Genel Bakış

Elektrokardiyogram kalbinizi izlemek için kullanılır. Her kalp atışınız, kalbinizin sağ üst odacığındaki özel hücreler tarafından üretilen elektrik impulsu tarafından tetiklenir. Elektrokardiyogram (ECG ya da EKG de denir) bu elektrik sinyallerini kalbinizde ilerlerken ölçer. Doktorunuz bu kalp atışları ve ritimleri arasındaki modelleri belirlemek ve çeşitli kalp hastalıklarını teşhis etmek için elektrokardiyogram kullanabilir.

Elektrokardiyogram invaziv olmayan ağrısız bir testtir. Elektrokardiyogram sonuçlarınız muhtemelen işlemin gerçekleştirildiği gün bildirilecek ve doktorunuz bir sonraki randevunuzda sizinle sonuçları konuşacaktır.

Neden Yapılır?

Neden yapılır?

Elektrokardiyogram, pek çok yaygın kalp sorununu teşhis etmek için kullanılan, ağrısız ve invaziv olmayan bir yöntemdir. Doktorunuz aşağıdakilerin tespiti için elektrokardiyogram kullanabilir:

  • Kalp ritim bozuklukları (aritmiler)
  • Kalp defektleri
  • Kalp kapakçıkları sorunları
  • Kalbinizdeki atardamarlarda tıkanma ya da daralma (koroner arter hastalığı)
  • Acil durumlarda kalp krizi
  • Daha önceden geçirilen kalp krizi

Riskler

 

Riskler

Elektrokardiyogram güvenli bir işlemdir. Kalbinizdeki elektriksel sinyalleri ölçmek için göğsünüze yapıştırılan elektrotları çıkarırken yapışkan bir bandajın çıkarılmasına benzer şekilde çok az rahatsızlık hissedebilirsiniz. Nadiren elektrotlara karşı reaksiyon deride kızarıklığa ya da şişmeye neden olabilir.

Siz egzersiz yaparken ya da egzersizin etkilerini taklit eden ilaçlar aldıktan sonra EKG gerçekleştirilen stres testi, düzensiz kalp ritimlerine veya ender olarak kalp krizine neden olabilir. Bu yan etkiler EKG’nin kendisinden değil egzersiz ya da ilaçtan kaynaklanan yan etkilerdir.

Elektrokardiyogram esnasında vücudunuzdan elektrik akımı geçme riski yoktur. Vücudunuza yerleştirilen elektrotlar sadece kalbinizin elektriksel faaliyetini kaydeder. Elektrik göndermez.

Hazırlıklar

Nasıl hazırlanacaksınız?

Hiçbir özel hazırlık gerekli değildir. Ama elektrokardiyogramdan hemen önce egzersiz yapmaktan ya da soğuk su içmekten kaçının. Soğuk su, test esnasında kaydedilen elektriksel modellerin birinde yanıltıcı biçimde değişiklik üretebilir. Merdiven çıkmak gibi fiziksel aktivitelerse kalp hızınızı artırabilir.

Ne Bekleyebilirsiniz?

Ne bekleyebilirsiniz?

İşlem esnasında
Elektrokardiyogram bir doktor muayenehanesinde ya da bir hastanede, genellikle de bir teknisyen tarafından gerçekleştirilir. Bir hastane önlüğü giydikten sonra bir muayene masasına ya da yatağına uzanırsınız. Kollarınıza, bacaklarınıza ve göğsünüze genellikle 12 ila 15 elektrot bağlanır. Elektrotlar, kalbinizdeki elektrik akımını iletmeye ve saptamaya yardımcı olan ve göğsünüze bir jel ile yapıştırılan yapışkan bantlardır. Eğer elektrotların yapıştırılacağı vücut bölümleri tüylüyse elektrotların tam yapışması için teknisyeninizin bu tüyleri tıraş etmesi gerekebilir.

Elektrokardiyogram esnasında normal biçimde nefes alabilirsiniz. Ama üşümediğinizden emin olmanız ve hareketsiz yatmaya hazır olmanız gerekir. Hareket etmek, konuşmak ya da titremek test sonuçlarını bozabilir. Standart bir EKG sadece birkaç dakika sürer.

