Nedir
Dövme Sildirme
Dövme mürekkebi cildin üst katmanının altına yerleştirilir. Bu, dövme sildirmeyi dövme yaptırmaya göre daha karmaşık ve pahalı hale getirir, ama dövmenizden memnun değilseniz sildirmeniz mümkün olabilir.
En yaygın dövme sildirme işlemleri şunlardır:
- Lazer ameliyatı
- Dermabrazyon
- Cerrahi silme
Dövme sildirmeyi düşünüyorsanız seçenekleri dermatologunuza danışın. Dövmeyi kendi başınıza çıkarmayı denemeyin. Kendi kendinize uygulayabileceğiniz dövme silme kremleri ve evde uygulanan diğer tedaviler etkili değildir, ciltte tahrişe veya başka reaksiyonlara yol açabilir.
Niçin Yapılır
Neden Yapılır?
Dövme yaptırdığınıza pişman olduysanız veya dövmenizin görünüşünden memnun değilseniz, dövme sildirmeyi düşünebilirsiniz. Dövme solmuş veya bulanıklaşmış olabilir ya da dövmenizin yeni imajınıza uymadığına karar vermiş olabilirsiniz. Dövme sildirme, aynı zamanda dövmeye alerjik reaksiyon göstermeniz veya başka komplikasyonlar ortaya çıkması halinde gerekli olabilir.
Riskler
Riskler
Birçok dövme sildirme yöntemi sonrası iz kalması muhtemeldir. Enfeksiyon ve ciltte renk değişimi de görülebilir.
Nasıl Hazırlanacaksınız
Nasıl Hazırlanılır?
Dövme sildirmeyi düşünüyorsanız bir dermatologa danışın. Dövme sildirme seçeneklerini açıklayarak, dövmeniz için en etkili yöntemi seçmenize yardımcı olabilir. Örneğin, bazı dövme mürekkepleri lazer tedavisine diğerlerinden daha iyi yanıt verir. Benzer bir şekilde, bazı küçük dövmeler cerrahi olarak alınmaya uygun olabilirken, bazıları neşterle alınmayacak kadar büyüktür.
Neler Yaşayacaksınız
Ne Bekleyebilirsiniz?
Dövme sildirme, genellikle lokal anesteziyle ayakta tedavi şeklinde gerçekleştirilir. En yaygın dövme silme teknikleri arasında lazer ameliyatı, dermabrazyon ve cerrahi silme yer alır.
Lazer ameliyatı
Dövme sildirme için genellikle tercih edilen yöntem tek, güçlü bir atışta enerji veren Q-switched lazer uygulamasıdır. Lazer uygulamasından önce cilt, lokal anestetik verilerek uyuşturulur. Daha sonra dövme mürekkebini ısıtarak parçalamak üzere, dövmeye güçlü bir enerji darbesi uygulanır. Çok renkli dövmelerin farklı lazerler ve farklı dalga boylarıyla tedavi edilmesi gerekebilir. Uygulama sonrasında şişme, kabarcık oluşumu veya kanama görülebilir. İyileşmeye yardımcı olmak üzere, birkaç gün boyunca antibakteriyel bir merhem kullanılması gerekebilir. Dövmeyi soldurmak üzere tekrar seansları gerekebilir ve dövmeyi tamamen silmek mümkün olmayabilir.
Dermabrazyon
Dermabrazyon sırasında dövmeli alan genelde hissizleşene kadar soğutulur. Daha sonra dövmeli deri yüksek hızda dönen aşındırıcı bir tekeri veya fırçası bulunan bir cihazla derin katmanlara kadar aşındırılır. Bu, dövme mürekkebinin ciltten çıkarılmasına imkan tanır. Etkilenen bölge işlemden sonra 10 gün kadar acıyabilir ve hassaslaşabilir. Bu sürede etkilenen bölgeye nazik davranmak önemlidir. Antibakteriyel merhem kullanmanız ve etkilenen bölgeyi özel bandajlarla sarmanız gerekebilir. Dermabrazyon dövmeyi tamamen silmeyebilir.
Cerrahi silme
Cerrahi silme sırasında, cilt bir lokal anestetik verilerek uyuşturulur. Dövme bir neşterle alınır ve derinin kenarları dikilir. İşlem sonrasında iyileşmeye yardımcı olmak üzere birkaç gün boyunca antibakteriyel bir merhem kullanmanız gerekebilir. Cerrahi, dövme silme işleminde etkilidir, ama iz bırakır ve yalnızca küçük dövmeler için uygulanabilir.
Sonuçlar
Sonuçlar
Dövme yapılırken amaç kalıcı olmasıdır ve özellikle koyu tenlilerde veya çok renkli dövmesi bulunanlarda dövmenin tamamen silinmesi zordur. Dövme silme sonrasında, kullanılan dövme silme yönteminden bağımsız olarak, çeşitli derecelerde izler veya ten renginde değişiklikler kalması muhtemeldir.
Vajinal Lazer Ameliyatı
Uzm. Dr. Gökçe KÜÇÜKYAZICI
Merhaba, 2008 doğmlu oğlum yaz okuluna başlaıktan sonra davranşlarında değişmler başladı. - okula gitmek istememek -anlamsız ağlamalar -kullanılma... devamı
Güneşin Azı Karar Çoğu Zarar
Kozmetikten Mucize Beklemeyin
Güvenli Bir Dövme Stüdyosu Seçmek
Dövmenin Riskleri Nelerdir?
Hassas Ciltler İçin Hayat Kurtaran Kılavuz