- İçindekiler
- Riskleri
- Nedir?
- Hamileliğe Hazırlık
- Kan Şekeri Kontrolü
- Etkileri
- İlaç Kullanımı
- Hamilelik Diyabet Diyeti
Riskleri
Bebeğimi normal hamilelik süresi sonuna kadar taşıyabilecek miyim?Diyabeti hafif seyreden ya da yeterince kontrol altında bulunan kadınlar genellikle hiçbir problem yaşamadan normal zamanda doğum yaparlar. Ama doktorlar diyabet hastası kadınlar için genelde 38-39. haftalar olmak üzere erken doğum öngörürler.
Doğum Esnasında ve Doğumdan Sonra Kan Şekeri Kontrolü
Kan şekeri, anne ve bebek için stresli olan doğum sürecinde de önemli olmaya devam eder. Hamileliğiniz sırasında insülin almışsanız, bu dönemde de enjeksiyon ya da damar yoluyla insüline devam etmeniz gerekebilir. İnsülin ihtiyacı doğumdan sonra hemen azalabilir.
Nedir?
Vücutta hamileliğin doğurduğu diğer taleplere ilaveten, diyabet olan hamile kadınlar kendi kan şekerlerini sürekli takip edip kontrol altında tutarak diyabetle başa çıkmalıdırlar.Eğer diyabetiniz varsa ve hamile kalmak istiyorsanız, kendinizle ve bebeğinizle ilgili riskleri azaltmak için öğrenmeniz gereken bazı şeyler var.
Hamileliğe Hazırlık
Sağlıklı bir hamilelik için hamile kalmadan önce sağlık uzmanınızla görüşmeniz çok önemlidir. Diyabetinizle ilgilenen sağlık uzmanı, hastalığınızın doğum kontrolünüzü durdurup sağlık bir hamilelik dönemine geçecek kadar iyi bir şekilde kontrol altında tutulup tutulmadığının tespiti için yardımcı olacaktır. Hemoglobin A1c kan testi, hastalığınızın son 8-12 hafta içerisinde iyi bir şekilde kontrol altında tutulup tutulmadığını anlaması için uzmanınıza yardımcı olur.Hamile kalmadan önce yaptıracağınız diğer kan testleri de diyabet uzmanınıza sağlık durumunuzun takip edilmesi ve hamilelik sırasında diyabete bağlı yan etkilerin önlenmesi için yardımcı olabilir. Uzmanınızın yaptırmanızı tavsiye edeceği bazı testler ise şunlardır:
- Diyabetin böbrekteki yan etkilerini görmek için idrar analizi
- Kolesterol ve trigliserit için kan tahlili
- Glokoma, katarakt ve retina hastalığı gibi diyabet sırasında yaygın görülen hastalıkların kontrolü için bir göz muayenesi
- Hamileliğe hazırlanırken sağlık uzmanınızla yapacağınız bir ön değerlendirme de önemli bir adımdır. Bu değerlendirme kadınların hamilelik hususunda eğitilmelerine ve dolayısıyla sağlıklı bir hamilelik geçirmelerine yardımcı olur.
Kan Şekeri Kontrolü
İyi bir kan şekeri kontrolü kandaki glikoz seviyesinin öğünlerden önce 70 ile 100 mg/dl, öğünlerden iki saat sonra120 mg/dl seviyesinin altında ve dengeleme öğünleri, egzersiz ve diyabet tedavisinde olduğu gibi yatma saatinde alınacak aperatif öncesinde de 140 mg seviyesinde tutulması demektir.Hamile kalmadan önce kan şekeri kontrolü çok önemlidir çünkü birçok kadın bebek iki ila dört haftalık olana kadar hamile olduğunu bilmez. Hamileliğin erken dönemlerinde (13. haftaya kadar) yüksek kan şekeri düşüklere neden olmaktadır.
