Yeni bir araştırma, haftada iki saat veya daha uzun süre tempolu bir biçimde yürüyen kadınların, felç riskini önemli ölçüde azalabileceklerini gösterdi.

Bulgular, yaş ortalamaları 54 olan 39 bin 315 sağlık çalışanı kadının egzersiz alışkanlıkları ile ilgili araştırmaya dayanıyor. Elde edilen veriler şunlardır:
  • Saatte 5 kilometre veya daha fazla yürüyen kadınların, herhangi bir felç türüne yakalanma olasılığı yüzde 37 daha azdır.
  • Haftada 2 saat veya daha fazla yürüyen kadınlarda herhangi bir felç türüne yakalanma olasılığı yüzde 30 daha azdır.
“Düzenli yürümek dahil fiziksel aktivite, felcin önlenmesi için değiştirilebilir önemli bir davranıştır” diyor araştırmacılar. “Fiziksel aktivite, kardiyovasküler hastalıkların iyileşmesi için temeldir. Yürüyüş yapmak da fiziksel aktivite yollarından biridir.” 

Video: İnme (Felç)

Bir önceki araştırma da, fiziksel olarak aktif olan kişilerin, genellikle hareketsiz olan kişilerden daha az felç riski taşıdıklarını göstermişti.

Yürüyüş ve felç riski

Araştırmacılar, Kadın Sağlığı Çalışması’ndan alına verileri incelediler.

Katılımcılar birkaç yıl boyunca, geçirdikleri her yıl için, boş vakitlerindeki fiziksel aktiviteleri hakkında bilgi verdiler. Özellikle yürüyüş, koşu, bisiklet sürme, aerobik veya makine kullanarak dans etme, tenis oynama, yoga ve yüzme gibi aktivitelere ne kadar vakit ayırdıklarını rapor ettiler.

Eğer yürüyüş yapmışlarsa, normal yürüyüş adımlarını da bildirdiler.
  • Nedensel olarak yürüyenler saatte 3 kilometre adımladılar.
  • Normal olarak yürüyenler saatte 3 ila 5 kilometre gittiklerini bildirdiler.
  • Hızlı yürüyenler saatte 5 ila 6,5 kilometre yürüdüklerini bildirdiler.
  • Saatte 6,5 kilometreden fazla yürüyenler ise, “çok hızlı yürüyenler” kategorisinde değerlendirildiler.
Yaklaşık olarak, 1 yıllık bir takip süresinde 579 kadında felç vakası görüldü. Boş zamanlarında en aktif olan kadınların felce yatkınlığının, en az aktif olanlara göre yüzde 17 daha az olduğu saptandı.

Kadınlar için diğer risk faktörleri ise sigara içmek, obezite, migren, menopoz sonrası hormon kullanımı ve ağızdan alınan doğum kontrol ilaçlarıdır. 

Uzm. Dr. Engin TÜRKMEN

Sayın Uzm.Dr.Engin Türkmen, 52yaşındayım.Amacım kilo vermek değil,sağlıklı yaşayabilmektir. Günde 2 defa 45er dakika tempolu yürüyüş ile günde 3 defa ... devamı