Beyinde derin uykuyu sağlayan melatonin hormonunun reseptörü bulundu.
Kanada'daki McGill Üniversitesi'nden araştırmacılar, fareler üzerinde yaptıkları araştırmada, etkin hale geldiğinde derin uykuyu sağlayan reseptörü (MT2) bulmayı başardı.
Beyinde MT1 ve MT2 reseptörlerini "keşfeden" bilimadamları, bu reseptörlerin uyku düzeninde zıt rollerinin olduğunu belirledi.
Araştırmaya imza atanlardan Gabriella Gobbi, derin uykuyu artıran MT2 reseptörünün rolünün belirlenmesinin ilerde uyuyamama hastalığının tedavisine ışık tutabileceğini belirtti.
Bu keşfin, her iki reseptörü etkinleştiren reçetesiz satılan melatonin ilaçlarının hafif hipnoz etkisine de açıklık getirdiği vurgulandı.
Bu keşif sayesinde bilimadamları özellikle bu reseptörü etkinleştiren ve derin uyku evrelerini artıran yeni bir molekül (UCM 765) de geliştirdi. Bu molekülün uyuyamama hastalığının geleneksel tedavilerinin aksine uykunun "yapısını" bozmadan derin uykuyu artırdığı ifade edildi.
Araştırmanın sonuçları "The Journal of Neuroscience" dergisinde yayımlandı.
Metabolizma hızını arttıran etkenler nelerdir?
Uzm. Dr. Hikmet ALOĞLU
merhabalar ben 33 yasinda iki cocuk annesiyim benim kafamin tam üzerinde birsey baski yapiyor hissi oluo ve karincalanma yasiyorum.daha önce ilacli mr... devamı
Uyku Apne Sendromunun Tedavisi Nasıldır?
Uyku İhtiyacı Nelere Bağlıdır?
Gün İçerisindeki Uykululuk Halinden Kurtulmak İçin 12 İpucu
Uyku Apnesi Hayatı Zindan Ediyor
Uykusuzluğa Neden Olan Enzim Bulundu