her ay değişiklik gösterebilir. Döngünün uzunluğunu belirlemek için, basit bir şekilde reglinizin ilk gününden başlayıp, fakat diğer ayın ilk günü hariç, günleri sayabilirsiniz. Ortalama kadınların menstrüel döngüleri 28 gün sürer fakat, döngünüzün 24-34 gün sürmesi de çok normaldir.Bu tipik menstrüel döngü, düşük hormon seviyenizin vücudunuza daha fazla hormon üretmeye başlayacağı sinyallerini verdiği zaman, reglinizle birlikle başlar. Yumurta folikülleriniz 20 yumurta geliştirmeye başlayacak olsa da, menstrüel döneminizin yarısına kadar sadece bir yumurta olgunlaşacak ve döl yatağı borusuna ulaşacaktır. Yumurta foliküllerinin yumurta salımı işlemi yumurtlama olarak bilinir. Ortalama yumurtlama, regliniz başlamadan 14 gün önce gerçekleşir. Ama bir kadın için yumurtlamanın menstrüasyondan 12-18 gün başlaması normaldir.
Bu artış, sadece yumurta gelişimine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda döllenmiş yumurtanın yerleştirilmesi için daha kalın ve daha uygun olan endometriyum (uterus çizgisi) gelişimine de yardımcı olur. Döngünün başında kuru ve kalın olan, yumurtalama zamanındaysa ince ve kaygan olan servikal mukusunuz da döngünün gidişatını değiştirir. Bu ince mukus, spermin döl yatağı borularına gitmesine ve yumurtaya ulaşmasına kolaylık sağlar.
Bir yumurta salındığında, döl yatağı boruları, yumurtayı boruların altına rahme doğru göndermeyi amaçlayarak periyodik olarak kasılır. Eğer yumurta, bu süreç içinde döllenmeyi başaramazsa, rahme ulaştığında kırılacaktır. Aynı zamanda, kalınlaşmış endometriyumunuza ortada kendini çizgiye yerleştirecek bir yumurta olmadığı için gerek kalmamıştır, çizgi üç yada sekiz günlük bir dönemi değiştirecektir. Bu akış, sizin menstrüel akışınızı oluşturan şeydir.
Dişi Üreme Sistemi
Üreme sisteminiz, vajina, rahim ağzı (serviks), rahim (uterus), döl yatağı borusu ve yumurtalıktan oluşur. Bu organların hepsi, regl olmak, hamile kalmak ve hamileliliği sonuna kadar götürmek için beraber çalışırlar.Vajina: Bu tüp benzeri yapı, iç üreme organlarınızın dış cinsel organlarınızla bağlantısını kurar. Rahim ağzında biter ve bebek doğarken, var olduğu en son yol olmasının yanı sıra, cinsel ilişki esnasında penisin giriş noktasıdır.
Rahim ağzı: Üreme sisteminizin bu bölgesi vajina ve uterus arasında bulunur. Bir yumurtanın bir spermden döllenmesini engelleyen veya yardımsı olan salgıyı üretir. Rahim ağzı spermin yumurtaya ulaşması için geçmesi gereken yoldur. Aynı zamanda bir bebek, rahme gelip vajinaya girerken rahim ağzını geçmek zorundadır.
Rahim: Rahim olarak da bilinen, kaslı bir yapı organ olan rahim, üç katmandan oluşur: periton (dış katman), miyometriyum (orta katman), endometriyum (iç çizgi). Döllenecek bir yumurta, kendini endometriyum çizgiye yerleştirecektir ve hamilelik boyunca uterus içinde gelişmeye devam edecektir.
Yumurtalıklar (Overler): Kadınların genellikle rahmin her iki yanında birer tane olmak üzere iki tane yumurtalığı vardır. Yumurtalıklar yumurta foliküllerinizin deposudur; her ay bu foliküller bir yumurtayı olgunlaştırır ve döl yatağı borularına gönderir. Yumurtalıklar, üreme işlevi için hayati önem taşıyan östrojen ve progesteron üretiminden de sorumludur.
Hamile Kalma ve Hamilelik
Bir yumurta yumurtalıklardan salındığında, döl yatağı borularından rahme doğru yolculuğa çıkacaktır. Rahme ulaştığında, cinsel ilişki sırasında kadın üreme sistemine boşalmış herhangi bir spermi yakalamasına ve yönlendirilmesine yardımcı olan bir enzim üretmeye başlar.Erkekler orgazm olurken boşaldıklarında, milyonlarca sperm salmalarına rağmen, sadece birkaç yüz tanesi rahim ağzından rahme geçebilecektir ve doğru döl yatağı borusuna ulaşabilecektir. Döllenmiş yumurta, döl yatağı borularından rahme yolculuğa çıkacaktır. Rahme geldiğinde, yumurta kendini endometriyal çizgiye yerleştirir ve resmi olarak artık bir embriyodur. Vücudunuz da muhtemelen size hamile olduğunuzu söyleyecektir.
Hamile Kalmak
Bir kadın bir ay içinde her menstrüel döngünün sadece birkaç günü verimlidir. Eğer hamile kalmaya çalışıyorsanız, her ay vücudunuzdaki değişiklikler için takvim tutmak ve gözlemlemek iyi bir fikirdir. Bu size yumurtlamanın ne zaman başladığını belirlemenizde yardımcı olacaktır. Aylık değişikliklerinize takvim tutmak, aynı zamanda hamile kalmak istemeyen kadınlar için de yararlıdır. Ne zaman yumurtladığınızı bilirseniz, ne zaman ilişkiye girmeniz gerektiğini ve doğum kontrol hapı kullanmanız gerektiğini bilirsiniz.
Eğer yumurtlama zamanınıza yakın bir zamanda ilişkiye girerseniz muhtemelen hamile kalırsınız. Yumurtlama gerçekleştiğinde, yumurtanın döllenebilmesi için sadece 24 saati vardır. Ama yumurtanın kısa bir ömrü olmasına rağmen, sperm kadının içinde bir yerlerde üç günden yedi güne kadar canlı kalabilir. Bu nedenle bir kadının yumurtlamaya başladıktan yedi gün önce ve yedi gün sonra en verimli olduğu düşünülür.
Prostat masajı nedir?
Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu
diş etim çekildi v dişlerim çok küçüldü v beni dişi olmayan yaşlı gibi görünüyorum n yapmalıyım. ... devamı
Tüp Bebek Tedavisinde Gömülme Sorununa Aşı
Diyabet Hastası Gebede Düşük Riski Artıyor
Gebelikte Ölüm Oranı Yarıya İndi
Hamilelikte Folik Asit Takviyesi
Gebe Olduğunuzu Gösteren Belirtiler