Gebelikte antibiyotik kullanımı çok sık sorulan ve hamile bayanların en çok çekindiği konudur . Gebelikte kullandığımız antibiyotikler B grubundadır ve bu grup antibiyotiklerle yapılan araştırmalarda bebeğe herhangi bir yan etkisi olduğu net olarak saptanmamıştır.
Gebelikte mümkünse gereksiz yere ilaç kullanılmamasına özen gösterilmelidir ancak gerekli olduğu hallerde antibiyotikler kullanılmalı ve enfeksiyon tedavi edilmelidir, aksi halde erken doğum, endometrit, amnionit, zarların erken yırtılması gibi hayati tehlikeye neden olabilecek olumsuz durumlar karşımıza çıkabilir.
Gebelikte antibiyotik kullanırken kullandığınız antibiyotiğin bebeğe zarar vermemesi gerekir.
FDA ( Food and Drug administration) tarafından gebelikte antibiyotik kullanımı şu şekilde sınıflandırılmıştır:
Sınıf A: Kontrollü insan çalışmalarında bebeğe karşı riskin olmadığı gruptur. Ancak bu grupta ilaç yoktur çünkü bununla ilgili çalışma yapılmamıştır.
Sınıf B: İnsan ve hayvan çalışmalarında önemli bir risk taşıdığı gösterilmeyen, hayvan çalışmalarında fetusta (bebekte) bir risk oluşturduğu kanıtlanmamış ancak insan deneyleri yapılmamış olup hayvan çalışmalarında bebeğe yan etkileri olmasına rağmen kontrollü insan çalışmalarında bu yan etkilerin görülmediği ilaçlardır.
Sınıf C: İnsan çalışmaları olmayan ancak hayvan çalışmalarında fetal yan etkilerin görüldüğü ilaçlar.
Sınıf D: İnsan fetusuna zararlı olan ancak anne hayatını tehdit eden bazı durumlarda bu etkilerin göz ardı edilebileceği ilaçlardır.
Sınıf X: İnsan fetusuna zararlı olan ancak anne hayatını tehdit eden bazı durumlarda bu etkilerin göz ardı edilmeyeceği ilaçlardır.
B GRUBU (GEBELİKTE KULLANILABİLEN ) ANTİBİYOTİKLER:
1 ) Penisilinler
2 ) Sefalosporinler
3 ) Klindamisin
4 ) Makrolidler (Eritromisin, azitromisin)
5 ) Nitrofurantoin
6 ) Metranidazol
Gebelikte antibiyotik önceden de belirttiğimiz gibi mutlaka doktor kontrolünde ve gerekli durumlarda kullanılmalıdır. Doğru kullanılan antibiyotik hayat kurtarıcı olabilir.
Vajinal Mantar Enfeksiyonu
Op. Dr. Murat SAYLIK
göz pınarı tıkanmış ama sürekli çapaklanma var ilaç kullanımından kısa bi süre sonra tekrar devam ediyorçözüm nedir yardımcı olursanız sevinirim iyi y... devamı
Gebelikte Astım Krizini Önlemek
Düşük Östrojen Düzeyleri
Hamilelikte Kilo Alımının Bebek Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Over Teratomu
Kızlık Zarı Tamiri