Sırt ağrısı ve gebelik genellikle birlikte gelişir. Sırt ağrısını hafifletmek için doğru duruş ve egzersizden masaj terapisine kadar bütün yolları öğrenin.
Gebelikte sırt ağrısı yaygın bir şikayettir. Elbette bu duruma şaşmamak gerekir. Yürüyüşünüz değişir. Hormonlarınız, vücudunuzda bulunan kas ve bağ dokuları gevşetir. Ancak buna katlanmak zorunda değilsiniz. Çoğunlukla gebelikte sırt ağrısı, basit kişisel bakım stratejileri veya tamamlayıcı terapilerle tedavi edebilir – ya da önlenebilir.
Sırt Ağrısını Kovun
Sırt ağrısını hafifletmek için bu adımları hesaba katın:
- Doğru bir duruş sergileyin. Bebeğiniz büyüdükçe, vücudunuzun çekim merkezi de öne doğru kayar. Öne doğru düşmemek için vücudunuzu bazı yollarla dengelemek istedikçe sırtınızın altındaki, ağrıya neden olan kasların gerilmesine neden olabilirsiniz. Doğru duruş ilkelerini uygulayın. Kalçanızı ileri itin, omuzlarınızı geri ve aşağı çekin ve dik, uzun durmaya gayret edin.
- Dikkatlice oturup kalkın. Otururken bir taraftan da ayaklarınızı yavaşça yükseltin. Sırtınızı destekleyen bir koltuk seçin ya da sırtınızın alt kısmına ufak bir yastık yerleştirin. Sık sık pozisyon değiştirin ve uzun süre ayakta kalmaktan kaçının. Eğer ayakta durmanız gerekiyorsa, ayaklarınızdan birini küçük bir taburenin üzerine koyun.
- Yan dönerek uyuyun. Sırtüstü değil, yan vaziyette uyuyun. Her iki ya da tek dizinizi bükülü tutun. Dizleriniz arasına bir yastık ve karnınızın altına bir başka yastık koymak veya vücudunuz boyunca bir yastık kullanmak da yardımcı olabilir.
- Ağırlıkları uygun şekilde kaldırın. Ufak bir nesne kaldırırken, yere çömelin ve kaldırırken ayaklarınızı kullanın. Belinizden öne doğru eğilmeyin ya da sırtınızla kaldırmayın. Yardım istemekten çekinmeyin.
- Uygun giysiler seçin. Alçak topuklu ve sağlam tabanlı ayakkabılar giyin. Düşük, destekleyici bir kemerle birlikte hamile pantolonları tercih edin. Bel destekli hamile kemerleri kullanmayı düşünün.
- Isı, soğuk ya da sırt masajı deneyin. Sırtınıza ısı uygulayın. Ilık bir küvete girin ya da bir ısıtma pedi deneyin. Bazı kadınlar sıcak tatbikinden sonra buz parçaları kullanarak rahatlarlar. Sırtınızı ovmak da yardımcı olabilir. Daha da iyisi birinden sırtınızı ovmasını isteyin.
- Formda kalın. Düzenli egzersiz sırtınızın güçlü kalmasını sağlar ve gerçek anlamda sırt ağrısını hafifletir. Doktorunuzun da onayıyla yüzmeyi, yürümeyi veya sabit bir bisiklete binmeyi deneyebilirsiniz.
- Pelvik tilt egzersizlerini deneyin. Başınızla sırtınız aynı hizada olacak şekilde diz ve ellerinizin üzerine çökün. Omurganızı kamburlaştıracak şekilde karnınızı çekin. Birkaç saniye bu pozisyonu koruyun. Artırarak 10’a gelene kadar çalışın. Doktorunuza diğer gerilme egzersizlerini de sorabilirsiniz.
- Tamamlayıcı tedavileri düşünün. Kiropratik bakım veya akupunkturun sırt ağrısını tedavi etmekte ne kadar etkili olduğu bilinmemektedir. Ancak bazı kadınları rahatlatmaktadır. Yöntemler, doğum öncesi iyi bakım almanız şartıyla, güvenli olması muhtemel yollardır. Ağrınızla ilgili olarak, altında başka bir durum bulunup bulunmadığından emin olmak için öncelikle doktorunuzla konuşun.
Gebelik sırasında asetaminofen içeren ilaçlar kullanmak güvenlidir ancak diğer –aspirin ve ibuprofen dahil – ağrı kesiciler güvenli değildirler. Sırt ağrınızı geçirmek için ilaç almadan önce doktorunuzla konuşun.
Sırt Ağrısını Ciddiye Alın
Gebelikte sırt ağrısı büyük ihtimalle sürpriz olmayacaktır ancak bu, sırt ağrısını ihmal etmeniz anlamına gelmez. Hafif, künt bir ağrı prematüre doğum habercisi olabilir. Şiddetli sırt ağrısı ya da sırt ağrısına eşlik eden vajinal kanama veya akıntı, dikkat isteyen altta yatan bir sebebi gösteriyor olabilir. Eğer sırt ağrınız konusunda endişeleriniz varsa, vakit kaybetmeden doktorunuzla temas kurun.
Her 5 Kişiden Birinin Sırtı Ağrıyor
Doç. Dr. Murat Başkurt
Hocam bir kaç haftadır kalp ağrısı çekiyorum ve sol sırtıma bıçak sallanıyor ve kalpte yanma oluyor nefes almakta zorlanıyorum... devamı
Doğum Kontrol Yöntemleri
Gebelik Esnasında Pelvik Ağrı Ve Kalça Ağrısı
Tüp Bebek Tedavisinde Gömülme Sorununa Aşı
Tehlikeli Kürtajlarda Artış
Hamilelikte Folik Asit Takviyesi