Diş çekimi bir tedavi şeklidir. Dişlerde enfeksiyon geliştiği ve artık ağızda kalamayacağı zaman, yani vücut için bir mikrop yuvası haline geldiğinde çekilmesi gerekir.

Aynı zamanda ortodontik tedavi sırasında, dişlerde çapraşıklık varsa ve dişler için yeterince yer yoksa ortodontik çekim de bir tedavi yöntemi olarak devreye girebilir.

Ayrıca yirmi yaş dişlerinde ortaya çıkan sorunlardan dolayı, yirmi yaş dişinin çekilmesi de yine bir tedavi yöntemidir.

Bu diş çekimleri, dişin hastalığının ve pozisyonunun şekline göre planlanarak hastaya anlatılır. Daha sonra da gerekli tedavi biçimi olarak uygulamaya geçilir.

Diş kayıplarının nedenleri

Diş çekimlerinde en önemli şey, hastanın o dişi kaybetme noktasına gelmesidir. Bu durum, bizim toplumumuzda özellikle diş eti sorunlarından kaynaklanır.

Periyodontal sorun denilen ve halk arasında piyore diye bilinen hastalıkta, dişi saran kemik dokusu tamamen eridiği için diş ağızda uzar, yer değiştirir ve sallanır hale gelir. Bu pozisyona gelmiş bir diş için yapılabilecek tek tedavi ise çekimdir.

Çürük nedeniyle de diş kayıpları yaşanabilir. Hastanın hekimden korktuğu ve diş çekimini ihmal ettiği koşullarda çürük ve madde kaybı giderek artar ve diş tedavi edilemeyecek bir duruma gelebilir. Bu noktada yapılacak tedavi yine çekimdir.

Çok fazla arzu edilmese bile, son noktaya gelmiş olan dişlerin tedavisi, ancak çekilerek yapılabilir. Çekim, hastanın genel sağlığı ve ağız sağlığı açısından, diğer dişlerin ağızda kalabilmesi için uygulanan bir tedavidir.

Dr. Özer AKINCI

Hocam tel taktrmak zararli midir dis etinde cekilme oluyomus dogru mu bendr taktrmk istiyorumda... devamı