Endometriyozis yaygın görülen bir jinekolojik durumdur. Endometriumdan birkaç parça dokunun, vücudun başka noktalarına ulaşması ve bu organlara yapışmasıyla meydana gelir. İmplantlara neden olur ve her ay üreme sisteminin hormon değişimiyle bölünüp kanayarak tepki verir. Kanamanın dışarı çıkacak yeri olmadığından, birikerek daha büyük kan pıhtıları oluşturur ve bu her ay daha da büyür. Parçalar adet sırasında şiddetli ağrı yapar, çoğu zaman da kısırlığa yol açar. Hastalık için önerilen ilaç tedavisinin yanında belirtileri ağırlaştıran yiyeceklerden uzak durmaya yönelik bir de endometriyozis beslenmesi vardır. Endometriyozis beslenme planı şöyledir:
Endometriyozis Beslenme Planı
Endometriyozis çok ciddi bir jinekolojik bozukluk olmasına rağmen beslenmeyle, belirtileri artıran besinlerden uzak durabilirsiniz. Bu beslenme şeklinde uzak durmanız gereken ve bir o kadar da yemeniz gereken pek çok yiyecek var. Endometriyoziste vücutta ağrıyı yaratan ana neden, doğal olarak ortaya çıkan yağlı asit prostaglandinler. Bunlar yediğiniz yağlı besinlerden gelir ve siz aslında bunu bilmeden söz konusu besinleri tüketirsiniz. Eğer yağ ve yağlı besinleri belirgin miktarda keserseniz kasılmaya yol açan prostaglandinleri de kesmiş olursunuz. Aşağıda yemeniz gereken ve içlerindeki yağ oranı nedeniyle kaçınmanız gereken besinlerin listesi yer alıyor ve devamında endometriyozis ağrısını azaltmanın yolları anlatılıyor.
Yemeniz Gereken Yiyecekler
- Tohumlar ve tohum filizleri
- Soğan ve sarımsak
- Baklagiller (fasulye, bezelye)
- Havuç ve kereviz
- Yoğurt
- Keçikulağı
- Yeşil çay
- Zencefil, maydanoz ve adaçayı
- Elma
- Rezene
- Lahana, brokoli
Yememeniz Gerekenler
- Çikolata
- Rafine edilmiş karbonhidratlar
- Buğday
- İçinde şeker olan ballar
- Alkol
- Kafein
- Kızartmalar
- Süt ürünleri
- Hidrojene edilmiş yağlar
- Etler ve hayvansal ürünler (organikler dışında derisiz tavuk)
- Yumurta
- Soya
Ayrıca yiyebileceğiniz ve yol açabilecekleri fazla prostaglandin nedeniyle uzak durmanız yağ ve yağlı yiyeceklerin listesi de var. Bu yiyecekler, yukarıdaki listeye de eklenebilirdi ama bunlar sadece uzak durmanız gereken yağlar. Prostaglandinleri şunlar tetikler:
- Süt ürünleri
- Kakao yağı
- Palmiye yağı
- Tereyağı
- Hindistancevizi yağı
- Hayvan ürünleri
- Domuz yağı
İçinde omega 3 olan yağlar ve yağlı besinler prostaglandinleri tetiklemez. Tersine, ağrıyı geçiren anti-enflamatuvar prostaglandinlerin tetiklenmesine yardımcı olur. Bunları besinlerinizin arasına ekleyebilirsiniz:
- Fasulyeler
- Balkabağı
- Yalancı safran yağı
- Somon, pisibalığı ve tonbalığı
- Keten tohumu ve yağı
- Zeytinyağı (kızartma için kullanmadıkça)
- Gecesefası yağı
- Ceviz ve ceviz yağı
- Lifli besinler (kahverengi pirinç, tam tahıllı besinler, yulaf)
Bu besinler yiyeceklerinize eklendiğinde endometriyozis beslenmesinin su, mineraller, vitaminler, proteinler ve karbonhidratlar gibi en temel beşlisini almış olursunuz. Kadın bedeni adet döneminde zaten zayıf olur, bu yiyecekler endometriyozis beslenmesi sayesinde kanına girmiş olur. Neleri yiyip yememeniz gerektiğini belirten yukarıdaki listeleri aklınızda tutarak kendiniz de uygun bir beslenme hazırlayabilirsiniz. Lif açısından zengin besinler aldığınızda östrojen miktarı düşeceğinden lifli besinler, beslenmede çok önemlidir.
Yukarıdaki beslenme listeleri yardımıyla tabağınızda birkaç yiyecek eksik olduğunda getirilerini kendiniz göreceksiniz. Beslenmenize dikkat eder ve sağlığınıza önem verirseniz endometriyozis kontrol altına alınabilir.
Zayıflama hapı ile verilen kilolar geri alınır mı?
Prof. Dr. Tahir ÖĞÜT
İyi gunler hocam.kienböck hastasıyım.lunatum kemiginde lekelenmeler baslamis.bu surecte nasil beslenmeliyim ,tedavim nasil olur acaba... devamı
Endometriyozda Beslenme
Endometriyal Ablasyon
Endometriyoz - Doktora Ne Zaman Görünmeli?
Endometriyoz İçin Diğer Tedaviler
En İyi Adet Dönemi Sorularına Yanıtlar