Nedir
Nedir?
Disozmi olfaktör bir rahatsızlıktır, yani koku alma duyusuyla ilgili bir bozukluktur. Bu durumda hasta bozulmuş bir koku alma duyusundan mustariptir ve gerçekte yakın çevrede kötü hiçbir koku olmadığında kötü bir koku alabilir. Her ne kadar yaşamı tehdit eden bir rahatsızlık değilse de disozmi tat alma duyusuyla ilgili sorunlara da yol açabilir çünkü nazal ve oral boşluklar birbirleriyle bağlantılıdır.
Bu, hasta için yalnız hoş ve nahoş kokuları tanıma ve ayırt etmede değil aynı zamanda tadı iyi olan yiyecek ve içecekleri böyle olmayanlardan ayırt etmede güçlükler doğurabilir. Sonuç olarak hasta, yiyecekten normal zevk alma özelliğini yitirebilir; iştahsızlık yaşayabilir ve depresif hissedebilir. Bu rahatsızlığın arkasındaki sebep, burunda veya başta kaza sonucu yaralanma veya ameliyat nedeniyle koku alma soğanlarındaki hasar olabilir. Nazal sinüslerin enfeksiyonu ve nazal polipler de bu duruma yol açabilir.
Sputumda deviasyon gibi yapısal kusurlar, burun içinde mukus zarının incelmesi veya kalınlaşması da koku alma duyusunda düzensizliklere yol açabilir. Kurşun gibi toksik maddelere ve böcek ilaçlarında bulunan zararlı kimyasallara ve radyasyona maruz kalmak koku alma sisteminde hasara neden olabilir. Daha ciddi vakalarda epileptik nöbetler ve beyin kök hücreleriyle ilgili bozukluklar da kokuyla ilgili halüsinasyonlara neden olabilir. Şizofreni gibi psikolojik rahatsızlıklar da disozmi gibi yan etkiler yaratabilir. Yakın zamanda sigarayı veya alkol içmeyi bırakanlar bazen disozmi belirtilerinden şikayet ederler.
Tedavi
Tedavi
Bu sorunlardan kaçınmak için birkaç önleyici tedbire uymalısınız. Açık hava oyunları oynarken veya motosiklet kullanırken disozmiye yol açabilen kafa yaralanmaları riskini azaltmak için koruyucu kask takmaya dikkat edin. Ayrıca, sigara ve alkol içmekten kaçının çünkü bunlar burnun hassas mukoza zarına zarar verir ve enfeksiyonlara yatkın hale getirir. Havadaki polen veya kepek gibi belirli bir maddeye karşı alerjiniz varsa bu maddelerle doğrudan temastan kaçınmak için ekstra dikkatli olmalısınız. Disozmiyi evde tedavi etmek için uygulayabileceğiniz hiçbir doğal çare yoktur. Bu yüzden durumun tam sebebini ve ciddiyetini belirlemek ve uygulanacak tedavi biçimine karar vermek üzere bir uzmana danışmanız gereklidir. Düzeltici cerrahi ve antibiyotiklerin, dekonjestanların ve steroidlerin uygulanması gibi onarıcı tedbirler sık sık tavsiye edilirler.
Koku Duyusu Bozuklukları
Anozmiya
Burun Kanamaları Tedavisi
Koku Kaybı (Anosmi)
Burun İçi Tahriş