Nedir?

Elektroensefalogram (EEG); kafa derinize bağlanan küçük, düz metal diskler (elektrotlar) aracılığıyla, beynin elektriksel aktivitesini tespit etmek için gerçekleştirilen ağrısız bir işlemdir. Beyin hücreleriniz; elektrik impulsları aracılığıyla iletişim kurar ve uykudayken bile, her zaman aktiflerdir. Bu faaliyet, bir EEG kaydı üzerinde dalgalı çizgiler olarak görünür.

EEG, epilepsi için temel tanı testlerinden biridir. EEG,  diğer beyin hastalıklarının tanısında da önemli bir rol oynayabilir. 

Neden Yapılır?

EEG, beyin aktivitesindeki değişiklikleri saptayarak, özellikle epilepsi gibi beyin hastalıklarının tanısına yardımcı olabilir. EEG, aşağıdaki hastalıkların yönetimine yardımcı olan bilgiler verir ve tanıyı doğrulamaya veya elemeye yardımcı olabilir:
  • Epilepsi ve diğer nöbet bozuklukları
  • Beyin tümörü
  • Kafa travması
  • Ensefalopati-diffüz beyin fonksiyon bozukluğu
  • Beyin iltihabı (ensefalit)
  • İnme
  • Uyku bozuklukları
  • Hafıza bozukluğu
EEG, zekayı ölçemez veya ruhsal hastalıkları saptayamaz. Ancak, kalıcı bir komada olan birinin beyin ölümünü onaylama sürecinde rol oynayabilir.

Riskler

EEG güvenli ve ağrısızdır. Bazen epilepsisi olan kişilere, test esnasında kasten bir nöbet geçirtilebilir, ama gerektiğinde uygun tıbbi bakım sağlanır.

Nasıl Hazırlanacaksınız?

EEG'ye hazırlanmak için:
  • Saçınızı bir gece önce ya da muayene günü yıkayın. Ancak, herhangi bir kurutucu, saç kremi, sprey ya da şekillendirici jel kullanmayın.
  • Testten 6 saat önce kafeinli içecek ya da gıdalardan kaçının.
  • Aksi belirtilmedikçe her zamanki ilaçlarınızı alın.
Eğer EEG testi sırasında uykuda olacaksanız, doktorunuz EEG'den bir gece önce az uyumanızı ya da hiç uyumamanızı isteyebilir. Eğer test için uykuya dalmada güçlük yaşarsanız, gevşemeniz için size bir yatıştırıcı verilebilir.

Ne Bekleyebilirsiniz?

Test esnasında

EEG sırasında hiç rahatsızlık hissetmeyeceksiniz. Hissederseniz de oldukça az olacaktır. Elektrotlar hiçbir rahatsızlık vermez. Sadece beyin dalgalarınızı kaydederler. Eğer EEG sırasında uyumanız gerekirse, size gevşemeniz için önceden bir yatıştırıcı verilebilir.

Bir teknisyen kafanızı ölçer ve elektrotların nereye bağlanacağını belirlemek için özel bir kalemle kafa derinizi işaretler. Kafa deriniz üzerindeki bu noktalar, kayıt kalitesini artırmak için dayanıklı bir kremle ovulabilir.

Bir teknisyen özel bir yapıştırıcı kullanarak, kafa derinize düz metal diskler (elektrotlar) yapıştırır. Elektrotlar beyin dalgalarını yükselten -arttıran- ve kaydedileceği bir bilgisayara aktaran kablolara bağlıdır.

Bazen kafa derisine yapışkanlarla elektrot bağlanması yerine, kişi; kafasına elektrotlar ile donatılmış olan elastik bir kep giyer.

Her bir elektrotla kafa deriniz arasına bir miktar jel sürülür ve teknisyen iyi bir bağlantı sağlamak amacıyla, her elektrotun altındaki deriyi ovmak için bir aygıt kullanabilir. Elektrotlar yerleştirildikten sonra, EEG çekimi, genellikle 30 ila 60 dakika sürer.

Testin büyük kısmında gözleriniz kapalı ve rahat bir pozisyonda yatarsınız. Test sırasında belli zamanlarda, teknisyen gözlerinizi açıp kapamanızı, birkaç basit hesaplama işlemi yapmanızı, bir resme bakmanızı, bir paragraf okumanızı, birkaç dakika derin nefes almanızı ya da yanıp sönen bir ışığa bakmanızı isteyebilir.

Doktorunuz, video EEG yaptırmanızı isteyebilir. Bunun için bir hastaneye gitmeniz gerekir.  Bu test esnasında, bir nöbet sırasında, EEG beyin dalgalarınızı kaydederken bir kamera da sizin vücut hareketlerinizi çeker. Bu, doktorunuzun, nöbetlerin beyninizde başladığı yeri belirlemesine yardımcı olabilir.

Testin ardından

Testin ardından teknisyen, elektrotları veya kepi çıkarır. Eğer sakinleştirici verilmemişse, işlem sonrasında hiçbir yan etki hissetmezsiniz ve normal günlük işlerinize dönebilirsiniz.

Eğer bir yatıştırıcı kullanıldıysa, ilacın etkisinin kısmen geçmesi bir saati bulabilir. Yatıştırıcının tam etkisinin geçmesi bir gün kadar sürebileceğinden, sizi eve götürmesi için birine ihtiyacınız olacaktır. Günün geri kalanında dinlenin ve araç kullanmayın.

Sonuçlar

Teknisyenler testi uygular. EEG testlerini yorumlamak konusunda eğitimli doktorlar kayıtları analiz eder ve sonuçlar EEG'yi isteyen doktora gönderilir.
Doktor, test sonuçlarını tartışmak üzere size bir randevu verebilir. Mümkünse, bir aile üyenizi veya arkadaşınızı beraberinizde götürün. Bu randevu sırasında size verilen tüm bilgileri alabilmeniz zor olabilir. Eğer unuttuğunuz ya da kaçırdığınız bir şey olursa, yanınızdaki kişi bunu hatırlayabilir.
Doktorunuza sormak istediğiniz soruları yazın. Doktorunuza soru sormaktan ya da doktorunuzun söyledikleri içinde anlamadığınız bir şey olursa bunu söylemekten çekinmeyin.  Örneğin şunları sormak isteyebilirsiniz:
  • Sonuçlara bağlı olarak, sonraki adımlar neler olacaktır?
  • Takipler gerekli olacaksa bunlar nelerdir?
  • Bu testin sonuçlarını etkileyerek, sonuçları değiştirmiş olabilecek risk faktörleri var mı?
  • Bazı durumlarda tekrar test yaptırmam gerekecek mi?
İLGİLİ MAKALE

Epilepsinin belirtileri

Dr. Canan YILDIRIM

bir aylık bebegim uykudan uyanınca emerken gerınıyor kendını sıkıyor arada ırkılıyor eeg temiz cıktı emarebek ılacı almak ıstemedıgı ıın cetıremedık b... devamı