Nedir

Epilepsi Ameliyatı

Epilepsi ameliyatı, beyninizdeki nöbetin kaynağı olan alanı çıkarma ya da yalıtma işlemidir. Nöbetlerin başladığı kısım çıkarılamayacak kadar hayati ise, doktorunuz, nöbetin beynin diğer kısımlarına yayılmasını önlemek için bir dizi kesi açacaktır. 

Epilepsi ameliyatından en iyi sonuç, nöbetleri her zaman aynı bölgede başlayan insanlarda alınır. Epilepsi ameliyatı olmayı düşünmek için, en az iki anti-nöbet ilaç denemiş olmanız gereklidir. Eğer uygun olan iki ilaç da başarısız olursa muhtemelen başka bir anti-epileptik ilaç da faydalı olmayacaktır. 

Niçin Yapılır

Neden Yapılır?

Çoğu durumda, epilepsi cerrahisi nöbet faaliyetinizi azaltabilir ve hatta bazen ortadan kaldırır. Tekrarlayan epileptik nöbetler aşağıdakilere neden olabilir: 

  • Nöbet sırasında düşmekten kaynaklanan kemik kırıkları ya da diğer yaralanmalar.
  • Nöbet, banyo yaparken ya da yüzme esnasında olursa boğulma.
  • Uzun süreli nöbetlerden kaynaklanan beyin hasarı.
  • Epilepsinin nadir bir komplikasyonu olan ani ölüm. 

Yapılacak epilepsi ameliyatının türü, geçirdiğiniz nöbet tipine ve nöbetlerin beyninizde başladığı yere bağlıdır. Epilepsi ameliyatı türleri şunlardır: 

  • Beynin bir kısmının alınması. Epilepsi ameliyatının en sık uygulanan türü, beynin nöbete yolaçan ve genellikle bir golf topu büyüklüğünde olan kısmının alınmasıdır. Temporal lob rezeksiyonu denilen bu ameliyat türü, başınızın kenarları boyunca uzanan temporal lobda başlayan nöbetler için oldukça başarılıdır.
  • Beynin bir parçasını yalıtmak için kesiler açılması. Nöbetlere neden olan beyin bölümü çıkarılamayacak kadar hayati ise, cerrahlar beynin bu bölümünü izole etmek için bir dizi kesi yaratır. Buna multipl subpial transeksiyon denir. Bu işlem, nöbetlerin beynin diğer bölümlerine ilerlemesini engeller.
  • Hemisferler (beyin yarım küreleri) arası bağlantıyı koparma. Korpus kallozotomi denilen başka bir epilepsi ameliyatı türünde, beynin sağ ve sol yarım küreleri (hemisferler) arasında nöral bağlantı ağı koparılır. Bu ameliyat, öncelikle yarımkürenin birinde başlayarak diğerine doğru yayılan ağır nöbetleri geçiren çocuklarda kullanılır. Bu, nöbetlerin şiddetini azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Beynin yarısının alınması. Epilepsi cerrahisinin en radikal türü, beynin yarısının dış katmanının alınmasıdır. Hemisferektomi beynin sadece yarısında (hemisfer) gelişen ve oldukça nadir durumlarda doğuştan var olan veya erken bebeklik döneminde ortaya çıkan beyin hasarı nedeniyle nöbet geçiren çocuklarda kullanılır. Tam iyileşme şansı daha küçük çocuklarda daha yüksektir.

Riskler

Riskler

Ameliyatın doğuracağı riskler, epilepsi ameliyatının türüne ve beyninizin hangi kısmına yapılacağına bağlı olarak değişebilir: 

  • Hafıza sorunları. Temporal lob hafıza ve dil fonksiyonlarını idare eder, bu nedenle beynin bu kısmında gerçekleştirilen ameliyat hatırlama, anlama ve konuşma ile ilgili sorunlara neden olabilir.
  • Çift görme. Geçici çift görme bazen temporal lob cerrahisi sonrası gelişir.
  • Nöbet sayısında artış. Beynin hemisferleri arasındaki nöral bağlantıların kesilmesini sağlayan korpus kallozotomi, nöbet faaliyetlerinin beyne yayılmasını durdurur ancak nöbetleri durdurmaz. Aslında, bazen yaşadığınız nöbet sayısını artırabilir, ama bu nöbetler daha az şiddetli olacaktır.
  • Görme alanında azalma. Hemisferektomi veya beynin yarısının dış katmanının alınması, genellikle görme alanında azalmayla sonuçlanır.
  • Kısmi, tek taraflı felç. Hemisferektomiden sonra, vücudun bir tarafındaki hareket yeteneği kısıtlanmış olabilir. Ancak, yoğun bir rehabilitasyon süreci, genellikle normal hareket kabiliyetinin neredeyse yeniden kazandırılmasını sağlar.

Nasıl Hazırlanacaksınız

Nasıl Hazırlanacaksınız?

