- İçindekiler
- Epilepsi ve Değişimler
- Buluğ Çağı, Arkadaşlık ve Epilepsi
- Gençler, Epilepsi, Alkol ve Uyuşturucular
- Epilepsi ve Çocuğunuzun Uykusu
Onlu yaşlardaki çocukları idare etmek her ebeveyn için zordur; fakat epilepsi hastalığı ortaya ilave sorunlar çıkarır. Çocuğunuz ilaçlarını almazsa ne yapacaksınız? Emniyetle araba kullanabilir mi? Alkol veya uyuşturucu kullanmakla kendini daha fazla nöbet geçirme riskine sokmasın?
Anne ve babalar ergen yaşlardaki çocuklarını, ne kadar isteseler de, tümüyle kontrol edemezler. Fakat çocuğunuza daha fazla bağımsızlık vermek sağlıklı gelişmesi için hayati bir öneme sahiptir. Çocuğunuz genellikle üniversiteye gider veya evden ayrılır, kendine bakabileceğine dair ona güvenmeniz gerekir. On yaş ile yirmi yaş arası bir zamanda, çocuğunuzun sağlığı üzerindeki kontrolünüzü biraz azaltmalısınız ki o da kendi kendine bakmak için adımlar atsın.
Epilepsi ve Değişimler
Buluğ Çağındaki Çocuğunuzda Epilepsi ve Değişimler
Buluğ çağı hem sosyal hem de biyolojik olarak gelgeç zamanlardır. Bir sürü büyük değişim olur. Çocuk ergenliğe girdiğinde bir çekap için doktora gitmesi gerekir. Ergenlikle bağlantılı fiziksel değişimler çocuğunuzun ilaçlarının yeniden düzenlenmesi gerektiği anlamına gelebilir.
Birçok anne ve baba çocuklarının artık ilaç almak istemeyişini görür. Epilepsi hastası olan bazı gençler artık daha fazla epilepsi ilacına ihtiyacı olmadığını düşünür ve bir ilacın kontrolü altında olmak istemez. Çocuğunuza ilaç almayı bırakmanın risklerini net bir şekilde anlatmak önemlidir. Çocuklara düzenli nöbetler yaşamanın nasıl bir şey olduğunu hatırlatmak gerekir. Yine belli bir süredir nöbet geçirmemişlerse, ilaçların işe yaradığı için böyle olabileceğini görmesini sağlayın.
Buluğ çağındaki bir çocuğun en son istediği şey genellikle göze batmaktır. Birçok çocuk çeşitli ortamlarda kendilerini can sıkıcı bir biçimde tedirgin hisseder ve bu durum epilepsili çocuklar için çok daha kötü olabilir.
- Hastalıklarından utanç duyabilirler.
- İnsanlar arasında nöbet geçirmekten ölesiye korkuyor olabilirler.
- İlaçların yan etkilerini sevmiyor olabilirler. Yan etkiler dikkat bozukluğuna neden olabilir veya fiziksel görünümlerini etkileyebilir.
Bu tür endişelerinizi doktorla görüşmek önemlidir. İlaçlardan bazılarını değiştirmek bazı endişeleri hafifletebilir.
Buluğ çağında depresyon eskiden sanıldığından daha büyük bir problemdir. Çocuğunuzun depresyonda olabileceğini düşünüyorsanız, yardım almanız gerekir.
Bazı anne babalar için buluğ çağının kimi duygusal hazırlıkları daha erken bir tarihte başlayabilir. Çocuğu epilepsi olan her anne baba arada sıkı bir güven ilişkisi oluşturmak için çok çalışmalıdır. Çocuğunuzla küçükken açık, dürüst bir ilişki kurmuşsanız, onun büyüdükçe bağımsızlaşması sizde fazla endişe yaratmaz. Öte yandan, çocuğunuzu sürekli yalıtıyorsanız, ona sürekli sınırlamalar getiriyorsanız, büyüyünce isyan etme ihtimali artar.