Hamilelik sırasındaki kan şekeri kontrolü son derece önemlidir, çünkü kan şekerin yüksek olması düşüklere neden olur ve diyabetle ilgili yan etkilerin riskini arttırır.
Etkileri
Diyabet ve hamilelik bebeği nasıl etkiler?Diyabet olan hamile kadınların bebeklerinin yaygın bir problemi makrosomya adı verilen bir durumdur, bu da geniş vücut anlamına gelir. Başka bir deyişle diyabet olup da hamile kalan kadınların çocuklarının vücutlarının diğerlerinden daha büyük olmaya eğilimidir.
Bu durum, annenin kan şekerinin yüksek olduğundan bebeğin plasenta vasıtasıyla aşırı miktarda şeker alması sonucu meydana gelir. Bebeğin pankreası yüksek şeker seviyesini algılar ve tüm bu fazla şekerin kullanılması için insülin üretir. Bu fazla şeker ise yağa dönüşür ve bu da bebeğin büyük olmasına neden olur.
Bazen bebek vajinal bir doğum için fazla büyük olur ve sezaryen doğum gerekir. Doktorunuz bebeğinizin ne kadar büyüdüğünü takip eder ve siz ve bebeğiniz için en güvenli doğumu planlar.
Hamilelik esnasında kan şekeri seviyeniz sürekli olarak yüksekse (özellikle de doğumdan 24 saat önce), bebeğinizin doğumdan sonra kan şekerinin tehlikeli bir şekilde düşük olması riski vardır. Bunun sebebi ise bebeğin fazla şekerin tamamını kullanmak için fazla insülin üretmiş olmasıdır ancak yüksek ünsülinin bırakılmasıyla birlikte şeker kaynağı aniden ortadan kalkmış olur ve şeker seviyesi hızla düşer. Bu nedenle doktorunuz doğumdan hemen sonra bebeğinizin kan şekeri seviyesini kontrol edecektir. Eğer bebeğin kan şekeri düşükse bebeğe damardan glikoz verilecektir. Ayrıca bebeğin kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerde dengesizliği olabilir ve bu da ilaçlarla giderilir.
İlaç Kullanımı
Hamilelik Esnasında Diyabet İlaçlarının KullanılmasıDiyabetinizi kontrol altında tutmak için insülin alıyorsanız, doktorunuz size tedavinizi nasıl ayarlamanız gerektiğini söyleyecektir. Genellikle hamilelik döneminde, özellikle hamileliğinizin son 3 ayında vücudunuz daha fazla insüline ihtiyaç duyar.
Diyabetinizi kontrol altında tutmak için ağızdan ilaç alıyorsanız, doktorunuz insüline geçmenizi isteyecektir. Çünkü ağızdan alınan belli ilaçların kullanımının güvenli olup olmadığının bilinmemektedir ve insülinle kan şekeri seviyesi daha iyi bir şekilde kontrol altında tutulabilmektedir.
Hamilelik Diyabet Diyeti
Hamilelik döneminde sağlık uzmanınızla iş birliği yaparak diyetinizi ayarlamalısınız. Hamilelik döneminde diyetinizi değiştirerek yüksek ve düşük kan şekerinden kaçınmalısınız. Bu dönemdeki öğünleriniz büyüyen bebeğinizin ihtiyacı da göz önüne alınarak daha fazla kalori içermelidir.Hamilelikte aşırı kilo alımı hangi riskleri doğurur?
Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ
Hocam bel fitigi var bende ayrıca algolajide tedavi oldum ama maalesef yeterli olmadı daha sonra ağrılar tekrar nüksetti birde aya üzerimde diyabetten... devamı
Şeker Hastalığı Doğum Anomalilerini Artırıyor
İnsülin Direnci Ve Hamilelik
Annede Diyabet Doğuştan Gelen Bozuklukları 4 Kat Artırıyor
Hamilelik Ve Gebelik Diyabeti Taraması
Diyabet Ve Hamilelik