Gebeliklerin %5’inde rahimde myom görilmekle birlikte bunların büyük çoğunluğu gebeliği etkilemez. Ancak myomlar büyük olduklarında gebelik açısından sorunlar başlar.
Gebelikte Görülen Belirtiler
Myomların %30’u gebelik esnasında büyür ve bu büyüme ilk 10 haftada en sıktır.
-Düşük | -Erken gebelik kanamaları |
-Erken doğum eylemi | -Plasenta yerleşim anomalileri |
-Erken membran rüptürü | -Plasenta dekolman ve retansiyonu |
-Gebeliğin ikinci ve üçüncü trimesterinde myomlar bazen büyüyebilir, bu büyük myomlarda kanlanmada problemleri oluşabilir ve oluşan bu yetmezlik sonucunda dejeneratif değişiklikler ortaya çıkar (Kırmızı dejenerasyon) .
-Klinik olarak bu sıklıkla ağrı ve lokalize hassasiyete neden olur, ancak erken (preterm) doğumu da başlatabilir. Bu vakalarda yatak istirahati ve ağrı kesiciler hemen daima ağrıyı durdurmada başarılıdır.
-Doğum sırasında özellikle aşağıda yerleşmiş olan büyük myomlar kanalı tıkayarak doğuma izin vermeyebilir ve rahmin düzgün kasılmasını engelleyerek doğumu uzatabilir. Myomlar doğumdan sonra da rahmin kasılmasını engelleyerek kanamaya neden olabilir.
-Eğer hasta sezeryan olacaksa genel yaklaşım olarak kanlanmaları gebelik esnasında arttığı myomlar alınmaz ancak uygun konumda ve saplı myomlar ameliyat esnasında çıkarılabilinir.
Rahimde ur dedikleri...
Op. Dr. Burcu KARDAŞ ARSLAN
merhaba sayın hocam ben 28 yaşında bekarım histeroskopi operatif myom ameliyatı oldum ve ameliyat olmadan önce dokturlar bana kızlık zarımın kesinlik... devamı
Vajinal Kuruluk Sorununda Hangi Tedavi Yöntemleri Uygulanır?
Dirsek Ağrısı
İleri Yaşta Anne Olanların Depresyon Riski Daha Düşük
Adet Öncesi Şikayetler Ve Tedavisi
Sık Adet Görme Sorunu Nasıl Tedavi Edilir