Nedir
Evlilik Öncesi Danışmanlık
Evlilik öncesi danışmanlık çiftleri evliliğe hazırlamaya yardımcı olan bir terapi türüdür. Evlilik öncesi danışmanlık sizin ve eşinizin güçlü ve sağlıklı bir ilişkiniz olmasını sağlamaya yardım edebilir, böylelikle dengeli ve tatmin edici bir evlilik şansınız daha yüksek olur. Evlilik öncesi danışmanlık aynı zamanda evlilik sırasında daha büyük sorunlara dönüşebilen zayıf tarafları önceden ortaya çıkarmanızı da sağlayabilir.
Evlilik öncesi danışmanlık çoğunlukla evlilik ve aile terapisti olarak bilinen lisanslı terapistler tarafından yürütülür. Bu terapistlerin lisans veya lisansüstü diplomaları vardır ve çoğunun diploması birçok kurum tarafından kabul görür. Evlilik öncesi danışmanlık dini kurumlar aracılığıyla da sunulabilir. Aslında bazı ruhani liderler bir evlilik törenini yapmadan önce evlilik öncesi danışmanlık alınmasını isterler.
Niçin Yapılır
Neden Yapılır?
Evlilik öncesi danışmanlık çiftlerin evlilik öncesinde danışmanlık ve eğitim yoluyla ilişkilerini ilerletmelerine yardımcı olur. Evlilik öncesi danışmanlık yoluyla aşağıdakiler gibi geniş bir dağılımdaki evlilikle ilgili önemli ve samimi konuları çiftlerin tartışması teşvik edilir:
- Mali durum
- İletişim
- İnançlar ve değerler
- Evlilikteki roller
- Şefkat ve cinsellik
- Çocuklar ve ebeveynlik
- Aile ilişkileri
- Karar verme
- Öfkeyle mücadele
- Birlikte geçirilen zaman
- Sosyal faaliyetler
Evlilik öncesi danışmanlık eşlerin iletişim kurabilme becerilerini ilerletmelerine, evlilik için gerçekçi beklentiler oluşturmalarına ve çatışma çözümleme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Evlilik öncesi danışmanlık, eşlerin evlilikleri sarsıldığında yardım istemeye dair olumlu bir tavır oluşturmalarına da yardımcı olabilir.
Bir ilişkiye kendi değerlerinizi, fikirlerinizi ve kişisel geçmişinizi getirdiğinizi ve tüm bunların eşinizinkilerle uyuşamayabileceğini unutmayın. Ayrıca birçok insan evliliğin sosyal, finansal, cinsel ve duygusal ihtiyaçlarını tatmin edeceğine inanarak evlilik kurumuna girer. Evlilikten önce farklılıkları ve beklentileri paylaşarak siz ve eşiniz evlilik sırasında birbirinizi daha iyi anlayabilir ve destekleyebilirsiniz. Erken müdahale önemlidir, çünkü boşanma riskinin en yüksek olduğu dönem evliliğin ilk zamanlarıdır.
Nasıl Hazırlanacaksınız
Hazırlık
Evlilik öncesi danışmanlık için gereken tek hazırlık bir terapist bulmaktır. Aileniz ve arkadaşlarınız kendi tecrübelerine dayanarak tavsiyelerde bulunabilirler. Sağlık sigortacınız, çalışanlara yönelik yardım kurumları, devlet ve yerel ruh sağlığı kuruluşları da tavsiyelerde bulunabilir.
Belli bir terapistle seansları planlamadan önce terapistin sizin ve eşiniz için en uygun seçenek olup olmadığını iyice düşünün. Kendisine şu soruları sormak isteyebilirsiniz:
- Eğitim ve tecrübe. Eğitim altyapınız nedir? Lisansınız var mı? Devlet kurumları tarafından diplomanız tanınıyor mu? Evlilik öncesi danışmanlık konusunda tecrübeleriniz nelerdir?
- Yer ve zaman. Ofisiniz nerede? Ofis ziyaret saatleriniz hangi saatler?
- Tedavi planı. Her bir seans ne kadar sürüyor? Seanslar ne sıklıkla planlanıyor? Kaç tane seans yapmam gerekiyor? İptal edilen seanslara dair politikanız nedir?
- Ücret ve sigorta. Her bir seans için ne kadar ücret alıyorsunuz? Sigortamı kabul ediyor musunuz? Tüm ücreti peşin ödemem mi gerekiyor?
Neler Yaşayacaksınız
Ne Bekleyebilirsiniz?
Evlilik öncesi danışmanlık genelde bir danışmanla birlikte yapılan beş ila yedi toplantıyı içerir. Çoğunlukla evlilik öncesi danışmanlıkta her bir eşten evlilik öncesi değerlendirme anketi olarak bilinen yazılı bir anketi ayrı ayrı yanıtlaması istenir. Bu anketler çiftlerin kendi eşlerini ve ilişkilerini nasıl gördüklerini değerlendirmelerini sağlar. Aynı zamanda bir çiftin güçlü yanlarını, zayıf yanlarını ve sorun oluşturabilecek alanları tanımasına yardımcı olabilir. Amaç, kaygıları önceden gidermek için farkındalığı ve tartışabilmeyi sağlamak ve teşvik etmektir. Danışmanınız sonuçlarınızı birlikte yorumlamanıza yardımcı olabilir, sizi ve eşinizi mutsuz olunan veya anlaşmazlık yaşanan noktaları tartışmanız yönünde cesaretlendirebilir ve zorluklarla baş edebilmenize yardımcı olacak hedefler koyabilir.
Danışmanınız aynı zamanda size ve eşinize Eşlerin Kaynak Haritası (kişisel kaynaklardan, ilişki kaynaklarından, kültürel ve toplumsal kaynaklardan aldığınızı düşündüğünüz desteğin bir tablosu ve derecesi) adında bir aracı da kullandırabilir. Siz ve eşiniz ilk başta ayrı haritalar oluşturacaktır. Danışmanınızla birlikte iki harita arasındaki farklılıklara dair yaptığınız tartışmayı takiben çift olarak birlikte bir harita oluşturacaksınız. Amaç size ve eşinize sorunlarınızla baş etmede yardımcı olacak bu kaynakları daha sonra kullanmayı hatırlamanızı sağlamaktır.
Ayrıca danışmanınız evlilik vizyonunuzu öğrenmek ve ilişkinizde küçük, olumlu değişiklikler yapmak için neler yapabileceğinizi netleştirmek için size ve eşinize çeşitli sorular sorabilir.
Evliliğe hazırlanmanın gelinlik seçmekten ve düğün yapmaktan daha fazlası olduğunu unutmayın. İlişkinize somut bir temel oluşturmak için gereken zamanı verin.
Vajinismus cinsel ilişki yaşamadan anlaşılabilir mi?
Op. Dr. Burcu KARDAŞ ARSLAN
Nisanlimla surtunme yoluyla iliskiye girdik simdi ayrildik ve ben bi baskasiyla evlilik karari aldm kizlik zari ikimiz icinde onemli kizlik zarim bozu... devamı
Oral-Genital Seks
Orgazm Olmasına 6 Şekilde Yardımcı Olun
Cinsel Yanıt Döngüsü
Bizi Aşık Eden Nedir?
50 Yaşından Sonra Seksle İlgili Gerçekler