Yetişkinliğe geçiş dönemi olan ergenlik, gençlik yıllarının önemli bir bölümünü kapsar. Bu sürede normal büyüme ve gelişme için beslenme çok önemlidir. Doğru beslenmenin içinde yeterli su tüketimi de bulunur. Su alımı vücudun sıvılarının ve sodyum gibi minerallerinin uygun seviyelerde olmasını sağlar. Fiziksel olarak aktif olan ergenler, daha fazla ter kaybettiğinden hareketsiz olan akranlarından daha çok suya ihtiyaç duyarlar.
Suyun insan vücudunda birçok görevi vardır. Metabolik reaksiyonların olması için ortam hazırlar. Eklemleri, kaplayıcı dokuları kayganlaştırır ve vücut ısısını düzenler. Günde bol miktarda su alınması yemeklerin sindirimi, gıda maddelerinin doğru bir şekilde emilmesi ve atıkların atılması için de çok önemlidir. Su ihtiyacı içme suyunun yanında diğer içecekler ve gıdalardaki suyla da karşılanır.
9 ila 13 yaşlarındaki ergen erkekler günde 2.4 litre suya ihtiyaç duyar. Bu da günde 10 bardaktan biraz fazlaya denk gelir. Aynı yaşlardaki ergen kızlar ise biraz daha az suya ihtiyaç duyar. 2.1 litrelik su ihtiyacı yaklaşık olarak günde 9 bardaktır.
Yaş ilerledikçe ve vücut büyüdükçe su ihtiyacı artar. 14 ila 18 yaşındaki erkekler günde 3.3 litre su içmelidir. Bu 14 bardaktan biraz daha az demektir. Aynı yaştaki kızlar ise günde 2.3 litre su içmelidir. Bu miktar yaklaşık 10 bardak suya denk gelir.
Özellikle de sıcak havada olmak üzere yoğun spor aktivitelerine katılan ergenlerin daha fazla su alması gerekebilir. 60 dakika ve daha uzun süren aktivitelerde elektrolit içeren sporcu içecekleri tercih edilebilir. Egzersiz sırasında terle atılan her yarım kilo başına 2 bardak su içilmelidir. Bu miktar yetişkinlerde de aynıdır.
Su ihtiyacının %20’si gıdalardan karşılanır. Daha fazla su içeren gıdalar çorbalar, sebzeler ve meyvelerdir. Ancak her gıdada biraz su bulunur. İçecek tercihi konusunda içme suyuna yönelmek faydalıdır. Doğal pH dengesi sebebiyle mümkün olduğunca su içilmelidir. Ayrıca su diş minesine zarar vermez, kolay emilir ve şekerli içeceklerin aksine egzersiz sırasında mide problemlerine sebep olmaz.
Ergenlikte Folik Asit
Prof. Dr. Mehmet Şevki SERT
Merhaba ben 24 yaşındayım ama penisim henüz ergenliğe girmemiş bir erkek penisi gibi ve sperm de az ne yapmalıyım..?... devamı
Ergenlikte Kalori İhtiyacı
Demir Ve Vitaminler Gençlerde Formu Etkiliyor
Ergenlikte Kızlar Neden Daha Çok Demire İhtiyaç Duyar
Ergenlikte Folik Asit
Ergenlikte Ciddi Alerjileri Kontrol Etmek