Günümüzde tüp bebek embryoloji laboratuvarlarında transfer edeceğimiz en iyi kalite embryoyu, mikroskop altında embryoya ait bir takım morfolojik özellikleri incelenerek seçmekteyiz. Bu incelemeleri embryonun bölünme aşamalarına uygun olarak sabit zaman aralıkları ile yapıyor ve bu zaman aralıklarında embryoların istediğimiz bazı şartlara uyup uymadıklarına kontrol ediyoruz. Embryo gelişimi kompleks bir olaylar zinciridir. Embryonun canlılığını gösteren bazı bulgular şu anda yaptığımız klasik değerlendirmede gözden kaçabilmekte, dolayısıyla canlılığı en yüksek embryonun seçiminde kısıtlı kalınabilmektedir.
İşte bu kısıtlılık; embryoların kültüre edildiği inkübatörler içine modüler olarak yerleştirilen veya tüm inkübatörün bu amaçla kullanılabildiği bir kamera monitör sisteminin geliştirilmesine önayak oldu. Bu sistem; embryoların gelişiminin 24 saat kesintisiz olarak inkübatörü açmadan ve embryoları dış ortama maruz etmeden inkübatör içinde izlenmesine olanak sağlar. En az her 5 dk. aralıklarla alınan görüntü kayıtları embryoların daha ayrıntılı olarak incelenmesine aracılık etmektedir. Böylece embryoların canlılığı dinamik olarak izlenebilmekte, klasik takipte gözden kaçabilen bazı sorunlar saptanabilmektedir. Böylece seçilen embryonun canlılığı en yüksek embryo olma olasılığı artabilecektir.
Embryoskop
Embryoskopi ile; her embryonun bölünme evrelerini (döllenen yumurtanın 2 hücreli, sonra 4,8,16…hücreli hale geçme evreleri) ne kadar sürede gerçekleştirdiğini saptamak olanaklıdır. Bu süreleri daha hızlı geçen embryonun canlılığının daha iyi olması beklenir.
Embryoskopi ile embryoların bölünme sürecinin izlenmesi
Ama embryoların bölünme ve canlılıklarının devamı; hastaya uygulanan ilaç protokolünden, laboratuvarda kullanılan kültür sıvısına veya ortam ısısına kadar birçok faktörden etkilenir. İşte embriyo bölünme evrelerini etkileyen bu dış faktörlerin etkisinin ne olduğu ve bu faktörlerin bölünme evrelerinde ideal zaman aralıklarını ne yönde değiştirdiği netleşmedikçe, embryoskopi işleminin standartlaşması ve ortak kriterlerle kullanımı tam olamayacaktır. Günümüzde bu standardizasyonun henüz yapılamamış ve sistemin klasik yönteme göre daha pahalı olması, sistemin tüm tüp bebek laboratuarlarında kullanılmasına engeldir. Ama embryoskopi sistemi ile embryoların laboratuvar dışından hatta internetle izlenebilmesi ise, sistemin yaygınlaşmasını sağlayacak önemli bir avantajıdır.
Literatürdeki bazı çalışmalarda yararlı etkisi gösterilmiş olsa da sistemin ; karşılaştırmalı çalışmalarla klasik embryo değerlendirme sistemlerine göre devam eden ve doğumla sonuçlanan gebelik oranlarında anlamlı artış sağladığı net olarak gösterilememiştir. Bu nedenle sistemin klinik kullanımda yaygınlaşması herhalde, yararının net olarak gösterilmesi ve zamanla ucuzlaması sonrası olacaktır.
Doç. Dr. Semih ÖZKAN
MİKROSKOPİ:HER SAHADA 1-2 LÖKOSİT GÖRÜLDÜ MİKTRA:5,0 GÖRÜNÜM:KREM VİSKOZİTE:UZAMIŞ REAKSİYON:7,5 SIVILAŞMA:240 SPERMATAOZİD SAYISI 1 CC'DE:22,000,... devamı
Genetiği Değiştirilmiş İlk 10 Besin
Sezaryende Obezite Riski
Kısırlık: Tütün, Marihuana Ve Diğer Uyuşturucular
Çok Kahve İçmek Hamilelik Şansını Azaltıyor
Hamilelikte Stres İleride Çocuğu Bağımlı Olmaya İtebilir