Eğer epilepsi ameliyatı adayı iseniz, ameliyat öncesi değerlendirmeleriniz aşağıdakileri içerebilir:

  • Bazal elektroansefalografi (EEG). Bu testte, beynin ürettiği elektrik faaliyetini ölçmek için kafa derisi üzerine elektrotlar yerleştirilir.
  • Video EEG. Video takibi ile gerçekleştirilen kesintisiz EEG, nöbet sırasında yapılır ve bu nöbetler kaydedilir. Nöbetin gerçekleşmesi için nöbet ilaçlarınızın azaltılması ya da geçici olarak kesilmesi gerekeceği için, hastaneye yatırılmanız gerekecektir. Nöbet sırasındaki vücut hareketleriniz ile EEG''deki değişiklikler arasında ilişki kurulması, beyninizdeki nöbetlerinizin başladığı alanın "tam yerinin belirlenmesine" yardımcı olur.
  • MR veya kafa BT''si. MR ve BT taramaları, nöbetlere neden olabilen yapısal sorunları - örneğin beyin lezyonları veya skar dokusu - tespit edebilir.
  • Pozitron emisyon tomografisi (PET) ve fonksiyonel MR. PET ve fonksiyonel MR beyin etkinliğini izleyebilir ve anormallikleri tespit edebilir.
  • Tek foton emisyonlu bilgisayarlı tomografi (SPECT). Bu işlemde, tarama görüntüsünün rengi beynin farklı bölgelerindeki kan akışı miktarına bağlı olarak değişmektedir. Genelde, beynin nöbetlerin kaynaklandığı bölümünde kan akışı daha yüksektir. Bazı durumlarda, doktorlar beynin sorunlu alanını bulmalarına yardım edecek çeşitli görüntüleme tekniklerini birleştirebilir. 

Neler Yaşayacaksınız

Ne Bekleyebilirsiniz?

İşlem Esnasında

Enfeksiyonu önlemek için, kafatasınızın operasyon sırasında çıkarılacak bölümü üzerindeki saçınız kazınacaktır. Genellikle nöroşirurji ekibi bu traşı, saçınızın diğer bölümleri kazınan kısmın üzerini örtebilecek şekilde gerçekleştirebilir. Bazı insanlar ise tüm kafalarının tıraş edilmesini isterler.

Ameliyat esnasında kalp hızınızı, kan basıncınızı ve oksijen seviyelerinizı izlemek için kolunuza bir damar yolu açılacaktır. Operasyon gerçekleşirken, beyninizde nöbetin başladığı bölgenin yerini daha iyi belirlemek için beyin dalgalarınız EEG ile kaydedilebilir.

Epilepsi ameliyatı genellikle genel anestezi altında yapılır. Yani kafatasınızda küçük bir delik açılmasını da kapsayan işlem esnasında, bilinciniz kapalı olacaktır. Nadir durumlarda, ekibin, beyninizin hangi bölümlerinin dilinizi ve hareketlerinizi kontrol ettiğini saptaması için, operasyonun bir kısmında uyanık olmanız gerekebilir. Bu nedenle doktorunuz sizi uyandırabilir. Ameliyattan sonra, kafatasınızda açılan kemik pencere yeniden yerleştirilir ve iyileşmesi için kafatasına bağlanır. Çoğu epilepsi ameliyatı en az dört saat sürer. 

İşlemin Ardından

Anestezinin etkisi geçerken ve siz uyanırken, dikkatle izleneceğiniz özel bir iyileşme odasına alınırsınız. Ameliyatın ardından bir gecenizi bir yoğun bakım ünitesinde geçirmeniz gerekebilir. Çoğu epilepsi ameliyatı için toplam hastane yatış süresi genellikle 3 ila 4 gündür.

Uyandığınızda kafanız şişmiş ve ağrılı olacaktır. Çoğu kişiye en azından ilk birkaç gün ağrı için uyuşturucu ilaç verilmesi gerekir. Kafanızın üzerine bir buz paketi uygulamak da yardımcı olabilir. Ameliyat sonrası şişlik ve ağrının çoğu birkaç hafta içinde hafifleyecektir. 

Muhtemelen işe ya da okula yaklaşık üç ay boyunca dönmeniz mümkün olmayacaktır. Epilepsi ameliyatından sonra ilk birkaç hafta dinlenmeniz ve daha sonra faaliyetlerinizi yavaş yavaş arttırmanız gerekebilir. 

Ameliyat, eğer komplikasyon gelişmeksizin tamamlanırsa, muhtemelen herhangi bir rehabilitasyona ihtiyacınız olmaz. İnme, felç veya konuşma kaybı gibi komplikasyonlar, epilepsi ameliyatının en yaygın türü olan temporal lob rezeksiyonunda yaklaşık yüzde 1 olarak görülür. 

Sonuçlar

Sonuçlar

Temporal lobda başlayan nöbetlerin ilaca daha dirençli olma olasılığı vardır, ancak epilepsi ameliyatının işe yaraması ihtimali de daha yüksektir. Temporal lob nöbetleri geçiren insanların yaklaşık yüzde 90''ında, epilepsi ameliyatının ardından nöbetlerde önemli oranda azalma ve hatta kesilme görülür.

Epilepsi cerrahisinin ardından nöbet geçirme ihtimalinizi azaltmak için anti-nöbet ilaçları almaya devam etmeniz gerekir. Doktorunuz bir veya iki yıl sonra anti-nöbet ilaçlarını bırakmanızı isteyebilir.

Doç. Dr. Nalan KAYRAK

merhaba hocam, ben 11 yıldır epilepsi hastasıyım . artık nöbetimin nerde geleceği korkusuyla yaşamaktan bıktım. epilepside ameliyat sonuç olabilir mi ... devamı