Doğum sonrası dönemin adı postpartum dönem olup doğumdan vücudunuz normale dönene dek geçen dönemdir.
Doğum sonu dönemde vücudunuzda hangi değişiklikler olacak:
1: Rahim Uterus
Plasentanın çıkarılmasını takiben rahminiz sıkıca kasılarak iri bir greyfurt büyüklüğüne inecektir. Takip eden haftalarda daha da küçülmeye devam ederek normal büyüklüğüne dek küçülecektir. Bu küçülmeye involüsyon adını veriyoruz ve doğumu takiben hemşireniz rahim involüsyonunu takip edecektir. Eğer doğumu takiben rahminiz yeterince kasılmazsa kanama çoğalacak ve hemşireniz kasılmayı sağlamak için rahminize karnınızdan masaj uygulayacaktır. Hatta size rahminize kendisinin yaptığı gibi masaj yapmayı da öğretecektir.
2: Vajinal Kanama
Doğumu takiben başlayan vajinal kanamaya löşi adı verilir ve yaklaşık 2- 4 hafta devam edebilir. İlk 24 saatte bu kanama şiddetli bir adet kanaması kadar olabilir. Bu kanama zaman içinde rengi kırmızıdan, açık pembeye ve sonra renksiz hale gelecektir. Doğumu takiben ilk saatlerde kan pıhtısı gelmesi de normaldir. Bu kanma döneminde tampon kullanmanız önerilmez.
3: Göğüsler
Doğumu takiben 3-5 gün içinde göğüsleriniz süt ile dolacaktır. Bu çok sütlü dönemde hafif sızlama hissedebilirsiniz.
Sık Karşılaşılan Problemler
- Karında yara yerinizin ağrımasına veya gaza bağlı rahatsızlık hissi
- Rahimde kasılmaya bağlı ağrılar
- Süt gelmesine bağlı göğüslerde hassasiyet
- Eğer sonda takılmış ise idrar yapmada güçlük
Doğumu takiben odanıza alınacaksınız ve hemen bebeğiniz odanıza getirilerek ilk yarım saat içinde emmeye başlaması sağlanacaktır. Burada size bebek hemşiresi yardımcı olacak ve doğru emme pozisyonunu, hangi sıklıkla emzireceğinizi öğretecektir.
Hemşireniz kanamanızı, yara yerinin takibini tansiyonunuzu idrar, gaz çıkışınızı kontrol edecektir.
Hastanede kaldığınız sürece siz ve eşiniz lütfen hemşireler soru sorup yeterli bilgiyi alınız.
Sezaryen Sonrası Aktivite
Size 2 gün boyunca yatakta kalmayacağınızı ve erken dönemde bazı aktiviteler yapmamız gerektiğini hatırlatmalıyız. Yatak içinde bacaklarınızı çekip uzatmalı, yana dönebilmelisiniz.
Öksürerek akciğerlerinizi rahatlatmalısınız. Hemşire ve doktorunuz uygun görünce yatak dışına çıkmalı ve yürüyüşe başlamalısınız.
Derin nefes egzersizi için bir yastıktan yararlanmalı ve yastığı yara yerinin üzerine bastırarak sık ve derin nefesler almalısınız. Her 5 nefes sonrası öksürmeye çalışmalısınız.
Yatak İçi Egzersizleri
Yatak içinde başınızı yükseltin, ayak parmaklarınızı kendinize doğru çekin. Takiben ayak parmaklarınızı yatağın ayak kısmı yönüne doğru uzatın. Ayağınızı bilek civarından döndürün. Dizlerinizi yatağa doğru itin. Yara yerinde ağrı azaldıkça bacaklarınızı kendinize doğru çekin. Asla operasyonu takiben yatakta tamamen hareketsiz kalmayın.
Yatak Dışı
Operasyonu takiben 6-8 saat sonra yatak dışına çıkabilirsiniz. Öncelikle oturup, ayaklarınızı yataktan sarkıtın ve baş dönmeniz geçene kadar bekleyin. Bu ilk yürüyüşü hemşireniz yardımıyla yapın. İlk yürüyüş sırasında baş dönmesi, göz kararması hissedebilirsiniz.
Koridorda 10 dakikalık günde 3-4 kez yürümeniz önerilir.
Ağrı Kontrolü
Operasyon yerinin ağrıması normaldir ve ilk 2 günde en şiddetli olur. Bu ağrıyı azaltmak için değişik ilaçlar mutlaka ameliyat masasından başlamak üzere size verilir. Eğer buna rağmen ağrınız çok şiddetli ise hemşirenize bunu bildiriniz.
Yara yeri bakımı
Hastanede yara yeriniz hemşireniz ve doktorunuz tarafından takip edilecek ve yara yerini örten pansuman değiştirilecektir. Eve gittiğinizde yara yerinde oluşacak şişlik, kızarıklık, ağrı, ısı artışı ve yaradan sızıntı durumunda doktorunuzu arayınız.
İlk Lohusalık Dönemi
Uzm. Dr. Melis ŞENLİK
merhaba eşim çalıştığınız hastanede doğum yaptı doğum sonrası bacaklarında çatlaklar meydana geldi bu çatlakların kaybolması için bir çözüm yolu var m... devamı
Progesteron Eksikliği Ve Baskınlığı
Menopozun Duygusal İniş Çıkışları
Menopoz Ve Dengeli Beslenme
Cildiniz Sizden Daha Hızlı Mı Yaşlanıyor
Yüksek Progesteron Düzeyleri