Nedir
Eğilme Testi
Eğilme testi, açıklanamayan bayılmaların sebeplerini değerlendirmek için yapılır. Eğilme testi esnasında yatay pozisyondan dikey pozisyona geçen bir masa üzerine uzanırsınız. Eğilme masası testi boyunca kan basıncınız ve kalp ritminiz takip edilir.
Sürekli beklenmedik bayılma nöbetleri geçiriyorsanız, doktorunuz size eğilme testi yaptırmanızı tavsiye edebilir. Yalnızca bir defa bayılsanız da bir sonraki bayılma nöbetinin sizi işyeri ortamı, tıbbi geçmişiniz ya da yaşınız dolayısıyla yaralanma riskiyle karşı karşıya bırakacağından, bayılma sebebinin araştırılması için de uygundur.
Niçin Yapılır
Neden Yapılır?
Doktorlar eğilme testini, bayılmanın belirlenmesine yardımcı olması için kullanırlar. Test esnasında kan basıncınız ve kalp ritminiz takip edilir. Düz bir masa üzerine uzanmanızla başlar. Sonra masa başınızı yukarı getirecek şekilde hareket ederek yatma pozisyondan ayağa kalkma hareketini taklit eder. Test doktorların, pozisyon değişikliklerine verdiği kardiyovasküler tepkileri değerlendirmelerine imkan sağlar.
Doktorunuz aşağıdaki faktörlerin bayılmanıza neden olduğundan şüphelenirse size eğilme testi yaptırmanızı tavsiye edebilir:
- Sinir sistemindeki anormal reaksiyon: Bayılma, sinir sisteminiz bacağınızdaki kan damarlarının açıldığı yönünde yanlış bir sinyal verip (büyüme) kalp ritminiz yavaşladığında (damar ve vagus sinirsel veya nörokardiyolojik bayılma) meydana gelir. Bu meydana geldiğinde ayakta duruyorsanız bacağınızda kan birikir ve beyninize olan giden kan miktarı azalır, bu da bayılmaya yol açar. Damar siniri nedeniyle meydana gelen bayılma, tekrarlayan bayılmaların en yaygın sebeplerindendir.
- Ayakta dururken kan basıncında meydana gelen azalma: Ayağa kalktığınızda normal olarak kalp ve boyun arterlerinin yanındaki özel hücreler (baroreseptörler) yer çekiminin aşağı doğru uyguladığı kuvvete karşı denge oluşturmak için kalbin daha hızlı atmasını ve daha fazla kan pompalamasını tetikler. Bu hücreler aynı zamanda kan damarlarını daraltarak kan akışına karşı direnç oluşturur ve kan basıncını yükseltir. Ayağa kalktığınız esnada bu süreç kesintiye uğradığında kan basıncınızdaki düşüş meydana gelir. Bu durumun belirtileri baş dönmesi, baştaki hafifleme ve bazı vakalardaysa bayılmadır.
- Kalp sorunları: Anormal kalp ritimleri bozukluğu (aritmi) kalp ritminizi koordine eden dürtüleri düzgün bir şekilde olmaması sonucunda kalbinizin çok hızlı, çok yavaş veya düzensiz olmasıyla meydana gelir. Bazı vakalarda aritmi beyne kan akışını yavaşlatır ve bayılmaya neden olur. Daralan kalp vanası ve kalp kaslarının kalınlaşması (hipertrofik kardiyopati) de kalpten beyne yeteri kan akışını zorlaştırıp bayılmaya yol açar.
Riskler
Riskler
Eğilme testi genellikle güvenlidir ve komplikasyonlar nadiren görülür. Fakat her tıbbi uygulamada olduğu gibi bu da bazı komplikasyon riskleri taşır.
Muhtemel komplikasyonlar şunlardır:
- Uzun süreli kan basıncı düşüşleri
- Kalp atışları arasında uzun süreli boşluk meydana gelmesi
Bu komplikasyonlar genellikle üzerine uzandığınız masa yatay pozisyona döndükten sonra kendiliğinden geçer.
Nasıl Hazırlanacaksınız
Hazırlık
Eğilme testinden iki saat önce veya daha uzun bir süre yiyip içmemeniz istenebilir. Doktor aksini söylemediği takdirde ilaçlarınızı normal bir şekilde alabilirsiniz.
Neler Yaşayacaksınız
Ne Beklemelisiniz?
