Ergenlik çağında bir gıda alerjisinden muzdarip olmak zorlayıcı olabilir. Bazı gençler arkadaşlarından farklı yemek zorunda olmaktan, başka yemekler talep etmesi gerektiğinden veya herkesin yediği bir şeyi reddetmekten utanır. Yapılan bir ankette gıda alerjisi olan gençlerin zaman zaman yedikleriyle risk aldığı, bunu özellikle arkadaşlarıyla dışarıdayken yaptıkları görülmüştür. Ancak bunun nadir olduğu, ciddi alerjisi olan çocukların genellikle daha olgun davrandığı belirtilmektedir.
Gıda alerjisi olan çocukların sorunları genellikle astımları da varsa doğmaktadır. Astımlarına dikkat etmek alerjiyi tetikleyen gıdalara verilecek ciddi reaksiyonları da önleyebilir. Ergenlik dönemi büyümekle ilgilidir. Buna sağlığına dikkat etmek de dahildir. Basit birkaç yöntem oldukça faydalı bulunabilir.
Ciddi alerjisi olan gençlerin astımlarına dikkat etmesi önemlidir. İlaçların günlük olarak alınmasına ve düzenli kontrollerin yapılmasına özen gösterilmelidir. Sürekli astım spreyinin kullanılması önerilmez çünkü her gün kullanılması durumu daha kötü hale getirebilir. Gencin sürekli sprey kullanması gerekiyorsa astımı kontrolden çıkmış demektir.
Ergenlik çağındaki çocuğunuzu kendi başına olmaya hazırlayacak birçok konuşma yapmak gerekir. Çocukları bağımsızlığa ebeveynler hazırlar. Besinlerin etiketlerini nasıl okuyacakları, marketlerde akıllıca karar verecekleri, belirtileri fark edecekleri ve ne zaman acil yardım alınacağı öğretilmelidir. Siz yanında değilken neler yapabileceği konuşulabilir. Farklı durumlarda nasıl davranacağına karar verebilirsiniz. Örneğin bir restoranda sipariş verirken nasıl konuşacağının hazırlığını yapabilirsiniz.
İyi bir alerji doktoru bulmak ve bunun güveneceği birisi olması önemlidir. Alerjiyle yaşamak için düzenli kontrollere gitmeli ve ilaçlarını değişen durumlara göre ayarlatmalıdır. Bir destek grubu da bazı ergenlere yardımcı olabilir.
Büyümekte olan gençlerin durumun ciddiyetini anlarken, aşırı bir korku duymaması ince bir dengedir. Ebeveynleri bu hastalık konusunda dikkatli ama sakin olurlarsa gence iyi örnek olacaklardır.
Tırnak yeme alışkanlığı (onikofaji) nedir?
Prof. Dr. Mehmet Şevki SERT
Merhaba ben 24 yaşındayım ama penisim henüz ergenliğe girmemiş bir erkek penisi gibi ve sperm de az ne yapmalıyım..?... devamı
Ergenlikte Kalori İhtiyacı
Demir Ve Vitaminler Gençlerde Formu Etkiliyor
Ergenlikte Su Tüketimi
Ergenlikte Folik Asit
Ergenlikte Ciddi Alerjileri Kontrol Etmek