Eğer genellikle gelip geçici olan kalp atışlarınızda düzensizlik varsa bu standart EKG esnasında birkaç dakikada saptanamayabilir. Bu sorun üzerine çalışmak için doktorunuz başka bir EKG türü önerebilir.

  • Holter takibi. Ambulatuar EKG takibi olarak da bilinen Holter takibi 24 saatlik bir zaman diliminde kalp ritimlerinizi kaydeder. Göğsünüzdeki elektrotlardan uzanan teller cebinizde taşıyacağınız ya da kemer ya da omuz askısı olarak takabileceğiniz pilli bir kayıt cihazına bağlıdır.  Takip cihazınız üzerinizdeyken günlük aktivitelerinizin ve belirtilerinizin günlüğünü tutarsınız.  Doktorunuz günlük elektriksel kayıtları günlüğünüzle karşılaştırarak belirtilerinizin nedenini anlamaya çalışır.
  • Olay kaydedici.  Eğer belirtileriniz sık gelişmiyorsa doktorunuz bir olay kaydedici taşımanızı önerebilir. Bu cihaz Holter takip cihazına benzer ama kalp ritimlerinizi sadece belirtiler meydana geldiğinde kaydeder. EKG ölçümlerini doktorunuza telefon hattınız aracılığıyla gönderebilirsiniz.
  • Stres testi. Eğer kalp sorunları daha çok egzersiz esnasında gelişiyorsa doktorunuz EKG esnasında bir yürüme bandında yürümenizi ya da sabit bir bisikletle egzersiz yapmanızı isteyebilir. Buna stres testi denir. Eğer yürümenizi zorlaştıran sağlık sorunlarınız varsa egzersizin kalbiniz üzerindeki etkisini taklit eden bir ilaç enjekte edilebilir.

İşlemin ardından

Genellikle doktorunuz işlemin gerçekleştiği gün EKG sonuçlarınızı size anlatabilir. Eğer elektrokardiyogramınız normalse başka testlere ihtiyacınız olmayabilir. Eğer sonuçlar kalbinizde bir sorun olduğunu gösteriyorsa yeniden EKG ya da ekokardiyogram gibi başka tanısal testler yaptırmanız gerekebilir. Tedavi belirti ve bulgularınızın nedenine bağlı olacaktır.

Sonuçlar

Sonuçlar

Doktorunuz kalp ritim ve kalp hızınızın istikrarlı, dakikada 50 ila 100 arasında, olup olmadığını inceleyecektir. Daha hızlı, yavaş ya da düzensiz kalp atışları kalp sağlığınızla ilgili, aşağıdakiler hakkında ipuçları verebilir.

  • Kalp hızı. Normalde kalp hızınız nabzınızın kontrol edilmesiyle ölçülebilir. Ama eğer nabızlarınızın hissedilmesi zorsa ya da nabzınız düzgün sayılamayacak kadar hızlı ya da düzensizse EKG faydalı olabilir.
  • Kalp ritmi. EKG doktorunuzun kalp atışınızın olağan olmayacak şekilde hızlı (taşikardi), yavaş (bradikardi) ya da diğer kalp ritim bozukluklarının (aritmiler) olup olmadığını saptamasına yardımcı olur. Bu sorunlar kalbin elektriksel sisteminin herhangi bir parçasında işlev bozukluğu söz konusu olduğunda gerçekleşebilir. Bazı durumlarda beta blokerler, psikotropik ilaçlar ya da amfetaminler gibi ilaçlar da aritmileri tetikleyebilir.
  • Kalp krizi. EKG genellikle daha önceki ya da devam etmekte olan kalp krizine dair kanıtlar sunabilir. EKG modelleri kalbinizin hangi kısmının hasar gördüğünü ve hasarın boyutunu da gösterebilir.
  • Kalbe yetersiz kan ve oksijen ulaşması. Belirtileriniz gelişirken yapılan bir EKG, doktorunuzun stabil olmayan anjinde olduğu gibi göğüs ağrınızın kalp kaslarına giden kan akışında azalmadan kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemesine yardımcı olabilir.
  • Yapısal anormallikler. EKG kalp odacık ve duvarlarında genişleme, kalp kusurları ve diğer kalp sorunları hakkında ipuçları verebilir.