Eğilme testine başlamadan önce sağlık görevlileri sizi teste hazırlamak için aşağıdaki işlemleri gerçekleştirir:
- Göğsünüze kollarınıza ve bacaklarınıza yapışkan cisimler (elektrolit) yerleştirilmesi. Elektrotlar kablolarla kalbinizi izleyen bir makine olan elektrokardiyograma (EKG) bağlanır.
- Eğilme testi esnasında kan basıncınızın takip edilmesi için parmağınıza veya kolunuza ya da her ikisine birden kan basıncı kelepçesi yerleştirilir.
- İhtiyaç duyulursa testin ikinci bölümünde vücuda ilaç vermek üzere koldaki bir damarın içine damar içi hat yerleştirilir.
Bir eğilme testi esnasında
Testin yapılması için yatay pozisyondan dikey pozisyona geçebilen bir masa üzerine uzanmanız gerekecektir. Masanın ayak dinlendirme ve emniyet kemerleri bulunur. Kemerler, test esnasında masadan kaymamanızı sağlamaya yardımcı olması için vücudunuzun etrafına yerleştirilir. Siz masaya yerleştikten sonra test şu şekilde devam eder:
- Siz yatay pozisyonda uzanırken beş dakika süreyle kalp atışlarınız ve kan basıncınız takip edilir.
- Yatak 60 ila 90 derecelik bir açıyla dikey pozisyona geçer.
- Eğilme testi yaptırmanızı gerektirecek sebebe bağlı olarak dikey pozisyonda 5-10 dakika ya da bu şekilde 45 dakikaya kadar kalırsınız. Doktorlarınız bayılma sebebinizin vazovagal sinkop olduğundan şüphelenirlerse, testin bu aşaması genellikle daha uzun sürer.
- 45 dakika sonra bayılmazsanız ve başka belirtiniz olmazsa, damar içi hattan izoproterenol ilacı verilebilir. Bu ilaç diyastolik kan basıncınızı düşürür (kan basıncı tansiyon ölçülmesindeki düşük rakam) periferik vasküler direncinizi zayıflatır, kalp atışınızı hızlandırır, vazovagal veya nörokardiyolojik sinkopa yol açan anormal sinir sistemi refleksinizi harekete geçirebilir.
- Daha sonra dik konuma geçer ve bu pozisyonda da 15-20 dakika takip edilirsiniz.
Eğilme testinden sonra
Eğilme testi esnasında dikey pozisyonda bulunduğunuz sırada bayılırsanız, masa tekrar yatay pozisyona geri döndürülür ve siz yakından izlenirsiniz. Çoğu kişinin bilinci hemen yerine gelir. Bazı vakalardaysa kan basıncında ve kalp atışlarınızdaki değişmeler sizin bayılmak üzere olduğunuzu gösterirse, masa tekrar yatay konuma getirilir, siz de bilincinizi kaybetmezsiniz.
Eğilme testi tamamlandığında günün hatırlatıcıları için normal aktivitelerinize dönersiniz.
Sonuçlar
Sonuçlar
Eğilme testinin sonuçları test esnasında bayılıp bayılmadığınıza dayanır.
- Test esnasında bayılırsanız ve kalp sorunu belirtileri göstermezseniz, bu durum ya vazovagal sinkop ya da ortostatik göstergesi olabilir.
- Şayet eğilme testi esnasında bayılırsanız ve diğer kalp sorunları belirtileri gösterirseniz ya da doktorunuz kalp sorunlarının bayılmaya neden olduğundan şüphelenirse, teşhis için ilave kalp testleri ve değerlendirmeye ihtiyaç duyabilirsiniz.
- Eğilme testi esnasında bayılmazsanız, bayılmanızın sebebinin bulunması için ilave test ve değerlendirmelere ihtiyaç duyabilirsiniz.
Doç. Dr. Yusuf Şükrü ÇAĞLAR
Ben 60 yaşında bir bayanım.32 sene önce bel fıtığı ameliyatı oldum sağ tarafa doğru bir eğilme oldu.Şu ara tabanımda yanmalar oluyor.torun bakıyorum .... devamı
İlkyardım Nasıl Yapılmalı?
İlk Yardım Kutusu
Nöbetlerde Acil Tedavi
İlk Yardım Çantanızın 8 Vazgeçilmezi
Rüzgara Maruz Kalma