Buluğ Çağı, Arkadaşlık ve Epilepsi
Buluğ Çağı, Arkadaşlık ve Epilepsi
Hiç kuşkusuz epilepsisi olan çocuklar da herkes gibi karşı cinsle görüşürler. Fakat genellikle kız veya erkek arkadaşlarına epilepsi olduklarını söyleme konusunda endişeleri vardır. Kızınız erkek arkadaşına hiçbir şey söylemeyebilir. Oğlunuz kızların bir şey bilmesini istemeyebilir. Nihayetinde karar çocukların kendisine kalmıştır, fakat çocuğunuzu dürüst ve açık olmaya teşvik etmelisiniz. Çocuğunuz ciddi bir ilişkinin içine girdiğinde, öteki kişinin epilepsi hastalığını bilmesi önemlidir. Aksi takdirde bir nöbet durumunda çocuğunuzun erkek veya kız arkadaşı çok korkabilir veya üzülebilir.
Kızınızla konuşulması zor olan konulardan biri hamileliktir. Bu konu hakkında konuşmak için henüz çok erken olduğunu düşünebilirsiniz, fakat muhtemelen değildir. Epilepsi hastası olan çocuklar ve gençler onların da normal bir ailesi olup olmayacağını, hastalıklarının hamilelikte sorunlara yol açıp açmayacağını merak ediyor olabilir.
Olgulara bakarsak korkulacak bir yan yoktur. Epilepsisi olan birçok kadın sağlıklı çocuk doğurmaktadır. Ne var ki epilepsi bazı riskleri artırmaktadır. Ayrıca bazı epilepsi ilaçları sakat doğumlara, diğerleriyse doğum kontrolünün etkisini azaltmaya neden olabilmektedir. Bu yüzden epilepsisi olan bir kadının hamileliği planlı bir şekilde gerçekleştirmesi önemlidir.
Gençler, Epilepsi, Alkol ve Uyuşturucular
Gençler, Epilepsi, Alkol ve Uyuşturucular
Alkol, yasal ve yasal olmayan kimi uyuşturucular, nöbet riskini artırabilir. Her ne kadar bazı anne ve babalar aksini tercih etse de, bu konular hakkında konuşmak, özellikle çocuğunuz epilepsi hastasıysa, çok önemlidir.
Çocuğun akranlarından gelen baskının onun aklını başından alabileceği doğrudur, fakat çocuğunuzun beklediğinizden daha fazla direnci olabilir. Eğer alkol ve uyuşturucu kullanmanın nöbet risklerini artırabileceğini anlarsa, bu maddelerden uzak durabilir. Unutmayın, nöbet geçirmeyi de hiç istemiyor.
Epilepsi ve Çocuğunuzun Uykusu
Epilepsi ve Çocuğunuzun Uykusu
Birçok anne baba çocuklarının cumartesi günleri öğleden sonraya kadar uyumasından endişe duyar. Çocuğunuzun yeterli uyku alıp almadığı konusunda endişelenmeyin. Gençler bazen bütün gün uyuyabilir! Fakat birçok genç için çok az uyku ciddi bir problemdir ve epilepsisi olanlar için bir risk faktörüdür. Uyku eksikliği kötü kararlara neden olabilir ve daha fazla nöbet riskini artırabilir.
Uyku yoksunluğu özellikle üniversite öğrencileri için ciddi bir sorundur. Çocuklar sınav zamanı iki veya üç gece uyumadan ders çalışabilirler. Elbette sınavdan sonra kutlamak için içki kullanabilirler. Bu tür tercihler epilepsi hastaları için kesinlikle nöbetler anlamına gelebilir.
Çocuğunuzu çok fazla zorlamadan, onun yeterli uyuduğundan emin olmalısınız. İster arkadaşlarıyla takılıyor ister evinde ödev yapıyor olsun, çok fazla sayıda geç yatılan gece, iyi bir fikir değildir. Yarı zamanlı bir iş bir genç için hem duygusal hem de mali açıdan iyi bir fikir olsa da, onun çok çalışmadığından ve çok yorulmadığından emin olmalısınız.
Çocuklarda Epilepsi
Doç. Dr. Nalan KAYRAK
merhaba hocam, ben 11 yıldır epilepsi hastasıyım . artık nöbetimin nerde geleceği korkusuyla yaşamaktan bıktım. epilepside ameliyat sonuç olabilir mi ... devamı
Dispozofobi (Biriktirme Hastalığı)
Kumaş Ve Renk Seçimin Önemi
Vajinismus
Yaşlı Yetişkinlerde İntihar İşaretleri
Tripanafobi (İğne Korkusu)