Nedir

Lyme Hastalığı (Kene Isırması)

Lyme, kenelerden bulaşan bir hastalıktır. Eğer enfekte olmuş bir kene tarafından ısırılırsanız Lyme hastalığına yakalanabilirsiniz. Ancak kene tarafından ısırılan insanların çoğu Lyme hastalığına yakalanmaz. Yine de vücudunuza yapışan bir kene varsa onu çıkarmadan önce doktorunuza başvurmanız  önemlidir.

Lyme hastalığı Amerika’da yaygın görülen bir hastalıktır. Aynı zamanda Kanada’da, Avrupa’da ve Asya’da da görülebilir. 

Sebepleri

Sebepler

Lyme hastalığı bir bakteriden kaynaklanır. Enfekte keneler insanları ve hayvanları ısırarak bu bakteriyi yayarlar.

Amerika’da Lyme hastalığı bakterisini taşıyan iki tip kene vardır. Bunlar:

  • Geyik kenesi. Bakteriyi bulaştıran geyik keneleri Amerika’nın Orta Bölgesinde ve Kuzeydoğusunda görülür
  • Siyah bacaklı Batı kenesi. Bakteri bulaştıran bu kene Pasifik sahili boyunca, özellikle de Kuzey Kaliforniya’da ve Oregon’da görülür.  

Keneyi fark ettiğinizde hemen çıkarın. Enfekte olmuş kene genellikle vücuda yapıştıktan en az 36 saat sonra Lyme hastalığını bulaştırır.

Belirtileri

Belirtiler

Lyme hastalığının belirtilerinden biri kene ısırığının olduğu yerde görülen yuvarlak, kırmızı döküntülerdir. Bu döküntüler çok geniş olabilir.

Ayrıca grip benzeri belirtiler de yaygın olarak görülür. Lyme hastalığının erken evrelerinde kişi yorgunluk, baş ağrısı, kas-eklem ağrıları hissedebilir ve hastada yüksek ateş görülebilir.

Bu belirtiler kene tarafından ısırıldıktan sonra 3 gün ile bir ay arasında ortaya çıkabilir. Lyme hastalığının ilk evresinde bazı kişilerde hiçbir belirti de görülmeyebilir. Hatta kişi kene tarafından ısırıldığını bile anımsamayabilir.

Lyme hastalığı tedavi edilmezse zamanla daha şiddetli belirtiler görülebilir. Bunlar:

  • Eklemlerde şişlik ve ağrı (artrit gibi)
  • Ellerde, ayaklarda ve sırtta karıncalanma ve hissizlik
  • İyileşme göstermeyen enerji kaybı ve yorgunluk
  • Düşüncelere odaklanmada güçlük
  • Zayıf hafıza

Teşhisi

Teşhis

Doktorunuz sizde görülen belirtiler hakkında sorular soracaktır. Yuvarlak, kırmızı döküntüler  Lyme hastalığının işareti olabilir. Aynı zamanda sizin yakın zamanda kene tarafından ısırılıp ısırılmadığınızı anlayabilmek için faaliyetleriniz hakkında sorular da soracaktır. Ayrıca doktorunuz kanınızda, hastalığa yakalanmış olmanız anlamına gelen belirli antikorların bulunup bulunmadığını görmek için kan testi isteyebilir.

Tedavisi

Tedavi

Lyme hastalığının başlıca tedavi şekli antibiyotik kullanımıdır. Bu ilaçlar genelde tedaviye başladıktan sonra, üç hafta içerisinde Lyme hastalığını iyileştirir.

Lyme hastalığında mümkün olduğunca çabuk tedavi almak önemlidir. Özellikle Lyme hastalığının görüldüğü bölgelerde yaşıyorsanız ve derinize yapışmış bir kene varsa doktorunuza başvurun. Grip olmuş hissi ve giderek genişleyen yuvarlak, kırmızı döküntüler gibi, hastalığın erken belirtilerinin sizde olup olmadığını gözlemleyin.

Lyme hastalığı tedavi edilmezse deri, eklem, sinir sistemi ve kalp problemlerine yol açabilir. Bu rahatsızlıklar, kene tarafından ısırıldıktan haftalar, aylar, hatta yıllar sonra oluşabilir. Bu sorunlar çoğunlukla antibiyotik ile tedavi edilebilir, ancak ender durumlarda ömrünüzün sonuna kadar bu problemleri yaşamaya devam edebilirsiniz.

Önleme

Önlem

Lyme hastalığından korunmanın en iyi yolu kendinizi kenelerden korumanızdır. Ağaçlık ya da yeşillik alanlara giderken, derinizi mümkün olduğunca örterek saklamaya çalışın. Şapka, uzun kollu kıyafetler ve çoraplarınızın içine sokabileceğiniz uzun pantolonlar giyin. Ve kenelerin açık renkli kıyafetlerin üzerinde kolaylıkla fark edilebileceğini unutmayın.

Keneleri uzaklaştırmak için DEET kimyasalını içeren böcek spreyleri kullanın. Bunu doğrudan teninize uygulayabilirsiniz. Hayvan besliyorsanız, dışarıdan eve girerlerken kene taşıyıp taşımadıklarını kontrol edin. Lyme hastalığını evcil hayvanınızdan kapmanız mümkün değildir. Ancak içeri enfekte olmuş kene getirebilir. Bu keneler hayvanınızdan düşerek size yapışabilir.

 

İLGİLİ MAKALE

Keneler Tehlikeli Midir?

Fzt. Osteopat İbrahim MAYDA

Merhabalar Motornöron hastalığı içinde bir tedavi mevcut mudur ?... devamı