Çocuğunuzu uyurgezer halde bulmak rahatsız edici bir görüntü olabilir. Uyurgezerler evden çıkmaya veya uygunsuz yerlerde idrara çıkmaya da çalışabilirler. Veyahut da uyurgezer genç rahatsız edildiğinde tepki verebilir. Sesi bile normalden daha farklı çıkabilir. Buna şahit olmak korkutucu olabilse de uyurgezerliğin ergenlikte sık karşılaşılan bir durum olduğunu hatırlamak gerekir.
Uyurgezerlik büyümenin hızlandığı dönemlerde artar dolayısıyla çocuklarda daha sık görülür. Tipik olarak uyurgezerlik ergenlikte başlar ve gençlikte devam eder. Ancak vakaların yarısı yetişkinlikte sona erer. Çocuklar genellikle uyuyakaldıktan 1 ya da 2 saat sonra uyurgezerlik görülür. Bu durum birkaç saniyeden yarım saate kadar sürebilir. En çok uykunun üçüncü ya da dördüncü evrelerinde veya REM evresinde görülür. Bu aşamalarda kişiyi uyandırmak zordur. Eğer uyandırsanız da kafası karışık olabilir. Söylentilerdeki gibi kalp krizi veya nöbet geçirme olasılığı düşüktür ancak uyandırmak tepki vermesine yol açabilir ve tavsiye edilmez.
Uyurgezerlik uykusuzluktan, yabancı yerlerde yatmaktan, alkolden veya başka ilaçlardan dolayı görülebilir. Hastalık, ateş veya stres de tetikleyebilir. Ailesinde uyurgezerlik geçmişi olan veya çocukken sık sık karabasan yaşayan çocuklarda uyurgezer olma ihtimali yükselir. Kişinin gözleri açık olabilir ama bilinçli olmadığını gösteren belirtileri mevcuttur. Konuşunca tepki vermeyebilir ve uyandırması zordur. Ayrıca gözlerini ovmak gibi tekrarlayan hareketler yapabilirler.
Uyurgezerlik kendi başına zararlı değildir ancak tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bazı aletleri çalıştırmak, merdivenden inip çıkmak gibi aktivitelere yönelirse kişi kendine zarar verebilir. Kapı ve pencereleri kilitlemek, yatağın civarından keskin veya kırılabilir nesneleri kaldırmak, merdivenlerin başına güvenlik amacıyla kapı bulundurmak faydalı olabilir.
Uyurgezerlik hangi yaşta görülür?
Uzm. Dr. Hikmet ALOĞLU
17 yaşında oğlumun uyurgezerlik durumu düzelmiyor ilaç tedavisi aldık fakat düzelmedi kendisine zarar verecek durumda nasıl tedavi olur tedavi başarıl... devamı
Yorgunluk Ve Uykululuk Nedenleri Ve Savaşma Yolları
Uykuya Yardımcı Ve Uyku Kaçıran Gıdalar
Uyku Hormonunun Sırrı Çözüldü
Uzun Uyku Süresi Yaşlılarda Artan Metabolik Sendrom Riskiyle Bağlantılandırıldı
Az Uyku Kilo Aldırıyor