- İçindekiler
- Nedir
- Belirtileri
- Sebepleri
- Testleri
- Tedavisi
Nedir
Diyabetik Nöropati
Nöropati, sinir hastalığı ya da sinir tahribatı manasına gelir. Diyabetik nöropatiyse diyabetin neden olduğu sinir tahribatlarıdır. Diyabet hastalarının kan şekerleri sık sık yükselir. Yüksek seviyedeki kan şekeri zamanla vücudun tamamındaki sinirleri tahrip edebilir.
Üç çeşit diyabetik nöropati vardır.
- Bu tür tahribatlar kendini aylar hatta yıllar içinde gösterir.
- Otonomik nöropatii otonomik sinir sistemindeki tahribattır. Bu sinirler bünyede kalp atışı, kan basıncı, terleme, sindirim, idrar boşaltımı ve cinsel faaliyetler gibi fonksiyonları kontrol eder.
- Fokal (odaksal ya da bölgesel) nöropati genellikle bilek, ayak ya da uyluktaki sadece bir sinirin tahrip olmasıdır. Fokal nöropati bel, göğüs ya da göz kas sistemini kontrol eden bir tane sinirde etkili olabilir. Bu tür bir sinir tahribatı aniden ortaya çıkar.
Belirtileri
Belirtiler
Belirtiler hangi sinirin zarar gördüğüne göre değişir. Özellikle ayaklarınızda herhangi bir ağrı hissetmeyebilirsiniz. Bu da ciddi enfeksiyonlara yol açabilir, zira acı duyulmadığı için bunun habercisi olan sorunlarınızla da ilgilenilmemiş olunacaktır.
Vücudun diğer kısımları etkilendiğindeyse şu belirtiler görülür:
- Karın şişkinliği, aşırı geğirme, kabızlık mide bulantısı ve istifra etme, ishal ve karın ağrısı gibi sindirim sorunları
- Özellikle geceleri ya da belli şeylerin yenilmesi durumunda ortaya çıkan yüksek ateş, bazı kişilerdeyse bacak ve ayaklarda soğuk terleme.
- İdrar boşaltımıyla ilgi sorunlar: idrar torbasının tamamen dolu ya da boş olması
- Cinsel sorunlar: erkeklerde ereksiyon sorunlar ve kadınlarda vajinal kuruluk
- Dolaşım bozukluğu veya düşük kan basıncına yol açan kalp ve damar sorunları: Bu da aniden ayağa kalkma ya da geri yaslanma esnasında baş dönmesi, güçsüzleşme ve bayılma gibi durumlara neden olabilir.
- Kan şekerinin düşük olması durumunda rahatsızlık hissetme.
Sebepleri
Sebepler
Zaman içersinde diyabete bağlı yüksek seyreden kan şekeri bütün vücutta sinirleri tahrip eder. Kan şekeri ne kadar yüksek olursa, kişinin sinirlerinin tahrip olma eğilimi de o kadar fazla olur. Bu yüzden, hayat boyunca kan şekeri kontrolü çok büyük bir önem taşır.
Kişinin yaşı ilerledikçe ve diyabet hastalığının uzun yıllardır sürmesi sinir tahribatı eğilimini de artırır. Fazla alkol tüketen diyabet hastalarının sinirlerinin tahribata uğrama eğilimi de oldukça yüksektir.
Diyabet hastalarının yaklaşık yarısında diyabetik nöropati görülür.
Testleri
Teşhis
Doktorunuz hafif dokunuşları ve ısıyı ne kadar iyi hissedebildiğinizi, gücünüzü ve reflekslerinizi test edecektir. Teşhisi teyit etmek için elektromiyogram veya sinir iletim testleri de yapılabilir. Ne çeşit bir nöropatiniz olduğunu anlamak ve nasıl bir tedaviye ihtiyaç duyacağınızı belirlemek amacıyla başka testler de yapılabilir.
Doktorlar bütün sinir tahribatları için testler yapamazlar. Bu yüzden doktorunuza nasıl bir ağrı ya da güçsüzlük hissettiğinizi bildirmeniz çok önemlidir. Herhangi bir baş dönmesi, aşırı terleme, idrar boşaltım sorunu ya da cinsel fonksiyon değişikliğinden de doktorunuzu haberdar etmeniz gerekir.
Tedavisi
Tedavi
Tedavi için en önemli husus, kan şekeri seviyesini normale yakın tutmaktır. Bu, her ne kadar sinir tahribatını tamamen ortadan kaldırmayacaksa da daha kötüye gitmesini engelleyecektir.
Tedavi çeşitleri sizde görülen belirtilere bağlıdır:
- Ağrılar için ilaç tedavisi uygulanabilir.
- Sindirim sistemi ve kan damarları sorunları için ilaç tedavisi uygulanabilir.
- Kan basıncı sorunlarında da ilaç tedavisi uygulanır.
- Cinsel problemler için hem ilaç tedavisi uygulanır hem de vajinal kuruluğa önlem olarak kayganlaştırıcı kremler önerilir.
- Zarar görmüş ya da sıkışmış bir sinir için bir atel ya da bir bağ kullanılabilir.
Diyabet hastaları arasında ayaklarda his kaybı yaygın görülür. Ayaklarınızda farkında olmadan acı veya başka sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu yüzden ayaklarınızı her gün kontrol etmelisiniz. Ayaklarınızda müdahale edilmemiş olan bir sorun ciddi enfeksiyonlara, hatta ayak kesilmesine varacak kadar ciddi sorunlara neden olabilir.
Doktorunuza, sizi neyin iyi hissettirdiği ve neyin iyi hissettirmediğini net bir şekilde ifade ediniz. Siz ve doktorunuz size en iyi şekilde yardımcı olacak olan tedaviyi bulmak için iş birliği yapınız.
Ayaklarda Karıncalanma ve Ağrının Tedavisi
Dr. Emel GÖKMEN
Merhaba 14 yil once sag bilegimi cam kesti ve sinir damarlarim zedelendi sag kolumda uyusma fazlasiyla hassasiyet dokundugumda gidiklanma hissi vs sik... devamı
Siyatik
Periferik Nöropati - Kemoterapinin Yan Etkilerini Yönetme
Diyabetik Nöropati
Kimyasal Yanık
Felç