Bruksizm olarak da bilinen dişleri gıcırdatma durumu kimilerinde uyanıkken kimilerinde ise uyurken görülür. Uyanıkken stresli ya da dikkat gerektiren bir durumda dişlerimizi gıcırdatabiliriz. Uykudayken dişlerimizi gıcırdattığımızdan ise ya birisi bizi uyardığında ya da dişleri gıcırdatmanın sağlığa zararlarını fark ettiğimizde haberdar oluruz. Bu durum mutlaka tedavi gerektirir. 

Dişlerimizin birbirine değmesini gerektiren tek bir durum vardır, o da çiğnemektir. Yemek çiğnemediğimiz anlarda dişlerin birbirine değmemesi gerekir. Eğer diş gıcırdatma ya da çeneyi kasmaya bağlı olarak dişleriniz sürekli birbirine değiyorsa dişler bundan zarar görür ve dolgular zamanından önce eskiyebilir, aşınabilir. Durumun devam etmesi sonucunda dişlerin ucu aşınır ve düzleşir. Hatta kırılmalar da görebilirsiniz. Bruksizm dolguların kırılmasına, dişlerin çatlamasına neden olabilir. 

Dişleri gıcırdatmanın sağlığa zararlarından biri dişlerin hassasiyetini artırmasıdır. Diş hassasiyeti olanlar sıcak ya da soğuk şeyleri, tatlı şeyleri yemekte zorlanırlar. Huzursuz olabilir ve ağrı yaşayabilirler. Bunun nedeni dişlerin birbirine sürtünmesi sonucu dışındaki koruyucu mine tabakasının aşınmasıdır. Mine tabakası aşındığında dişin daha hassas olan alt tabakaları açığa çıkmış olur. Zamanla dişler havaya karşı bile hassaslaşabilir. Dışarda koşarken yüzünüze çarpan rüzgardan rahatsız olmaya başlayabilirsiniz. Diş fırçalamak da çokça rahatsız edici olabilir.

Bruksizm baş ağrılarına ve yüz bölgesinde ağrıya yol açabilir. Bazı kişilerde ise kulak ağrıları görülür. Ağzı açıp kapamaya ve gıdaları çiğnemeye yarayan kaslardan bazıları temporomandibular eklem (TMJ) denilen ekleme bağlanır. Bu eklem çeneyi kafatasıyla birleştirir. Bruksizm TMJ üzerine baskı yapar ve bunun sonucunda çeneniz ağrıyabilir, kulakların ön bölgesinde ağrı hissedilebilir. Bu eklem üzerine yapılan baskı TMJ hastalıklarına da yol açabilir. Eğer diş gıcırdatmasını zamanında tedavi ettirirseniz TMJ ile ilgili daha ciddi problemlerin gelişmesini önleyebilirsiniz. 

Dişleri gıcırdatmanın sağlığa zararlarından biri de uykuyla ilgili yol açtığı sorunlardır. Dişlerini gıcırdatanlarda horlama ve uyku apnesi gibi uyku bozukluklarının görülmesi daha olasıdır. Obstrüktif uyku apnesi olan kişilerin 1/3’ünde bruksizm de olduğu görülmüştür. Bunların arasında bir ilişki olduğu bilinse de biri diğerinin sebebi ya da sonucu değildir. Ayrıca diş gıcırdatma sadece sizin değil partnerinizin uykusuna da zarar verebilir. Çünkü diş gıcırdatmak ve horlama gibi buna eşlik eden problemler hoş olmayan sesler çıkarır ve duyan kişinin uykusunu kaçırır. 

 

Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu

diş etim çekildi v dişlerim çok küçüldü v beni dişi olmayan yaşlı gibi görünüyorum n yapmalıyım. ... devamı