Nedir

Gebe olduğunuzu henüz fark ettiyseniz, bir anne olarak yeni rolünüzü bekliyorsunuz demektir.

Bu nedenle, kendinizi sancı çekerken görürseniz bu durum sizin için biraz can sıkıcı olabilir; bunların normal mi yoksa daha kötü bir şeylerin habercisi mi olup olmadığını merak edebilirsiniz. Bu ağrılar muhtemelen endişe edilecek bir şey değildir diyerek kendinizi rahatlatmaya çalışın. Birçok hamile kadın sancı yaşar ve bunlar büyümekte olan bebeğinize uyum sağlamaya çalışan rahminizin genişlemesinin sonucudur.

Eğer mesela mide bulantısı ve kusma gibi diğer belirtilerin eşliğinde hafif sancılar yaşıyorsanız, gastroenterit veya gıda zehirlenmesi yaşıyor olmanız muhtemeldir. Bunlar bebeğinize zarar vermeyecektir, bu yüzden panik yapmayın. Eğer mide iltihabınız varsa, yapabileceğiniz en iyi şey çok fazla dinlenmek ve bol su tüketmektir. Eğer gıda zehirlenmesi yaşadığınızı düşünüyorsanız, sizin ve bebeğinizin iyi olup olmadığından emin olmak için doktorunuza danışmalısınız. Eğer idrarınızı yaparken ağrı yaşıyorsanız, bu bir idrar enfeksiyonu olabilir. Endişelenmeyin, böyle bir enfeksiyondan dolayı ağrı yaşıyorsanız onu bir antibiyotik tedavisiyle kolayca yenebilirsiniz.

Yuvarlak Ligament Ağrısı

 

İkinci trimester süresinde 18 ila 24 aylık bir gebeyseniz, alt karın veya kasık bölgesinde sancılara yaşayabilirsiniz. Bu 'yuvarlak ligament ağrısı' olarak adlandırılır, alt kasık ve karının en derinlerinde kısa, keskin bir bıçaklama hissi veya ağrı hissedersiniz. Bunun nedeni, rahmin büyüdükçe gerilmesi ve yuvarlak ligament olarak bilinen bir grup kas tarafından destekleniyor olmasıdır. Yuvarlak ligamentler sizin labyanız için rahmin üstüne katılır. Bu ağrılarla karşılaştığınızda, biraz rahatsız olabilir; fakat 24 hafta sonra geçmiş olmaları gerekir. Ayaktayken veya hareket ederken yuvarlak ligament ağrısıyla ilişkili sancılar genellikle yoğunlaşır. Yürürken, öksürüyorsanız ya da pozisyonunuzu değiştiriyorsanız (mesela arabadan inerken) meydana gelebilir. Bu hafifletmek için, ara verin ve otururken, karnınızın üstündeki basıncı azaltmak için ayaklarınızı uzatmayı deneyin. Ayrıca, sıcak bir banyo yapabilir, kasıklarınıza sıcak su torbası koyabilir ve geçinceye kadar oturabilirsiniz. Ağrı sadece birkaç saniye sürmelidir. Böyle ateş, kusma, karında ağrılı kramplar, kanama veya sırt ağrısı gibi ağrıları sürekli yaşıyorsanız, hiç vakit kaybetmeden, hemen doktorunuzla veya ebenizle irtibata geçin. Herhangi bir durumda, teşhis için aile doktorunuzla görüşmek iyi bir fikirdir. Böyle yaparak hissettiğiniz rahatsızlığın yuvarlak ligament ağrısı olup olmadığını anlamış olursunuz.

Braxton Hicks

Üçüncü trimester dönemde Braxton Hicks kasılmalarınız olmaya başlayabilir. Bunlar, doğum hazırlığında rahminizde oluşan yalancı doğum ağrılarına verilen isimdir. Bu kasılmalar çok normaldir ve doğum sancılarıyla karıştırılmamalıdır. Bazı kadınlar Braxton Hicks kasılmalarını diğer kadınlara oranla daha güçlü hissederler; ama eğer bu ağrılarınızın ne sancısı olduğuna karar veremiyorsanız mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz. Braxton Hicks kasılmalarıyla normal doğum kasılmaları arasında çok bariz farklar vardır; Braxton Hicks kasılmaları genellikle düzensiz ve ağrısızdır. Bir saat içinde iki defa Braxton Hicks kasılması hissedebilirsiniz ve sonra geçer, ama normal doğum kasılmaları artarak devam eder.

Rahatsız edici olmasına rağmen bu kasılmalar ağrı vermemelidir. Rahminizin sıkıştığını ve sonra gevşediğini hissedersiniz. Çok uzun sürmeyecektir, belki bir dakika belki de birkaç dakika sürecektir ve gerçek kasılmalardan daha farklıdır; çünkü çok ahenksiz ve rastgele durup başlar. Gerçek kasılmalar daha tutarlı ve güçlüdür. Hamileliğiniz ilerledikçe, sekizinci veya dokuzuncu ayına doğru, muhtemelen bunları yoğun bir şekilde hissetmeye başlayacaksınız.

Aslında, erken doğum yapacaksanız, geç dönemdeki Braxton Hicks kasılmalarını gerçek kasılmalardan ayırmanız zorlaşabilir.Bir rehber olarak, eğer herhangi bir ağrınız varsa ya da oldukça düzenli hale gelirse (mesela saatte üç defa yaşarsanız) ya da olağandışı vajinal akıntı veya bel ağrısı varsa bunlar erken doğum habercisi olabilir ve bir an önce ebenizle görüşmeniz gerekir.

Yukarıda da belirtildiği gibi, hamileliğin erken döneminde hafif sancılar yaygın olmasına rağmen ağrılarınız şiddetli ve sürekli bir hale gelirse ebenizle irtibata geçin. Açıkçası, acınızın anormal olduğunu düşünüyorsanız ya da kramplarınızla birlikte kanama varsa doktorunuza görünün. Kanama düşük belirtisi olabilir, bu yüzden kontrole gitmeniz yararınıza olacaktır. Ama birçok kadının ilk trimester dönemde lekelenmeler yaşadığını bilmeniz gerekir, bu yüzden fazla endişelenmeyin. Eğer sancılarınızın ciddi sorunlar oluşturup oluşturmayacağından emin değilseniz doktorunuzla ya da ebenizle görüşün. Güvende olmak üzgün olmaktan her zaman daha iyidir.

Op. Dr. Şahizer DÖVER

67 yaşındayım....2 doğum yaptım....45 yaşında menapoza girdikten sonra mesane sorunum had safhaya ulaştı...antibiyotik içmekten,çektiğim sancılardan a... devamı