Ergenlerde bağımlılık yaşının düşmesinin başlıca nedeni, özellikle 1960’lı yıllardan sonra, bağımlılık yapan maddelerin genel olarak daha ulaşılır hale gelmesidir. Bağımlılık yapan maddeye yönelmenin nedenlerini, aileden kaynaklanan nedenler, kişilik özelliklerinden kaynaklanan nedenler, çevreden ve bağımlılık yaratan maddenin kendisinden kaynaklanan nedenler olmak üzere dört beş ana başlık altında toplamak mümkündür.

Bunların içinde, özellikle çocukluk döneminde aileden kaynaklanan nedenler çok önemlidir. Ailelerin yapısı ve yetiştirme tarzları değişmiştir. Çocuklara sağlanan olanaklar artmıştır. Çocuklar artık daha çok hazza yönelik bir tüketim anlayışı ile yetiştirilmektedir. Bütün bu etkenlerin sonucunda, çocuklar mücadele etmeleri, stres yaşamaları, rekabet etmeleri gereken ortamlardan kaçarak, daha kolay haz alabilecekleri basit savunma mekanizmalarına yönelir hale gelmişlerdir.

Arkadaş çevresinin rolü

Ergenlerde bağımlılık konusunda arkadaş çevresi çok önemlidir. Çünkü arkadaş çevresindeki hem rekabet hem paylaşım anlayışları, grubun iç dinamikleri, neyi ne kadar paylaştığı gibi nedenlerle kişi kendini o grup içinde etken ya da edilgen bir şekilde bulur. Grubun içindeki rolünü kaybetmemek için, uygulamalarına koşulsuz katılabilir. Bu uygulamalar arasında bağımlılığa neden olabilecek unsurlar varsa, buna da uyum sağlayabilir. Birçok ergen grubunda, gençler yetişkin bir role, liderliğe soyunmak için sigaraya başlamak gibi alışkanlıklara yönelebilmektedirler.

Gençlerin bağımlılığa yönelmesinde kültürel faktörlerin de bir rolü vardır. Küçük yaşlarda bağımlılık yapan maddelere maruz kalan, bu maddelerle tanışıklığı olan gençlerin, o sosyal ortamda bu maddelere ulaşımı da daha kolay olmaktadır. Dolayısıyla da özdeşim kurabilmekte ve daha kolay yönelebilmektedirler.
Genellikle aile bireylerinden birinde örneğin bir alkol bağımlılığı sorunu olduğu zaman çocuğun buna ters bir tepki geliştirmesi beklenir. Ancak çalışmaların gösterdiğine göre, ailesinde alkol bağımlılığı olan özellikle erkek çocukların alkole başlama yaşları küçülmektedir. Ayrıca bu ailelerde yetişen çocukların alkole başlama oranları, alkol almayan ailelerdeki çocuklara göre yüzde 50 daha fazla olmaktadır.

Dyt. Sanem APA

merhaba ben 18 yaşında 1.57 boyunda 63 kilodaolan lise öğrencisiyim.Günlük yaşantımdaki enerjimde çok az.Bu kilodan çok rahatsızım artık bana olan tav... devamı